Печат на тази страница
Неделя, 26 Февруари 2017 11:58

Традиционните кукерски игри Песпонеделник в Широка лъка са на 5 март

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Традиционните кукерски игри Песпонеделник в Широка лъка са на 5 март

 

 

Над 250 кукери от различни фолклорни области на страната ще участват в традиционните кукерски игри Песпонеделник на 5 март в Широка лъка, съобщиха от кметството.  Празничната програма в колоритното родопско село започва от 2 март с поредица изложби и концерти. Песпонеделник привлича хиляди гости и туристи от страната и чужбина.

Шест кукерски състава ще участват в маскарадното шествие за „прогонване на злите сили”.  Карнавалните игри ще бъдат открити от „Песяците”- кукерския състав на домакините от Широка лъка. Гостуващите кукери са от Каравелово, Дъбене, Стралджа, Ябълково и Драгоданово. Заявките за участие в Песпонеделник са много повече,  но програмата е ограничена като времетраене заради затварянето на пътя през Широка лъка по време на шествието.

 „Песяците” започват кукерските си обиколки из Широка лъка през седмицата от 27 февруари. Огласяният от чанове и хлопки състав ще броди всеки ден около 17 часа по калдъръмите и уличките на селото със съхранена родопска архитектура. Празничната програма в навечерието на Песпонеделник ще бъде открита на 2 март с изложби в читалището „Екзарх Стефан”. На 4 март учениците от Националното училище за фолклорни изкуства ще представят концерт по повод Националния празник.

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1525216

Последно променена в Неделя, 26 Февруари 2017 11:58
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Влезте, за да коментирате