Туризъм

Туризъм (563)

През тази година Пампорово "АД" ще заложи на нови медицински програми, летни атракции и ски услугата
 
Екипът на Пампорово „АД“ се включи в международното туристическо изложение Arabian Travel Market (ATM), което се провежда в Дубай, в периода 06-09 май 2024 г.
Основната цел на посещението е постигането на целогодишност и налагането на България като предпочитана туристическа дестинация на различните пазари. През тази година Пампорово "АД" ще заложи на нови медицински програми, летни атракции и ски услугата, с която вече курортът се наложи като подходяща дестинация за семейства, начинаещи и опитни скиори.
Дигитална туристическа карта ще представя Чепеларе като туристическа дестинация
 
Дигитална карта ще представя община Чепеларе като дестинация с многообразие от туристически обекти, продукти и забележителности, съобщи за БТА Съби Маданков, председател на Сдружението на хотелиери, ресторантьори и търговци в родопския град.
Във виртуалния пътеводител ще се включат всички еко пътеки, маршрути за пешеходен, пещерен и религиозен туризъм, забележителности в Чепеларе и околностите. Разработването на дигиталната карта е част от плановете за динамично рекламиране на Чепеларе в социалните мрежи и интернет пространството, според Даниела Сивенова, експерт в Туристическия информационен център в града.
Предвижда се дигиталната карта да бъде готова преди началото на летния туристически сезон, представяйки обща визия за дестинацията. В навечерието на летния сезон, представители на хотелиерския бизнес и Община Чепеларе се обединиха в своеобразен обществен форум, който ще работи по формирането и рекламирането на комплексен туристически продукт в региона, уточниха от общинския пресцентър. Основен акцент в маркетинговата програма ще бъде именно налагането на Чепеларе като разпознаваема дестинация сред аудиторията в социалните мрежи. Наред с пешеходните маршрути и новите забележителности, в рекламната стратегия ще бъдат представени и възможностите за религиозен туризъм. В околностите на Чепеларе са издигнати множество параклиси, а през последната година в града пристигат ученически групи за поклонение пред гроба на отец Евстати Янков.
Новата рекламна стратегия ще обобщи в единна платформа потенциала за разгръщане на комплексен туристически продукт. Общинари и хотелиери ще обединят усилия и в разгръщане на събитиен туризъм с богата програма от фестивали и културни дейности. Туристическата пътека „Старата воденица“ получава все повече популярност, според отзиви от летовници, почивали в Чепеларе. Дигиталното рекламиране на района ще заложи на представяне и на местата с традиционна родопска кухня.
Местната туристическа общност ще работи и по утвърждаване на марката „Чепеларе – зеленото сърце на България“. През юли в Чепеларе предстои конференция, на която ще се дискутират възможностите за климатолечение в района.
Четвъртък, 18 Април 2024 23:08

Хоро в пет кръга ще се извие в Чепеларе на 11 май

Написана от
Хоро в пет кръга ще се извие в Чепеларе на 11 май
 
Българско хоро в пет кръга ще се извие на пл. „Олимпийски“ в Чепеларе на 11 май, съобщиха от местния клуб „Веселие“.
Олимпийските кръгове в неравноделни ритми ще се образуват при откриването на традиционния празник „Веселие в Чепеларе – празник на хората“. Над 350 танцьори на български хора от различни фолклорни области на страната ще участват в 13-ото издание на празника.
„Весели в Чепеларе“ ще започне с дефиле на всички участници в народни носии, предвождани от гайдари.
Домакините от клуб „Веселие“ ще открият танцовата програма с тежкото родопско „сворнато хоро“, обясни Весела Хаджиева от организаторите. Клубът ще празнува и 15-и рожден ден на празника, събиращ последователи на българските народни танци от цялата страна.
В програмата на „Веселие в Чепеларе“ е включена дневна хоротека в центъра на града. Всеки от участващите танцови клубове ще се представи с по едно хоро. На площада в Чепеларе ще играят клубове от Чепеларе, Рудозем, Стара Загора, Симитли, Пловдив, Белащица и др. Всяко следващо издание на "Веселие в Чепеларе" показва разрастващата се общност в страната на клубовете на танцьори на хора и български народни танци, обясняват организаторите.

За втора поредна година община Мадан ще организира уникалния празник „Дни на маданския кристал“ или “Mineral show Madan”

За втора поредна година община Мадан ще организира уникалния празник „Дни на маданския кристал“ или “Mineral show Madan”. Второто издание на празника ще се проведе на 17-и и 18-и май  2024г.

Организаторите отново предвиждат  богата и пъстра програма, като в рамките на два дни, в центъра на града ще бъдат разположени шатри с колекции на кристали от местни и външни колекционери, както и предмети, изработени от кристали.

Всички посетители, освен че ще могат да разгледат експозицията от подземните шедьоври, ще могат и да си закупят от тях.


Ако сте колекционери от страната или чужбина може да заявите своето участие на:


Записване за участие:

Register of participation -tel: +359/30898060/98220

 

https://www.madan.bg/home.html

Пускат в движение два основни лифта в Пампорово на 1 май
 
Два основни лифта в Пампорово – „Студенец – Снежанка“ и „Студенец – Ски център 1“, ще бъдат пуснати в движение от 1 до 6 май, съобщиха от „Пампорово“ АД. След края на зимния сезон хотелите в курорта отварят врати за туристи около майските празници. Ски сезонът в Пампорово беше успешен, отчита се ръст на български, румънски, турски и гръцки туристи, посочиха още от „Пампорово“ АД.
Приключенският парк „Язовира“ също ще бъде отворен от 1 май. За ваканционните групи около Великден хотел „Перелик“ пуска програма олинклузив с включени пешеходни и велотурове, екскурзии, спортни занимания, горска педагогика и др.
Лифтовете ще работят и в дните от 24 до 26 май, когато в курорта се очакват туристи и абитуриентски групи, съобши БТА.
Неделя, 03 Март 2024 13:48

Стотици се спуснаха в носии на Пампорово

Написана от
Стотици се спуснаха в носии на Пампорово
 
IMG 6804
сн.Виктор Пашов
 
Стотици скиори и сноубордисти, пременени в български народни носии, се спуснаха от връх "Снежанка" в Пампорово. Курортът за осма година отбелязва 3-ти март с инициативата „Голямото ски спускане с носии“. В нея  се включиха участници от всички възрастови групи. По време на празничното скиорско шествие, участниците развяха българския трибагреник, под звуците на родопски гайди и тъпани.
Участниците създадоха красива и патриотична атмосфера, която от пистата се пренесе на хоро на ски плац „Студенец“. Тази година домакините от „Пампорово“ АД подготвиха богата музикална програма. Военният духов оркестър създаде празнично настроение, а певицата Татяна изпълни любими народни песни. Скиорското събитие за Националния празник се организира от 2017 г. досега.
Община Чепеларе с два обекта – част от 100-те национални туристически обекта на България
 
 
Музеят на родопския карст и НАО „Рожен“ стават част от 100-те национални туристически обекта в България.
Решението е било взето на заседание на координационния съвет на НД „Опознай България - 100 национални туристически обекта”, което се проведе на 20 февруари в Министерството на културата и под егидата на БТС (Български туристически съюз).
Процесът по одобрението на емблематичните туристически обекти в община Чепеларе продължи две години и половина. Комисията е разгледала общо 14 кандидатури, като 7 от тях са получили одобрение. На заседанието са присъствали Кръстьо Кръстев – министър на културата, Ирена Георгиева – зам.-министър на туризма и Венцислав Венев - председателя на БТС.
При посещение на 25 обекта, които са част от 100-те национални туристически обекта, се връчва бронзова значка, а при 50 – сребърна. При посещение на стоте обекта се връчва златна значка. Движението е създадено през 1966 г. по инициатива на Българския туристически съюз. Основната му идея е всеки турист да се запознае с най-хубавите и най-свидните за всеки българин планини, природни и исторически забележителности, музеи и паметници.
НД “Опознай България - 100 НТО” е една от най-престижните инициатива на БТС. То е най-популярното обществено движение и е емблематично за съюза, без аналог е не само у нас, но и в света. Досега милиони хора са се докоснали до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Има участници не само от България, но и от Германия, Русия, Франция, Дания, САЩ, Сърбия, Украйна.
Уникалността на движението е в това, че то е многопластово, обхваща не само исторически, но и културни, природни и археологически забележителности. Към вече утвърдените обекти се включват нови, с което се дава възможност на участниците да имат по-голям избор при посещаване на забележителностите в страната ни.
След обсъждане на кандидатурите на 14 обекта бе решено в списъка на движението да бъдат включени следните нови обекти: 1. Белене - Антична митница „Димум” и лагер „Белене” 2. Пловдив - Епископска базилика на Филипопол и Късноантична сграда „Ирини” 3. Попово – Исторически музей 4. Севлиево - Исторически музей – Късноантична и средновековна крепост „Хоталич” – експозиция на открито и Хаджистояново училище 5. Стрелча – Исторически музей 6. Рожен - Национална обсерватория и Чепеларе - Музей на родопския карст 7. София - Софийска синагога.
Актуализираните книжки с печати и за новите обекти ще бъдат налични от 1 април 2024 г.
Музей на родопския карст
НАО БАН Рожен
Понеделник, 12 Февруари 2024 12:48

