Печат на тази страница
Вторник, 30 Май 2017 18:29

Известният родопски гайдар Петър Янев става почетен гражданин на Смолян Избрана

Написана от

Известният родопски гайдар Петър Янев  става почетен гражданин на Смолян

 

Известният родопски гайдар Петър Янев  става почетен гражданин на Смолян. Това решиха днес общинските съветници от Смоляня по предложение на кмета Николай Мелемов. Отличието се връчва по повод 50-годишнината на гайдаря. Петър Янев един от най-популярните български родопски фолклорни музиканти, дългогодишен гайдар във фолклорен ансамбъл „Родопа“, а от близо три години негов директор. Роден е на 5 юли 1967 година в Бостина. Завършил е музикалното училище в Широка лъка. В ансамбъла постъпва през 1989 година.Запалил се по родопския инструмент от филма по разкази на Николай Хайтов „Краят на песента“. Първият му учител, на когото е особено признателен, е Стоян Колаков. С особена почит и скръб си спомня за доайена сред гайдарите и негов учител бай Дафо Трендафилов и за другия си учител Михаил Калфов – бай Хальо.Петър Янев е издал няколко компакт диска, включен е в албума „Големите български майстори на гайдата“ от 2007 г. Заедно с Валя Балканска и квартет „Еолина“ осъществяват проекта „Със звук по света и вселената“. През 2000 г. издава диска „Родопите – паметта на България“. Петър Янев е основател на Организационния комитет на ежегодното гайдарско надсвирване в село Гела.

От 25 години е на сцената с космическия глас Валя Балканска. Прославя родопския фолклор не само в България, но и извън нейните предели. Печели многократно международни награди.  Непосредствено след трагедията във Фукушима с Валя Балканска изнасят 10 благотворителни концерта, дарени от България за Япония.

През месец май 2007 г. по време на Третата световна среща на българските медии на площада „Ди Треви в Рим, пред българската църква „Св. Викентий и Анастасий“  Петър Янев съпровожда Валя Балканска с песента „Излел е Дельо хайдутин“ в подкрепа на нашите сестри в Либия.

На 18 май 2017 г. в зала 1 на НДК бе представен спектакъл – бенефис „Магията на Родопа“, в който взеха участие всички творци на ансамбъл „Родопа“ със спектакъла „Невястата“, Валя Балканска, Петър Янев и група от 50 гайдари.

 

Снимка: Коста Начев

rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате