Печат на тази страница
Вторник, 30 Юни 2015 18:40

Дора Янкова: Категорично против сме приватизацията на болници, в Смолянско вече има апетити за придобиване на най-голямото лечебно заведение Избрана

Написана от

Дора Янкова: Категорично против сме приватизацията на болници, в Смолянско вече има апетити за придобиване на най-голямото лечебно заведение

 

Категорично се противопоставяме срещу намерението на правителството за  приватизация на болници. Това заяви на пресконференция в Смолян депутатът от БСП Лява България Дора Янкова. Тя призова родопчани да се противопоставят на това предложение, тъй като рискуват да останат без достъп до безплатно здравеопазване. „В публичното пространство вече се коментира, как бизнесмени от региона са се насочили към изкупуване на дялове от МБАЛ – Смолян, придобивайки частите на десетте общини“, намекна Янкова. Според нея процедурата, която се лансира е неясна. Освен това става въпрос за публична собственост, като държавните и общински болници са преди всичко на обществото, а не на отделна партия, министър или правителство. Янкова допълни, че като цяло здравната реформа е неясна и ще ощети пациентите и здравните служители.  Анализите сочат, че около 2 милиона български граждани вече са затруднени в получаването на здравни услуги, при условие, че всяка година бюджетът за здравеопазване се увеличава и подминава 3 млрд. лв. Депутатката изтъкна, че ако се допусне приватизация гражданите ще изгубят редица социални и здравни права, а по-бедните практически ще са лишени  от медицинска помощ.

Пред представителите на медиите Дора Янкова алармира, че се замразява строителството на обходния път на Чепеларе. „Практически правителството лиши чепеларци и наказа кмета на общината, спирайки строителството на важната пътна отсечка и отлагайки я за пореден път  за незнайно кога“, посочи депутатът.  Тя напомни, че правителството на Орешарски е осигурило близо 21 млн.лв. за строеж на 4 –километровия обходен път, който населението на Родопите очаква от десетилетия. Веднага след изборите обаче строителството на пътя е спряно, с мотив – липса на финансиране и непроведени отчуждителни процедури.  ”Аз ще продължа да питам и ще настоявам този път да се прави, защото е важен”, каза Янкова.  Тя повдигна въпроса и със стопанисването на третокласните пътища в региона, за които няма предвидено финансиране. „С изключение трите участъка в  Лот  27, които  трябва да се рехабилитират  с европейски средства, друго за тази година няма“, каза червената депутатка.  За пример тя даде третокласният път Смолян- Баните, който  е в лошо състояние. Въпреки, че свързва две общини, три области и е ключов за икономиката и развитието на десетки селища, не е включен в нито една програма. Според нея не е ясно и кога ще започне укрепването на свлачищата п о всички държавни пътища в областта.

Янкова коментира и предстоящите избори. По думите й в момента ce пpoвeждат cъбpaния във вcичĸи ocнoвни пapтийни opгaнизaции, ĸoитo щe нoминиpaт cъoтвeтнитe ĸaндидaти зa oбщинcĸи cъвeтници и зa ĸмeт. Събранията ще приключат до края на месец юли, след което БСП – Смолян ще обяви имената на кандидат-кметовете си в област Смолян. Hapoдният пpeдcтaвитeл допълни, чe ce вoдят пpeгoвopи зa ĸoaлиции c вcичĸи, които искат различно развитие на областта. 

 


БСП - Смолян

Пресцентър
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате