Обичаният актьор и илюзионист Ненчо Илчев получи званието “Почетен жител на Момчиловци"
 
IMG 0023
Момчиловци тържествено отбеляза 185 години просветна дейност. Цели 185 години родното ни училище е огнище на просвета и вдъхновение, храм на науката и мъдростта. Искрата на знанието, запалена преди близо два века от Йеромонах Григорий, още гори в сърцето на момчиловеца. Днес обичаният актьор и илюзионист Ненчо Илчев получи званието “Почетен жител на Момчиловци”, с което бе удостоен от Кметството за принос в развитието и популяризирането на родното му село, туризма, културата, изкуството, за дарителството, благородството и безмерната любов към родния край.
"Честит празник на просветата на всички вас, верни на благодатната будителска и образователна дейност! Докато ви има, ще го има и Момчиловци, защото “народността не пада там, където знанието живей”!", се казва в поздравителния адрес на кметът на Момчиловци Дихка Суркова  до читалищните дейци.
IMG 0026
Петък, 10 Май 2024 21:49

ДЕТСКИ КОНКУРС ПО АРТРЕЦИКЛИРАНЕ

Написана от

ДЕТСКИ КОНКУРС ПО АРТРЕЦИКЛИРАНЕ

 

На 8 май 2024 стартира детският конкурс «Нов живот за празни РЕТ бутилки» , организиран от Компанията за бутилиране на минерална вода „Михалково“ във връзка със Световния ден на околната среда 5 юни. Участници в конкурса могат да бъдат ученици от I клас до VІ клас.

Желаещите могат да участват с повече от една изпълнена идея, като надпреварата е индивидуална. Предвидени са по три отличия - предметни награди и рекламни продукти на „Михалково“ за всяка от възрастовите категории:

   І –ІІ клас;

   ІІІ – ІV клас;

   V – VІ клас;

Крайният срок за представяне на творбите е 17.00 ч. на 29 май 2024 г.

* Важно: До участие в конкурса ще се приемат снимки на получения продукт, както и снимка на процеса на направата, които са придружени с коректно попълнени декларации от родител/настойник на участника. Декларациите могат да бъдат изтеглени от интернет страницата Михалково.

https://mihalkovo.com/bg/news

Изисквания:

   Снимката да отговаря на зададената тема и да има заглавие.

   Да се приложи снимка на процеса на направа на рециклирания продукт.

   Снимките ще се приемат по електронен път на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

   Всяка снимка трябва да бъде придружена със следната информация: име и фамилия на участника, възраст-клас, телефон за връзка, попълнена декларация от родител/настойник и тема.

На 5 юни – Световния ден на околната среда ще бъдат обявени наградените участници с най-креативни идеи. До 5 работни дни след това наградените ще трябва да изпратят на лично съобщение във Фейсбук страницата на Михалково адрес и телефон за изпращане на наградите. Наградите ще бъдат изпратени до 15 работни дни след получаване на адресите от наградените.

Концерт на Тримата български тенори по случай 24 май в Смолян
 
Концертът ще се проведе на 24 май от 10,30 ч. на Амфитеатъра на Новия център в Смолян и се организира от Община Смолян
 
С концерт на Тримата български тенори, Община Смолян ще поздрави дейците на българската просвета и култура и всички граждани и гости на Смолян. Уникалният концерт ще се проведе на 24 май от 10,30 ч. на Амфитеатъра на Новия център в Смолян. А при неблагоприятни метеорологични условия в зала 1 на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”.
След изключително силните си концерти у нас и в чужбина, Тримата български тенори ще изпълнят феерия от най-емблематичните, вълнуващи и любими песни. Репертоарът им включва класически арии, италиански канцонети, евъргрийни, популярни български песни, шедьоври в различни стилове, уникални изпълнения в уникален стил.
Смолянската публика ще чуе - "O sole mio", "La donna e mobile", "Brindisi"(Наздравица), "Caruso", "Parla piu piano", "My way", „Очи Чёрные " и много други от уникалните, мощни и вълнуващи гласове на Тримата български тенори.
Заповядайте!
 
Пресцентър на община Смолян
Сряда, 08 Май 2024 20:03

Празник на хорото в Чепеларе

Написана от
На 11 май Ви очаква незабравимото веселие в Чепеларе – празника на хората

Инициативата, превърнала се в дългогодишна традиция е на местния клуб „Веселие“ с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев, ЦПЛР ОДК Чепеларе, с подкрепата на Община Чепеларе. Очаквани гости са над 350 души от клубове по народни танци от цялата страна, които ще са част от празника.
Тази година ТК „Веселие“ – гр. Чепеларе ще отпразнува своят 15 рожден ден пищно след пъстрото дневно тържество на българщината, което се отганизира за 13-та година като част от традиционните майски празници на община Чепеларе. С всяка следваща година събитието набира все по-голяма популярност и все повече гости. Запазена марка на тържеството е „сворнатото хоро“, което се извива около олимпийските кръгове на площад „Олимпийски“ в центъра на града.
​Възпитаниците на ЦПЛР Общински детски комплекс - Чепеларе се неизменна част от празника с техните песни и танци.
Веселието ще стартира в 11:00 часа с вълнуващо шарено дефиле на многобройните участници от танцовите клубове по главната улица на града (ул. „Васил Дечев“) до площад „Олимпийски“, където ще се състои тържественото откриване с приветствия към гостите и връчване на грамоти за участие в превърналия се в традиция за Чепеларе празник на хората. Всеки клуб ще се изяви, като представи по едно хоро, превърнало се във визитна картичка за самия клуб, след което всеобщото народно веселие ще продължи.
Танцовите клубове, които ще вземат участие във Веселие в Чепеларе – празник на хората 2024 г. са: ТК „Веселие“ – гр. Стара Загора с ръководители Робертино Петров и Ива Жекова; ТK „Веселие“ – гр. Чепеларе с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев; Групи по фолклорни танци при ЦПЛР – ОДК – гр. Чепеларе с ръководител Валентина Бозова и Милен Хаджиматев; ТК „Веселие“ - гр. Симитли с ръководител Любомир Марянски; ТК „Антерия“ – гр. Пловдив с ръководител Емилия Иванова и хореограф Йордан Костов; ТК „Опа – иха“ – гр. Рудозем с ръководител Екатерина Лазарова; ТК „Хоро“ – гр. Смолян с ръководител Русанка Бодурова; ТК „Хоротропци“ – гр. Кърджали с ръководител Гинка Кирчева; ТК „Китка“ - Крумовград с ръководител Даниела Бояджиева; ТК „Хорце“ -Стара Загора с ръководител Соня Драгова и хореограф Анна Александрова; ТК „Чародейци“ – гр. Пловдив с ръководители Димитър Петров и Росалина Божкова; ТК „Калина“ с. Белащица с ръководител Росалина Божкова и ТК „Перуника“ гр. Кресна с ръководител Любомир Марянски.
Община Чепеларе Ви кани да станете част от майските празници на родопския град на 11 май (събота).
„Ако желаете да се потопите в автентичната атмосфера на емоционаления празник на хората, на българските традиции, обичаи и носии в Чепеларе, облечете се в народни носии или фолклорни елементи и заповядайте да се веселим заедно!“, приканват още организаторите.
3 отбора взеха участие в празничния футболен турнир посветен на Гергьовден в Девин

З отбора с общо 5 формации в две възрастови групи взеха участие в празничния футболен турнир в Девин посветен на 6 май - Гергьовден. Младите таланти родени през 2013/14 година и 2015/16 година от ФК “Девин”, ФК “Родопа” - Смолян и “Пазарджик Сити”, зарадваха всички присъстващи на градския стадион в Девин със своята игра и себераздаване. Съвсем заслужено всички млади надежди си тръгнаха с медали, грамоти и купи.
На официалната церемония по награждаване, отборите и техните треньори бяха приветствани от организаторите на турнира Руси Чаушев - изпълнителен директор на ФК “Девин” и Здравко Иванов - кмет на Община Девин.
“Нашата цел е да накараме младите да спортуват, да ги отдалечим от компютрите и да живеят по-здравословно”, каза в част от словото си Чаушев.
Градоначалникът на Девин поздрави от своя страна всички деца и треньори.
“Скъпи деца празникът с вас стана по-красив. Вкарвайте голове, побеждавайте на терена и в живота. Пожелавам на всички много здраве и успехи”, добави Иванов като заяви, че всички са добре дошли и за вбъдеще в Девин.
Община Чепеларе подкрепя отбора на Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров”- гр. Чепеларе

На писта „Дракон“ край село Калояново Shell Bulgaria представи родните отбори, които ще участват в състезанието за интелигентна мобилност и енергийна ефективност на пътя, а именно европейското издание на Shell Eco- marathon.
Отборите са на Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров”- гр. Чепеларе, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Технически университет – София.
Заместник – кметът на община Чепеларе инж. Стоян Кузмов бе сред официалните лица, които лично подкрепиха с присъствието си единственото Средно училище в България, което участва в престижното състезание.
Ръководството на Община Чепеларе се гордее с постиженията и желанието на учениците да се развиват в тази посока. Желае им здраве и успех във Франция. Вярваме във Вас!
Отборът на ПГ СГСТ Никола Вапцаров Чепеларе в Shell Eco Marathon
През тази година Пампорово "АД" ще заложи на нови медицински програми, летни атракции и ски услугата
 
