Смолян

Смолян (10421)

Смолян

Концепцията за интегрирани териториални инвестиции обсъждат в Смолян

На 21 март от 10 ч. в зала 247 на Общинска администрация - Смолян ще се проведе обществено обсъждане на Концепцията за интегрирани териториални инвестиции: „Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на област Смолян“. Срещата се организира от Областния информационен център във връзка с процедурата за кандидатстване по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.

Концепцията обхваща Южен централен регион на територията на област Смолян, общините Смолян, Девин и Рудозем. 

Агенция „Пътна инфраструктура“ участва в концепцията с два проекта - рехабилитацията на близо 22 км от третокласния път III-868 Рудозем - Смолян и с изпълнението на трайни, възстановителни и укрепителни дейности на свлачища и срутища на третокласни пътища на територията на общините Смолян, Девин и Рудозем. От геодинамични процеси са компрометирани два участъци от път III-197 Борино – Тешел – Девин, път III-866 Смолян - Стойките - Широка лъка – Девин, път III-864 (Чепеларе - Соколовци) - Пампорово – Стойките, път III-866 Смолян – Стойките - Широка Лъка – Девин и път III-8683 (Рудозем-Смолян) – Чокманово - Смилян - Кошница - Могилица - Арда - Горна Арда.

Общата индикативна стойност на концепцията е 34 552 094 лв. с ДДС. За изпълнението на основния ремонт на близо 22 км от третокласния път III-868 Рудозем – Смолян ще се кандидатства за осигуряването на 30 321 883 лв. с ДДС от Програма „Развитие на регионите 2021-2027 г.“, а за укрепителни дейности на свлачища и срутища на третокласни пътища ще се търси финансиране от 4 230 211 лв. с ДДС от Програма „Околна среда 2021-2027 г.“.

С изпълнението на дейностите ще се подобри и модернизира републиканската пътна мрежа в област Смолян. Предложените мерки за инвестиция ще доведат до повишаване на безопасността и комфортът за пътуващите, ще се повиши мобилността на населението, ще се насърчи създаването на нови работни места, ще се подобри състоянието на околната среда, чрез намаляване на отделянето на вредни емисии на парникови газове и възможност. По-добрата инфраструктура ще даде възможност за по-голям избор на гражданите до здравни и образователни услуги. Ще се стимулира и развитието на туризма. 

Публичните консултации на концепцията за „Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на област Смолян“ се осъществяват и чрез онлайн анкети на следния линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScdkCQIWa8Hehx7DXFwRWXOms1Y1YeOMdH3vaJ1QaiQu4Ib2Q/viewform 

Линк към презентация на концепцията:

https://www.eufunds.bg/sites/default/files/uploads/oic/docs/2024-02/K.2%20%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%20%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%20%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8%20%D0%9A%D0%98%D0%A2%D0%98%2033.pptx

            Всеки, който има препоръки или възражения, може да ги изпрати на електронната поща на ОИЦ - Смолян (Звено за публични консултации към РСР на ЮЦР) до 22 март 2024 г.: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  или 0301 888 05; 0879 999 827.

Община Девин домакинства на работна среща с общинарите от Неделино
 
 
Община Девин бе домакин на работна среща с общинарите от Неделино. Кметът Здравко Иванов посрещна делегацията предвождана от градоначалника Боян Кехайов. От страна на домакините присъстваха още зам.- кмета инж. Николай Юруков, секретарят Елка Станчева и всички началник отдели. Иванов и Станчева запознаха на кратко със структурата и начина на работа, както и създаването на Център за административно обслужване, който подобри качеството на обслужването на гражданите.
Представителите на двете общински администрации се договариха да споделят добри практики и обменят опит в бъдеще.
След официалната част и размяна на подаръци, представителите на Община Девин в отделните отдели приеха в кабинетите си своите колеги от Неделино, за да се запознаят отблизо с начина си на работа.

,„Седмица на отворените врати“ с безплатни прегледи за туберкулоза в МБАЛ-Смолян 

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД – Смолян, организира „Седмица на отворените врати” с безплатни прегледи за туберкулоза, съобщи д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет. В дните от 18-ти до 22-ри март 2024 г., между 8,00 и 15,30 часа, ще се извършват безплатни медицински консултации. Д-р Лазарова ще приема в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж на болницата, над Инфекциозно отделение.

Организираме по няколко пъти в годината кампанията „Седмица на отворените врати“, защото тя се доказа като много добра практика за откриване на случаи с туберкулоза, своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на трансмисията на инфекцията. А ранното откриване на туберкулозата и започване на своевременно лечение в дългосрочен план, води до намаляване на случаите от туберкулоза“, коментира д-р Лазарова.

Прегледите и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии.

При последната кампания, проведена в смолянската болница в периода 04.12 - 08.12.2023 г., преминаха 56-ма души. От тях с риск са 48. Направени са 46 проби Манту, 18 рентгенография на бял дроб, 5 изследвания на храчка за БК, квантиферонов тест и 2квантиферонов тест и Манту. Открит е един пациент с латентна туберкулозна инфекция. Едине обхванат с  химиопрофилактикаНяма съмнителни за туберкулоза.

Понеделник, 11 Март 2024 22:30

ОТНОВО ДА МЕ ОБИКНЕШ” ПРЕДСТАВЯТ В КДК

Написана от

ОТНОВО ДА МЕ ОБИКНЕШ” ПРЕДСТАВЯТ В КДК

 
На 12 март т.г. от 18 часа в зала „Петър Стайков” на КДК ще бъде представена най-новата книга на Боян Ангелов „Отново да ме обикнеш”. В нея са любовните размисли, копнежи и мечти на поета. Лирикът търси смисъла, не засъщността на нещата. Смисълът, който осветява целия ни живот, а не същността, показваща действащия механизъм на живота.

Боян Ангелов е утвърден писател, литературен критик, публицист, преводач, специалист по проблемите на Българското Възраждане, човек с ясна и последователна позиция в отстояването на българския език и българското слово. Два мандата е председател на Съюза на българсктите писатели.

Издал е над 30 поетични книги, поезия и прозаЕто някои от тях: „А върху ножа – детелина”, „Делтата на другия живот”, „Скали от вятър”, „Еос”, „Тиара”, „Цветовете на тъгата”, „Съзерцание”, „Пристанище в средата на душата”, „Византийска мозайка”, „Разговор с мълчанието” и най-новата „Отново да ме обикнеш”Има и няколко книги с историко-философска и литературно-критическа насоченост, между които монографиите за Нешо Бончев, Марин Дринов, Марко Балабанов. Те го нареждат до най-добрите познавачи на възрожденския период на българската литература.

Заповядайте, ще е вълнуващо, надяваме се и любовно. Всички са поканени!

КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

Четвъртък, 07 Март 2024 21:38

НАП продава 20 автомобила на пияни шофьори

Написана от

НАП продава 20 автомобила на пияни шофьори

 

 

 Националната агенция за приходите продава 20 автомобила, отнети от шофьори, управлявали превозните средства след употреба на алкохол и наркотици. Новите търгове са обявени в Портала за продажби на приходната агенция. До дни там ще бъдат публикувани обявления за продажбата на още 17 коли на пияни или дрогирани водачи.  

От края на миналата година до 5 мартдеветавтомобила на пияни шофьори са сменили собствениците си –три са продадени на търг, шест са предоставени за нуждите на бюджетни организации. Една от отнетите коли е била откупена от съсобственика й.

Към края на февруари в петте териториални дирекции на приходната агенция във Варна, София, Бургас, Велико Търново и Пловдив са подадени съдебни актове за общо 503 автомобила, отнети от пияни шофьори. Датата на първата регистрация на повечето от тези коли е между 1996 и 2004 г. Преди да бъде обявен на търг,всеки от тези автомобили преминава през  две законовоопределенифази. През първата се проучва документално колата – има ли наложени върху нея запори, принудителни административни мерки, нейното местонахождение, състояние и др. В момента се проучват общо 399 автомобила, подадени към НАП със съдебен акт. 62 от отнетите коли са във втората фаза, при която се оценява превозното средство преди да бъде обявено на търг48 от отнетите автомобили са в съсобственост, което означава, че държавата може да продаде само половината от тях и затова те се предлагат първо на съсобственика.

ТЪРЖЕСТВЕНА  ЗАРЯ-ПРОВЕРКА ОРГАНИЗИРА ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ ПО СЛУЧАЙ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК  3 МАРТ
 
Тържествената проверка - заря се проведе на площад „Олимпийски“ в гр. Чепеларе от представителни блокове на 101-ви Алпийски полк – град Смолян и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски – град София, който има зад себе си традиции и над 120 - годишна история, неразривно свързана с Българската армия и с войнското ежедневие.
Във военния ритуал се отдаде почит към националното знаме на Република България. Тържествената проверка-заря се командваше от майор Иван Атанасов и бе приета от заместник-началника на Щаба майор Владимир Сариев.
Слова по повод 3 март произнесоха Боран Хаджиев - кмет на община Чепеларе, Екатерина Петрова - председател на Общински съвет Чепеларе, изчетен бе поздравителен адрес от Росен Желязков - председател на 49-ото Народно събрание на Република България, поздравителен адрес от Захари Сираков - Областен управител на Смолян бе изчетен от заместника му Боян Симеонов.
Сред официалните лица на сцената присъстваха още главен инспектор Милован Давидов - началник на РУ - Чепеларе на МВР, главен инспектор Николкай Зангаров - началник на РСПЗБН гр. Чепеларе, г-жа Славка Гемишева - Председател на РС – Чепеларе и представителите на религозните общности в община Чепеларе Свещеноиконом Димитър Куцев, Свещеник Димитър Петров, Свещеник Апостол Аролски и Имам Байрам Пайталов.
На церемонията присъстваха общински съветници, заместник-кметовете на община Чепеларе, представители от общинската администрация, граждани и деца.
С поклонение и поднасяне на венци и цветя се отбеляза 3-ти март в Девин
 
С ритуал по полагане на венци и цветя и поклонение пред Паметника на загиналите за освобождението на Девин и региона бе отбелязан Националния празник - Трети март.
Тържествената церемония по повод 146 години от Освобождението на България се състоя тази вечер на площад “Игор Юруков”. Представители на община Девин, държавни учреждения, образователни институции, представители на политически партии и др. показаха своята почит пред паметта на героите.
Непосредствено преди това, на сцената на Дом на културата в Девин бе представена музикално-танцовата постановка „Изтървани ритми“, на Ансамбъл “Родопа”. Спектакълът премина при голям интерес от страна на жителите и гостите на община Девин.
От името на общинското ръководство, зам. - кметът на Община Девин инж. Николай Юруков поздрави всички с Националния празник.
 С почит към героите в област Смолян се честват 146 години от Освобождението на България
 
 
„Трети март е специален ден за всеки българин, каращ ни да затаим дъх и да се преклоним пред героизма на нашите предци, дали живота си, за да ни завещаят най-ценното – Родината ни!“, областният управител Захари Сираков поздрави всички присъстващи на площад „Възраждане“ в кв.Устово по повод 146 години от Освобождението на България. Сираков отбеляза, че ставайки свидетели на военните конфликти в света, все повече осъзнаваме каква привилегия е да живеем в свободна и мирна страна, но не трябва да приемаме свободата за даденост. „Тя се отстоява ежедневно с нашите общи усилия и стремеж да градим и защитаваме достойнствата и правата на България! Трябва да живеем отговорно и с мисъл за идните поколения, да даваме добър пример и да предаваме на децата си чувство на обич към род и Родина!“
Днес в Смолян тържественото отбелязване на Националния празник започна с Молебен за мир, отслужен в храм „Св.Никола“ от Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, последвано от празнично шествие от храм „Св. Никола” до пл. „Възраждане“, където бяха изпълнени почетен караул, поклонение и поднасяне на цветя пред Паметника на борците за свобода.
Почит към героите отдадоха областният управител Захари Сираков, кметът на община Смолян Николай Мелемов, заместник-кметът Милен Журналов, народният представител д-р Красимир Събев, председателят на Общински съвет-Смолян Димитър Кацаров, Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион и представители на Българската православна църква, секретарят на община Смолян Момчил Николов, директорът на ОД МВР Смолян ст.комисар Цветан Цанков, командири и военнослужещи от 101-ви Алпийски полк, Ученическият гвардейски отряд при ЕГ „Иван Вазов“-гр.Смолян, общински съветници, ръководители и представители на държавни и общински институции, журналисти, граждани.
След официалната церемония, празничната програма продължи с изпълнения от самодейните състави на НЧ „Кирил Маджаров-1866“ – гр. Смолян, кв. Устово.
Традиционният концерт на НУФИ „Широка лъка“ по случай Националния празник на Република България, който се проведе в навечерието на Трети март, уважи заместник областният управител Боян Симеонов. Той ще бъде гост и на тържествената проверка-заря тази вечер в гр.Чепеларе.
От името на областния управител Захари Сираков венец пред паметниците в с. Широка лъка поднесе заместник областният управител Зарко Маринов. Той участва и в откриването на Песпонеделник.
Представители на Съюза на юристите в България- дружество Смолян почетоха паметта на загиналите за национално Освобождение
 
429479621 10224229712798759 8676739267738049966 n
 
429564381 10224229711758733 5098564205293495225 n
 
Представители на Съюза на юристите в България- дружество Смолян, се включиха в тържественото отбелязаха Националния ни празник – Трети март на пл. „Възраждане“ в кв. Устово. Поднесен бе венец в памет на борците за свободата на Родината ни.
„Честит 3 март! Честит национален празник, България! Нека помним храбрите българи, борили се за свободата на отечеството ни и не забравяме колко велика е страната ни! Да помним и да знаем, че България е над всичко! Бъдете здрави и всеки ден отстоявайте свободата си!“, каза Георги Кисьов - председател на Съюза на юристите в България (СЮБ) – дружество Смолян.
Смолянчани тържествено отбелязаха Националния празник 
 
417528729 741285601443375 1528297940920603792 n
417696674 741285358110066 3805516727863435823 n
Днес смолянчани тържествено отбелязаха Националния ни празник – Трети март, когато преди 146 години дойде жадуваната свобода след петвековно робство.
Проявите започнаха с Благодарствен Молебен за мир в храм „Св. Никола” – кв. Устово, отслужен от Негово Преосвещенство епископ Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и свещеници.
След това на пл."Възраждане" се проведе Почетен караул в памет на загиналите за Свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк.
"3 март е денят на нашата Свобода. На този ден се събуждат най-съкровените ни чувства на преклонение и национална гордост. Не само пред героите на Руско-турската освободителна война и българските опълченци, но и пред всички велики личности, възрожденски просветители и революционери, пред хилядите знайни и незнайни българи, отдали живота си, за да я има България.
Днес, 146 години по-късно, прекланяйки се пред паметта на всички тези герои, нека помним, че жертвата им е била заради нас, за нашето свободно и достойно настояще",каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов. По думите му на 3 март започна и завръщането на България сред суверенните европейски страни. Той припомни
историческите събития , когато на 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерал Пьотр Черевин и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор. В тези съдбовни за България дни сред имената на българските опълченци участвали в битките на Руско-турската война от 1877–1878 г.
са и родопчаните от Смолянско: Вълчо Гайдаров от Момчиловци, Киряк Иван Кехайов от Соколовци, Стою Бобутанов, Иван Георгиев – Комитата и Никола Данков от Райково.
"Сплотеността ни е нужна и сега, за да продължим достойното дело на нашите предци и да оставим единна и силна България на нашите деца. Нека и с делата си да докажем, че сме силен народ - горд с миналото си и отговорен към бъдещето.
Да помним заветните думи на Апостола Васил Левски „Всичко зависи от нашите задружни усилия, срещу които не може да противостои и най-голямата стихия”, каза още Мелемов.
Слово за Трети март произнесе и областният управител на Смолян Захари Сираков.
Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха с венци и цветя паметниците на героите.
Тържествен концерт изнесоха и състави от НЧ „Кирил Маджаров-1866“ –
гр. Смолян, кв. Устово.
Сред официални гости на тържественото честване на Трети март бяха още депутатът Красимир Събев , председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров, зам.-кметът Милен Журналов, секретарят Момчил Николов, директори на държавни институции, духовници, общински съветници и общественици.
Пресцентър на община Смолян
Страница 1 от 745

Pamporovo

V1 250x250 BG 2018

rodopinews 640pxX640px

 

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

Скъпи потребители,

От  25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това Родопи нюз ЕООД  приема нова "Политика за поверителност", съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.

 собственик -Родопи нюз ЕООД-Смолян

 

В момента има 103  гости и няма потребители и в сайта