Петък, 09 Декември 2016 11:23

Чепеларе очаква успешен зимен сезон след обединението със ски зоната на Пампорово, прогнозира кметът Славка Чакърова

Написана от
Оценете
(0 гласа)
Чепеларе очаква успешен зимен сезон след обединението със ски зоната на Пампорово,  прогнозира кметът Славка Чакърова

Интервю на БТА

Пампорово и Чепеларе вече споделят общ ски сезон. Ски центърът в Чепеларе от тази зима е част от новата дестинация Пампорово - Мечи чал. Обединението на ски зоните на Пампорово и "Мечи чал" в Чепеларе е факт, а плановете на инвеститора са да ги свържат с лифт в следващите 3-4 години, заяви в интервю пред БТА кметът на Чепеларе Славка Чакърова. Тя прогнозира силен и успешен зимен сезон в Чепеларе. 
Очакванията на общинари и хотелиери са сливането с Пампорово да доведе в бъдеще повече чуждестранни туристи в града. По-дългосрочните прогнози според Славка Чакърова са Пампорово - Мечи чал да се превърне в много привлекателна дестинация и невероятен курорт с над 70 км писти. Снегопочистване с химически препарати в централната част на Пампорово ще се въведе от тази зима според плановете на Община Чепеларе. Намаляват задълженията на хотелиери и собственици на апартаменти в Пампорово, просрочили плащането на такса смет и данък сгради с години, поради увеличената събираемост, обяснява кметът. Сред длъжниците са и британски граждани, купили имоти в общината. 
Градът на шампионите Екатерина Дафовска и Радослав Янков продължава традицията в зимните спортове. Твърденията от близкото минало, че във всяка къща в Чепеларе има поне един скиор, вече се допълват - и от сноубордист. Интересът към сноуборда сред децата в града се засилва след успехите на Радо Янков, смята Славка Чакърова.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Госпожо Чакърова, какви са прогнозите за откриващия се ски сезон в Чепеларе?
Отговор: Очакванията на Община Чепеларе са за много добър зимен туристически сезон. Убедена съм, че това е не само оптимистична прогноза, след като вече е факт обединението на двете ски зони - Пампорово и "Мечи чал". За това голям принос има и "Пампорово" АД, те са основният инициатор и единственият инвеститор на обединението на двете ски зони. Община Чепеларе оказа изцяло съдействие при реализирането на този дългоочакван проект за обединение. 
Очертава се Пампорово - Мечи чал да стане много привлекателна дестинация и невероятен курорт. Общата дължина на ски пистите ще бъде над 70 км. Проектът ще бъде окончателно завършен в рамките на 3-4 години. Предстои изграждане на допълнителен лифт в Чепеларе и още един, който ще свързва "Мечи чал" с Пампорово. Тази година придвижването на туристите ще се осъществява с шатъли /бусове, които ще се движат по маршрута от Пампорово до Чепеларе/. Закупената в Пампорово лифт карта ще важи и за "Мечи чал", тя ще бъде и билет за ползване на шатълите. Цената на картата през тази зима ще бъде 55 лв. Ако туристите са настанени в Чепеларе и искат да карат ски само на "Мечи чал", могат да си купят карта от 40 лв.
Със започващото от тази година интегриране на двата курорта съм сигурна, че ще имаме успешен ски сезон. Хотелиерите вече са готови да посрещнат туристите. За тази една година от началото на мандата работим като един екип - хотелиери, ресторантьори и община. Изградили сме много добра комуникация и много от идеите на туристическия бизнес вече са реализирани от общината.

Въпрос: Чепеларе досега беше известен като дестинация за средната класа български турист. След обединението на ски зоните ще се разшири ли профилът на туристите, посещаващи града?
Отговор: Споделям вижданията на хотелиерите, че се очертава по-богата палитра от туристи. Според информация от хотелите през тази година има проявен интерес от държави, които са нов пазар за Чепеларе. След обединението се надяваме, че ще има засилен интерес от чуждестранни туристи към хотелите в Чепеларе. Трябва да бъдем реалисти, че през първата година няма да се усети толкова силно ръст на чуждестранни туристи в хотелите в Чепеларе. Това е нов продукт и като всяко начало, ще бъде трудно докато се утвърди на пазара.
Инвеститорът е предвидил да довърши проекта за около 3-4 години, а според мен в рамките на няколко години ще се увеличи броят на туристите, посещаващи града. От друга страна съм убедена, че за развитието на туризма в Чепеларе не трябва да разчитаме само на зимния сезон. Усилията на моя екип в Общината през тази година са насочени в тази посока. Създадохме различни фестивали и културни събития, с които да привлечем туристи целогодишно. Ще се опитаме да направим нови привлекателни неща, за да върнем туристите отново целогодишно, както в Пампорово /част от което е на територията на община Чепеларе/, така и в Чепеларе, Проглед, Орехово, Павелско, Забърдо, Зорница. В тези села има прекрасни вили и хотели, които предлагат на туристите уникална гледка от Родопите. 
Опитахме се да създадем няколко събития като Фестивала на старата градска песен и Картоф фест, които бяха успешна туристическа атракция. Надявам се догодина да ги подобрим и доразвием, да създадем още няколко. Има какво още да направим с общинския екип, за да утвърдим и популяризираме новото лого "Чепеларе - зеленото сърце на България".