Големи намаления от началото на март в Пампорово

Написана от
Големи намаления от началото на март в Пампорово
 
От 5 март до края на зимния сезон в курорта влизат в сила нови по-ниски цени на лифт картата, ски пакетите и хотелското настаняване в петзвездните хотели Орловец и Перелик.
Цената на еднодневната лифт карта за възрастен (от 22 до 65 години) става 75 лева, за младежи (от 12 до 22 години) и възрастни над 65 години – 59 лева и за деца (от 7 до 12 години) - 45 лева. Лифт картата в пакет с оборудване ще бъде на цена от 85 лева за възрастен, 64 лева за младеж и 50 лева за дете на ден.
С цел стимулиране на повече активности сред подрастващите, от 5 март Пампорово обявява ексклузивни пакети за деца и младежи и увеличава възрастта в категория младеж от 18 на 22 години. Пълните ски пакети за минимум два дни, които включват целодневна лифт карта, оборудване и 4 часа ски обучение в група, започват на цени от 88 лева за дете и 121 лева за младеж да ден. Заниманията за най-малките в детската ски градина на ски център Малина ще бъдат на цена 40 лева полудневно обучение и 70 лева за целодневно обучение с включен обяд. Ски услугите се предлагат в гардеробите на Пампорово АД.
От 5 март петзвездните хотели Перелик и Орловец също обявяват специални мартенски пакети с 50% отстъпка при престой в дните от Неделя до Четвъртък на цени от 80 лева на човек на ден. Атрактивни намаления и специални семейни оферти за хотел Орловец са актуални още през февруари в т.нар. Family days от 25 до 29 февруари 2024 г. До края на сезона гостите на двата хотела могат да се възползват от безплатен детски кът с анимация в хотел Перелик. Резервация може да се направи бързо и лесно на www.pamporovo.me, сайтовете на хотелите или телефон 0700 17 702.
Условията за зимни спортове в Пампорово са добри. В курорта работят 13 лифтови съоръжения и 15 писти, детски парк на ски център Малина и нов снежен парк на южните писти, които се поддържат и обработват ежедневно. Благодарение на стабилната основа от изкуствен сняг, ски зоната през март се очаква да бъде стабилна с добри условия за ски и сноуборд.
И тази година през март Пампорово е домакин на няколко събития и спортни надпревари. Месецът стартира с традиционно за курорта спускане с български трибагреници и носии, с което ще бъде отбелязан националния празник 3 март. Младите надежди ще премерят сили и демонстрират умения в състезания за купи „Пампорово“, „Амер спортс“ и „Радо Янков“, а в края на месеца курортът ще бъде отново домакин на традиционната зимна студентска универсиада. Зимният сезон в Пампорово се планира да продължи до края на априлската ваканция.
 
Този уикенд Пампорово става арена на световна надпревара по сноуборд паралелни дисциплини
 
Големи намаления през март на всички ски услуги в курорта
 
Остават броени дни до старта на първата световна купа от календара на ФИС в Пампорово, която ще се състои на 20 и 21 януари. Домакините се готвят да посрещнат едни от най-добрите състезатели от цял свят в най-имиджовата за региона спортна проява в историята. Представители на десетки нации с традиции в зимните спортове, световни и олимпийски медалисти, ще премерят сили и умения на писта „Стената“.
За радост на всички българи участие в надпреварата на родна земя ще вземе най-добрият ни състезател в дисциплината Радослав Янков. Пампорово очаква да посрещне хиляди почитатели на атрактивната дисциплина и фен клубове на местната звезда от Чепеларе.
В дните на състезанието всички ски центрове в курорта ще работят в нормален режим. На 20 и 21 януари ще бъде ограничен единствено транспортния достъп до ски плац Студенец, поради промяна в организацията на движение за частни автомобили. На всеки 15 минути ще има организиран безплатен превоз от централната част на курорта до стълбите на ски център Студенец и ски център Малина. За гостите на Смолян и Чепеларе са предвидени регулярни автобуси до Пампорово и обратно.
С цел стимулиране на повече активности сред подрастващите, от 5 март Пампорово обявява ексклузивни пакети за деца и младежи и увеличава възрастта в категория младеж от 18 на 22 години през месец март. Пълните ски пакети за минимум два дни, които включват целодневна лифт карта, оборудване и 4 часа ски обучение в група, започват на цени от 88 лева за дете и 121 лева за младеж да ден. Лифт картата в пакет с оборудване ще бъде на цена от 85 лева за възрастен, 64 лева за младеж и 50 лева за дете на ден. Големите намаления от 5 март важат и за лифт картите, като цената на еднодневна лифт карта за възрастен става 75 лева, за младежи – 59 лева и за деца - 45 лева. Заниманията за най-малките в детската ски градина на ски център Малина ще бъдат на цена 40 лева полудневно обучение и 70 лева за целодневно обучение с включен обяд. Подобни драстични намаления на ски услугите в Пампорово за месец март се правят за първи път. Всички гореупоменати ски услуги се предлагат и изпълняват в гардеробите на Пампорово АД.
Петзвездните хотели Перелик и Орловец също обявяват специални мартенски пакети с 50% отстъпка при престой в дните от Неделя до Четвъртък.
 
Повече информация виж и следи на www.pamporovo.me.
Писта „Стената“ в Пампорово е готова за Световната купа
 
Писта „Стената“ на която ще се проведат двата старта за Световната купа по сноуборд за мъже и жени на Пампорово (20-21 януари) е готова на 100%. Това съобщи директорът на СК Виктор Гичев, който подготвяше трасето съобразно всички изисквания на ФИС.
Финалната зона на „Студенец“ също е завършена. Организатори на мащабното събитие са БФСки и "Пампорово" АД.
В четвъртък и петък на тренировъчната писта в Пампорово ще се проведат и официалните тренировки.
Първа за стартовете в родопския курорт пристигна трикратната олимпийска шампионка Естер Ледецка. За чехкинята това ще са първи състезания за Световната купа по сноуборд този сезон. До сега тя караше само в скоростните дисциплини на алпийските ски за СК.
В родното си Чепеларе вече е и единственият българин носител на Световната купа на ФИС Радослав Янков. Той се прибра сутринта от Бад Гащайн, където снощи зае осмо място в старта за СК в дисциплината паралелен слалом.
„На четвъртфинала в Бад Гащайн рискувах максимално, но допуснах грешка и не успях да продължа напред. Вече съм си в България и се вълнувам се, че ще карам пред родна публика и то в първите стартове за Световната купа в Пампорово. Знам, че пистата е подготвена по перфектен начин и ще задоволи очакванията на всички. Надявам се да старта два много хубави старта, както за състезателите така и за публиката. Призовавам всички, които имат възможност да се дойдат събота и неделя в Пампорово и да подкрепят българските състезатели“, коментира при прибирането си от Австрия Радослав Янков.
Страница 1 от 41

Pamporovo

V1 250x250 BG 2018

rodopinews 640pxX640px

 

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

Скъпи потребители,

От  25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това Родопи нюз ЕООД  приема нова "Политика за поверителност", съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.

 собственик -Родопи нюз ЕООД-Смолян

 

В момента има 67  гости и няма потребители и в сайта