Печат на тази страница
Петък, 09 Март 2018 08:28

Слепите да могат сами да се обслужват, дори да са в помощ на близките си Избрана

Написана от

Слепите да  могат сами да се обслужват, дори да са в помощ на близките си

 

IMG 8933IMG 8959

 

Това призова на връх Осми март председателката на съюзната организация на слепите в Смолян Теменужка Миткова пред празнуващите 40 жени в устовско заведение. За пореден път! „Няма да се уморя да вдъхвам вяра и надежда, увереност за живот. Да не се отчайваме, никой  да не чака всичко от децата си. Можем сами!“, заяви Миткова. Самата тя  по рождение е с „мързеливи очи“ и въпреки това учила в масово училище, после работила години наред без да казва, че не вижда, искала е да се справи. „Не като председател на организацията на слепите, а като потърпевша искам да им покажа и да ги вдъхновя как могат да се справят в живота. Затова са и нашите редовни сбирки – да сме заедно, да се опознаваме и общуваме, да се учим на умения макар и невиждащи“, без колебание,че греши, каква Теменужка.

Когато е избрана за председател преди 8 г., най-напред решила да се учат да плетат чорапи и терлици с напипване. После започнали елеци, след това – изработка на цветя от хартия,  а напоследък от мъниста. Постоянно убеждава незрящите и малко виждащи, че са способни да се справят сами, да се грижат за себе си. Въпреки слепотата, дори могат да помагат на близките си. Миткова е пример – грижи се за крава и други животни, обработва градини с картофи, фасул и др. култури, коси и суши сено. Грижи се и за свекървата Сълзица. И тя беше на празника. Снаха й  Теменужка я изненада, като обяви,  че черпи всички с банани за 80-годишния й рожден ден.

Осмомартенският празник на 40-те дами от Съюза на слепите в Смолян бе наистина ведър и богат, с настроение. Вместо цветя председателката решила да си купят общ подарък, който да ги весели за години напред – блутут тонколона,  безжично устройство за възпроизвеждане на музика, с възможност да се ползват флашка, мобилен телефон, лаптоп. И за първи път бе пробвано на празника.

Гост на жените бе д-р Ценка Гарова, не само като личен лекар на някои от тях, а и като неотменен консултант на организацията на слепите. Три певици от вокалната група пяха от сърце в съпровод на акордеониста Златко Златанов. Без него пълно и весело празнуване не може да стане. Той като технически сътрудник и Юлия Аянска като председател на Контролния съвет са първите помощници на Миткова. Най-възрастната дама на празника и почитаната 85-годишна Юлия Стойчева бе специално поздравена с родопска песен.

Какво предстои след Осми март? Нова среща с трапеза и песни на 28 март по повод рождения ден на Съюза на слепите в България, основан през 1921 г. А още от другата седмица разучаване на ново ръкоделие от усърдните незрящи или малко виждащи дами – плъстени брошки, колиета и различни дребни сувенири. Закупена е вече 20 кг вълна. Ще се учат да правят и чаши от стари вестници и украсяването им със специална технология.

Автор: Росица Примовска

 

<
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате