Концепцията за интегрирани териториални инвестиции обсъждат в Смолян

На 21 март от 10 ч. в зала 247 на Общинска администрация - Смолян ще се проведе обществено обсъждане на Концепцията за интегрирани териториални инвестиции: „Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на област Смолян“. Срещата се организира от Областния информационен център във връзка с процедурата за кандидатстване по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.

Концепцията обхваща Южен централен регион на територията на област Смолян, общините Смолян, Девин и Рудозем. 

Агенция „Пътна инфраструктура“ участва в концепцията с два проекта - рехабилитацията на близо 22 км от третокласния път III-868 Рудозем - Смолян и с изпълнението на трайни, възстановителни и укрепителни дейности на свлачища и срутища на третокласни пътища на територията на общините Смолян, Девин и Рудозем. От геодинамични процеси са компрометирани два участъци от път III-197 Борино – Тешел – Девин, път III-866 Смолян - Стойките - Широка лъка – Девин, път III-864 (Чепеларе - Соколовци) - Пампорово – Стойките, път III-866 Смолян – Стойките - Широка Лъка – Девин и път III-8683 (Рудозем-Смолян) – Чокманово - Смилян - Кошница - Могилица - Арда - Горна Арда.

Общата индикативна стойност на концепцията е 34 552 094 лв. с ДДС. За изпълнението на основния ремонт на близо 22 км от третокласния път III-868 Рудозем – Смолян ще се кандидатства за осигуряването на 30 321 883 лв. с ДДС от Програма „Развитие на регионите 2021-2027 г.“, а за укрепителни дейности на свлачища и срутища на третокласни пътища ще се търси финансиране от 4 230 211 лв. с ДДС от Програма „Околна среда 2021-2027 г.“.

С изпълнението на дейностите ще се подобри и модернизира републиканската пътна мрежа в област Смолян. Предложените мерки за инвестиция ще доведат до повишаване на безопасността и комфортът за пътуващите, ще се повиши мобилността на населението, ще се насърчи създаването на нови работни места, ще се подобри състоянието на околната среда, чрез намаляване на отделянето на вредни емисии на парникови газове и възможност. По-добрата инфраструктура ще даде възможност за по-голям избор на гражданите до здравни и образователни услуги. Ще се стимулира и развитието на туризма. 

Публичните консултации на концепцията за „Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на област Смолян“ се осъществяват и чрез онлайн анкети на следния линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScdkCQIWa8Hehx7DXFwRWXOms1Y1YeOMdH3vaJ1QaiQu4Ib2Q/viewform 

Линк към презентация на концепцията:

https://www.eufunds.bg/sites/default/files/uploads/oic/docs/2024-02/K.2%20%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%20%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%20%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8%20%D0%9A%D0%98%D0%A2%D0%98%2033.pptx

            Всеки, който има препоръки или възражения, може да ги изпрати на електронната поща на ОИЦ - Смолян (Звено за публични консултации към РСР на ЮЦР) до 22 март 2024 г.: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  или 0301 888 05; 0879 999 827.

С поклонение и поднасяне на венци и цветя се отбеляза 3-ти март в Девин
 
С ритуал по полагане на венци и цветя и поклонение пред Паметника на загиналите за освобождението на Девин и региона бе отбелязан Националния празник - Трети март.
Тържествената церемония по повод 146 години от Освобождението на България се състоя тази вечер на площад “Игор Юруков”. Представители на община Девин, държавни учреждения, образователни институции, представители на политически партии и др. показаха своята почит пред паметта на героите.
Непосредствено преди това, на сцената на Дом на културата в Девин бе представена музикално-танцовата постановка „Изтървани ритми“, на Ансамбъл “Родопа”. Спектакълът премина при голям интерес от страна на жителите и гостите на община Девин.
От името на общинското ръководство, зам. - кметът на Община Девин инж. Николай Юруков поздрави всички с Националния празник.
 С почит към героите в област Смолян се честват 146 години от Освобождението на България
 
 
„Трети март е специален ден за всеки българин, каращ ни да затаим дъх и да се преклоним пред героизма на нашите предци, дали живота си, за да ни завещаят най-ценното – Родината ни!“, областният управител Захари Сираков поздрави всички присъстващи на площад „Възраждане“ в кв.Устово по повод 146 години от Освобождението на България. Сираков отбеляза, че ставайки свидетели на военните конфликти в света, все повече осъзнаваме каква привилегия е да живеем в свободна и мирна страна, но не трябва да приемаме свободата за даденост. „Тя се отстоява ежедневно с нашите общи усилия и стремеж да градим и защитаваме достойнствата и правата на България! Трябва да живеем отговорно и с мисъл за идните поколения, да даваме добър пример и да предаваме на децата си чувство на обич към род и Родина!“
Днес в Смолян тържественото отбелязване на Националния празник започна с Молебен за мир, отслужен в храм „Св.Никола“ от Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, последвано от празнично шествие от храм „Св. Никола” до пл. „Възраждане“, където бяха изпълнени почетен караул, поклонение и поднасяне на цветя пред Паметника на борците за свобода.
Почит към героите отдадоха областният управител Захари Сираков, кметът на община Смолян Николай Мелемов, заместник-кметът Милен Журналов, народният представител д-р Красимир Събев, председателят на Общински съвет-Смолян Димитър Кацаров, Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион и представители на Българската православна църква, секретарят на община Смолян Момчил Николов, директорът на ОД МВР Смолян ст.комисар Цветан Цанков, командири и военнослужещи от 101-ви Алпийски полк, Ученическият гвардейски отряд при ЕГ „Иван Вазов“-гр.Смолян, общински съветници, ръководители и представители на държавни и общински институции, журналисти, граждани.
След официалната церемония, празничната програма продължи с изпълнения от самодейните състави на НЧ „Кирил Маджаров-1866“ – гр. Смолян, кв. Устово.
Традиционният концерт на НУФИ „Широка лъка“ по случай Националния празник на Република България, който се проведе в навечерието на Трети март, уважи заместник областният управител Боян Симеонов. Той ще бъде гост и на тържествената проверка-заря тази вечер в гр.Чепеларе.
От името на областния управител Захари Сираков венец пред паметниците в с. Широка лъка поднесе заместник областният управител Зарко Маринов. Той участва и в откриването на Песпонеделник.
Смолянчани тържествено отбелязаха Националния празник 
 
417528729 741285601443375 1528297940920603792 n
417696674 741285358110066 3805516727863435823 n
Днес смолянчани тържествено отбелязаха Националния ни празник – Трети март, когато преди 146 години дойде жадуваната свобода след петвековно робство.
Проявите започнаха с Благодарствен Молебен за мир в храм „Св. Никола” – кв. Устово, отслужен от Негово Преосвещенство епископ Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и свещеници.
След това на пл."Възраждане" се проведе Почетен караул в памет на загиналите за Свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк.
"3 март е денят на нашата Свобода. На този ден се събуждат най-съкровените ни чувства на преклонение и национална гордост. Не само пред героите на Руско-турската освободителна война и българските опълченци, но и пред всички велики личности, възрожденски просветители и революционери, пред хилядите знайни и незнайни българи, отдали живота си, за да я има България.
Днес, 146 години по-късно, прекланяйки се пред паметта на всички тези герои, нека помним, че жертвата им е била заради нас, за нашето свободно и достойно настояще",каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов. По думите му на 3 март започна и завръщането на България сред суверенните европейски страни. Той припомни
историческите събития , когато на 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерал Пьотр Черевин и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор. В тези съдбовни за България дни сред имената на българските опълченци участвали в битките на Руско-турската война от 1877–1878 г.
са и родопчаните от Смолянско: Вълчо Гайдаров от Момчиловци, Киряк Иван Кехайов от Соколовци, Стою Бобутанов, Иван Георгиев – Комитата и Никола Данков от Райково.
"Сплотеността ни е нужна и сега, за да продължим достойното дело на нашите предци и да оставим единна и силна България на нашите деца. Нека и с делата си да докажем, че сме силен народ - горд с миналото си и отговорен към бъдещето.
Да помним заветните думи на Апостола Васил Левски „Всичко зависи от нашите задружни усилия, срещу които не може да противостои и най-голямата стихия”, каза още Мелемов.
Слово за Трети март произнесе и областният управител на Смолян Захари Сираков.
Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха с венци и цветя паметниците на героите.
Тържествен концерт изнесоха и състави от НЧ „Кирил Маджаров-1866“ –
гр. Смолян, кв. Устово.
Сред официални гости на тържественото честване на Трети март бяха още депутатът Красимир Събев , председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров, зам.-кметът Милен Журналов, секретарят Момчил Николов, директори на държавни институции, духовници, общински съветници и общественици.
Пресцентър на община Смолян
Неделя, 03 Март 2024 13:48

Стотици се спуснаха в носии на Пампорово

Написана от
Стотици се спуснаха в носии на Пампорово
 
IMG 6804
сн.Виктор Пашов
 
Стотици скиори и сноубордисти, пременени в български народни носии, се спуснаха от връх "Снежанка" в Пампорово. Курортът за осма година отбелязва 3-ти март с инициативата „Голямото ски спускане с носии“. В нея  се включиха участници от всички възрастови групи. По време на празничното скиорско шествие, участниците развяха българския трибагреник, под звуците на родопски гайди и тъпани.
Участниците създадоха красива и патриотична атмосфера, която от пистата се пренесе на хоро на ски плац „Студенец“. Тази година домакините от „Пампорово“ АД подготвиха богата музикална програма. Военният духов оркестър създаде празнично настроение, а певицата Татяна изпълни любими народни песни. Скиорското събитие за Националния празник се организира от 2017 г. досега.
В Пампорово ще се проведе Голямо ски спускане с народни носии и знамена в чест на 3-ти март
 
 
 
В Пампорово ще се проведе Голямо ски спускане с народни носии и знамена в чест на 3-ти март.. Очаква се в атрактивното отбелязване на Националния празник да се включат стотици българи, а хиляди са в курорта, за да гледат спускането. "Преди 7 години поставихме началото на една пъстра и сплотяваща традиция за честване на 3-ти март, която по самобитен начин съчетава любовта ни към планината, преклонението ни към освободителното дело на нашите предци и красотата на етнографското наследство на различните фолклорни области на България. Голямото ски спускане в народни носии е събитие, което създадохме заедно и заедно превърнахме в дългоочакван празник на единство, радост и сплотяваща емоция“, посочват организаторите.
От 10:30 часа до 11:30 часа на 3-ти март всички лифтове до кулата "Снежанка“ ще извозват участниците в шествието безплатно. За да се избегнат опашки на лифт "Студенец“, се препоръчва на желаещите да участват да използват и другите съоръжения – лифтове "Стойките“ и "Малина“.
До 11:20 ч. участниците в Спускането се събират на връх Снежанка за снимки и песни, да се запознаят и да разпънат голямото знаме. Ще има специално подготвена зона за старт на шествието, а ски патрула ще се грижи за подреждането и безопасността на участниците.
Точно в 11:30 ч. започва спускането надолу по зелената писта номер 6 до плаца на "Студенец". Идеята на организаторите е участниците в Спускането да се носят бавно и славно като родопска песен, като следват указанията на ски патрула. Гайдите, песните и радостните възгласи са неизменни спътници по време на спускането.
До 12:00 ч. шествието акостира на плаца "Студенец“, където точно в 12:00 с почит ще бъде изслушан българския химн. Традиционно, ще се извият големи хора, за да се покаже силата на сплотената общност.
За да държи висок празничния дух в зона "Студенец“, тази година от "Пампорово“ АД са подготвили богата музикална програма – Военният духов оркестър ще се грижи за настроението преди шественото спускане, а след него певицата Татяна ще изпълнява любими народни песни, предаде "Фокус".
"Във време на изпитания, изкушения и опити за разделение, нека отново докажем, че това, което ни свързва е по-силно и ще пребъде! Очаквам Ви с нетърпение! Не забравяйте носиите и усмивките!“, призовават организаторите на събитието.
Събитието се организира от сдружение "Голямото ски спускане със знамена и носии - 3 март", в партньорство с Пампорово АД.
Община Чепеларе с два обекта – част от 100-те национални туристически обекта на България
 
 
Музеят на родопския карст и НАО „Рожен“ стават част от 100-те национални туристически обекта в България.
Решението е било взето на заседание на координационния съвет на НД „Опознай България - 100 национални туристически обекта”, което се проведе на 20 февруари в Министерството на културата и под егидата на БТС (Български туристически съюз).
Процесът по одобрението на емблематичните туристически обекти в община Чепеларе продължи две години и половина. Комисията е разгледала общо 14 кандидатури, като 7 от тях са получили одобрение. На заседанието са присъствали Кръстьо Кръстев – министър на културата, Ирена Георгиева – зам.-министър на туризма и Венцислав Венев - председателя на БТС.
При посещение на 25 обекта, които са част от 100-те национални туристически обекта, се връчва бронзова значка, а при 50 – сребърна. При посещение на стоте обекта се връчва златна значка. Движението е създадено през 1966 г. по инициатива на Българския туристически съюз. Основната му идея е всеки турист да се запознае с най-хубавите и най-свидните за всеки българин планини, природни и исторически забележителности, музеи и паметници.
НД “Опознай България - 100 НТО” е една от най-престижните инициатива на БТС. То е най-популярното обществено движение и е емблематично за съюза, без аналог е не само у нас, но и в света. Досега милиони хора са се докоснали до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Има участници не само от България, но и от Германия, Русия, Франция, Дания, САЩ, Сърбия, Украйна.
Уникалността на движението е в това, че то е многопластово, обхваща не само исторически, но и културни, природни и археологически забележителности. Към вече утвърдените обекти се включват нови, с което се дава възможност на участниците да имат по-голям избор при посещаване на забележителностите в страната ни.
След обсъждане на кандидатурите на 14 обекта бе решено в списъка на движението да бъдат включени следните нови обекти: 1. Белене - Антична митница „Димум” и лагер „Белене” 2. Пловдив - Епископска базилика на Филипопол и Късноантична сграда „Ирини” 3. Попово – Исторически музей 4. Севлиево - Исторически музей – Късноантична и средновековна крепост „Хоталич” – експозиция на открито и Хаджистояново училище 5. Стрелча – Исторически музей 6. Рожен - Национална обсерватория и Чепеларе - Музей на родопския карст 7. София - Софийска синагога.
Актуализираните книжки с печати и за новите обекти ще бъдат налични от 1 април 2024 г.
Музей на родопския карст
НАО БАН Рожен
Община Чепеларе с два обекта – част от 100-те национални туристически обекта на България
 
 
Музеят на родопския карст и НАО „Рожен“ стават част от 100-те национални туристически обекта в България.
Решението е било взето на заседание на координационния съвет на НД „Опознай България - 100 национални туристически обекта”, което се проведе на 20 февруари в Министерството на културата и под егидата на БТС (Български туристически съюз).
Процесът по одобрението на емблематичните туристически обекти в община Чепеларе продължи две години и половина. Комисията е разгледала общо 14 кандидатури, като 7 от тях са получили одобрение. На заседанието са присъствали Кръстьо Кръстев – министър на културата, Ирена Георгиева – зам.-министър на туризма и Венцислав Венев - председателя на БТС.
При посещение на 25 обекта, които са част от 100-те национални туристически обекта, се връчва бронзова значка, а при 50 – сребърна. При посещение на стоте обекта се връчва златна значка. Движението е създадено през 1966 г. по инициатива на Българския туристически съюз. Основната му идея е всеки турист да се запознае с най-хубавите и най-свидните за всеки българин планини, природни и исторически забележителности, музеи и паметници.
НД “Опознай България - 100 НТО” е една от най-престижните инициатива на БТС. То е най-популярното обществено движение и е емблематично за съюза, без аналог е не само у нас, но и в света. Досега милиони хора са се докоснали до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Има участници не само от България, но и от Германия, Русия, Франция, Дания, САЩ, Сърбия, Украйна.
Уникалността на движението е в това, че то е многопластово, обхваща не само исторически, но и културни, природни и археологически забележителности. Към вече утвърдените обекти се включват нови, с което се дава възможност на участниците да имат по-голям избор при посещаване на забележителностите в страната ни.
След обсъждане на кандидатурите на 14 обекта бе решено в списъка на движението да бъдат включени следните нови обекти: 1. Белене - Антична митница „Димум” и лагер „Белене” 2. Пловдив - Епископска базилика на Филипопол и Късноантична сграда „Ирини” 3. Попово – Исторически музей 4. Севлиево - Исторически музей – Късноантична и средновековна крепост „Хоталич” – експозиция на открито и Хаджистояново училище 5. Стрелча – Исторически музей 6. Рожен - Национална обсерватория и Чепеларе - Музей на родопския карст 7. София - Софийска синагога.
Актуализираните книжки с печати и за новите обекти ще бъдат налични от 1 април 2024 г.
Музей на родопския карст
НАО БАН Рожен
Кабинетът  „Денков“ отпуска над 4.5 милиона за изграждане и ремонт на физкултурни салони в област Смолян
 

Класирането по програмата за изграждане и основен ремонт на физкултурни салони и спортни площадки в държавните и общинските училища беше публикувано на страницата на Министерство на Образованието.
Училищата в област Смолян успяха да се преборят за над 4.5 милиона лева финансиране от държавата, съобщи депутатът Михал Камбарев..

За изграждане на НОВИ физкултурни салони:
Доспат - Средно училище "Димитър Благоев" - 1,500,000 лв
Рудозем - Средно училище "Свети свети Кирил и Методий" - 1,304,692 лв
За основен ремонт:
Неделино - Средно училище "Свети свети Кирил и Методий" - 559,600 лв
Смолян - Основно училище "Стою Шишков" - 600,000 лв
Смолян - Средно училище "Отец Паисий" - 600,000 лв
Всички класирани училища може да намерите тук  https://web.mon.bg/upload/40464/spisak-odobreni-uch-M1iM2_etap1_16022024.pdf
 
През месец март ще се проведе съвместна международна подготовка „Родопи 24“
 

От 101 Алпийски полк съобщават, че за времето от 19 до 28 март т.г. ще се проведе съвместна международна подготовка „Родопи 24“ в районите на „Перелик“, „Белия камък“, войсковото стрелбище на Военното формирование 28330 –Смолян, селата Момчиловци, Манастир, Давидково, Кутела, местността Хайдушки поляни и хижите „Преспа“ и „Свобода“.
На местата извън войсковите райони ще се използват имитационни средства, а не реални боеприпаси.
В районите на провеждане на съвместната подготовка ще бъдат предприети всички мерки за недопускането на замърсяване на околната среда и нарушаване на екологичното равновесие, информират още от 101 Алпийски полк.
Страница 1 от 491

Pamporovo

V1 250x250 BG 2018

rodopinews 640pxX640px

 

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

Скъпи потребители,

От  25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това Родопи нюз ЕООД  приема нова "Политика за поверителност", съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.

 собственик -Родопи нюз ЕООД-Смолян