Екипът на Пампорово „АД“ се включи в международното туристическо изложение Arabian Travel Market (ATM), което се провежда в Дубай, в периода 06-09 май 2024 г.
Основната цел на посещението е постигането на целогодишност и налагането на България като предпочитана туристическа дестинация на различните пазари. През тази година Пампорово "АД" ще заложи на нови медицински програми, летни атракции и ски услугата, с която вече курортът се наложи като подходяща дестинация за семейства, начинаещи и опитни скиори.
Понеделник, 29 Април 2024 19:12

Девин посреща Великден с празнична украса

Написана от
Девин посреща Великден с празнична украса
 
Девин посреща предстоящите Светли християнски празници с нова тематична украса.
Идеята и реализирането на великденската украса е на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, към Община Девин. Инициативата е под надслов „Шарен Великден“ и в нея се включиха деца от всички образователни институции в града, като проявиха творчество и изрисуваха яйцата.
Великденската украса е поставена на различни места в града и радва жители и гости на Девин.
Дигитална туристическа карта ще представя Чепеларе като туристическа дестинация
 
Дигитална карта ще представя община Чепеларе като дестинация с многообразие от туристически обекти, продукти и забележителности, съобщи за БТА Съби Маданков, председател на Сдружението на хотелиери, ресторантьори и търговци в родопския град.
Във виртуалния пътеводител ще се включат всички еко пътеки, маршрути за пешеходен, пещерен и религиозен туризъм, забележителности в Чепеларе и околностите. Разработването на дигиталната карта е част от плановете за динамично рекламиране на Чепеларе в социалните мрежи и интернет пространството, според Даниела Сивенова, експерт в Туристическия информационен център в града.
Предвижда се дигиталната карта да бъде готова преди началото на летния туристически сезон, представяйки обща визия за дестинацията. В навечерието на летния сезон, представители на хотелиерския бизнес и Община Чепеларе се обединиха в своеобразен обществен форум, който ще работи по формирането и рекламирането на комплексен туристически продукт в региона, уточниха от общинския пресцентър. Основен акцент в маркетинговата програма ще бъде именно налагането на Чепеларе като разпознаваема дестинация сред аудиторията в социалните мрежи. Наред с пешеходните маршрути и новите забележителности, в рекламната стратегия ще бъдат представени и възможностите за религиозен туризъм. В околностите на Чепеларе са издигнати множество параклиси, а през последната година в града пристигат ученически групи за поклонение пред гроба на отец Евстати Янков.
Новата рекламна стратегия ще обобщи в единна платформа потенциала за разгръщане на комплексен туристически продукт. Общинари и хотелиери ще обединят усилия и в разгръщане на събитиен туризъм с богата програма от фестивали и културни дейности. Туристическата пътека „Старата воденица“ получава все повече популярност, според отзиви от летовници, почивали в Чепеларе. Дигиталното рекламиране на района ще заложи на представяне и на местата с традиционна родопска кухня.
Местната туристическа общност ще работи и по утвърждаване на марката „Чепеларе – зеленото сърце на България“. През юли в Чепеларе предстои конференция, на която ще се дискутират възможностите за климатолечение в района.
Изкупните цени на агнешкото месо  се запазват приблизително на миналогодишните нива
 
Изкупните цени на агнешкото месо, агнета и овче мляко се запазват приблизително на миналогодишните нива, заяви пред БТА Цонка Оджакова, директор на Комплексната опитна станция (КОС) – Смолян. Около 9-10 лв. за килограм живо тегло се продават агнетата, а суровото овче мляко е 3 лв. за литър, уточни Оджакова.
КОС продава продукцията си на фирми, разполагащи с кланици, като агнетата са предназначени за българския пазар. Преди Великден и Гергьовден в региона се появяват и търговци, търсещи агнета за износ, основно за Гърция. Част от овчето мляко от стадото на КОС ще се пласира в магазините като разфасовки кисело овче мляко.
Отглежданите в планинския район овце драстично намаляват през последните години, коментира Цонка Оджакова.
Тази седмица средната цена на агнешкото месо в Смолянско е около 26 лева., предаде БТА.
Страница 1 от 494

Pamporovo

V1 250x250 BG 2018

rodopinews 640pxX640px

 

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

Скъпи потребители,

От  25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това Родопи нюз ЕООД  приема нова "Политика за поверителност", съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.

 собственик -Родопи нюз ЕООД-Смолян