Въпрос: Туризмът ли е стратегическата индустрия за Чепеларе?
Отговор: Туризмът и дърводобивът. Още преди 1944 г. тук е бил развит дърводобивът с първите гатери и горовладелски кооперации. Собствениците на реституираните гори сега също участват в такива кооперации. Дейността на горовладелските кооперации отново е много силна. Хората имат добри доходи от наем на своите гори. Наем на декар гора е около 33-35 лв. годишно. В гатерите работят около 300 души, а и в малките дървосекачни бригади са заети доста от жителите на общината. Не бива да пренебрегваме и Фабриката за ски, там работят около 600 човека. В предприятието са на работа цели семейства. Фабриката е и сред основните ни дарители.

Въпрос: "Амер спортс България" се счита за най-голямата фабрика за ски?
Отговор: Капацитетът й е за производство на 1 млн. чифта ски годишно. Най-голямата фабрика в света. 

Въпрос: Чепеларе разполага с много добре подготвени кадри в сферата на туризма още от времето на социализма. Продължава ли се тази традиция в туристическия бранш в града?
Отговор: Оказва се, че мнозина от тези кадри в момента са в чужбина или работят някъде другаде. Голяма част от хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе изпитват остра нужда от кадри и не могат да намерят. Оказва се, че и образованието в тази сфера е длъжник. По тази тема водим разговори с Регионалното управление на образованието, с училищата. Имам подкрепата от РУО, че ще ни помогнат в сферата на професионалното образование. Всички усещаме необходимостта от промяна по отношение на обучаването и образоването на кадри. 
А относно възможностите за дуалното образование, от Фабриката за ски проявяват интерес и са водили разговор с Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм. Гимназията подготвя не само кадри, които биха били полезни в производството на "Амер спорт", но и в гатерите, дървосекаческите бригади. Обсъждаме възможностите за професионалното образование в Спортното училище, за профилирани паралелки в СУ "Васил Дечев". Идеята е да запазим децата да си учат в Чепеларе. Защото, тръгвайки към училища в други градове, заедно с тях заминават и родителите, напускат Чепеларе и така губим работна ръка. А сега навсякъде има глад за специалисти - в хотелите, ресторантите, дори във Фабриката за ски и гатерите. В Общината сме наясно, че трябва да обединим усилията си. Бизнесът също трябва да ни помогне, защото за създаването на такива паралелки трябва дофинансиране.

Въпрос: Каква е готовността за зимния туристически сезон в община Чепеларе по отношение на поддържане на инфраструктурата?
Отговор: През тази зима ще се опитаме да се въведе снегопочистване в центъра на Пампорово с химически препарати. Говорили сме за това с фирмата, която чисти курорта. При обичайната практика на опесъчаване, след това почистването през пролетта ни отнема повече време, труд и пари. Относно зимната подготовка, в пълна готовност е фирмата, която поддържа пътищата на Пампорово и извършва снегопочистване и опесъчаване. И четирите фирми, с които имаме договори за почистване и снегоподдържане са готови, имат наличната техника и материали. През лятото извършихме със собствени средства реновиране на един тротоар в централната част на Пампорово. Успяхме да направим рехабилитация на главния път до началото на с. Проглед и да продължим рехабилитирането на участъка между Богутево и Острица-Лилеково.

Въпрос: Намаляха ли задълженията за местни данъци и такси от страна на собственици на хотели и апартаменти в Пампорово?
Отговор: Натрупаните задължения от минали години намаляват, увеличихме събираемостта им. Към края на 2015 г. вземанията бяха над 3.6 млн. лв. за местни данъци и такси на физически и юридически лица. Общината пристъпи към неколкократни уведомления на всички, които дължат. След много срещи и разговори успяхме да подпишем споразумения с няколко големи длъжника. И тези споразумения са ефективни, защото има реални плащания. С тези, с които не можахме да постигнем консенсус и да се разберем доброволно, пристъпихме към принудително събиране. Това също имаше ефект. Доста суми успяхме да съберем, големи длъжници си погасиха задълженията. Много голяма част от тези вземания са от чужденци, които са си купили апартаменти в Пампорово и Чепеларе. Оказа се много трудно да бъдат открити на адресите във Великобритания и да бъдат събрани просрочените им задължения за такса смет и данък сгради. 
От друга страна стана ясно, че голяма част от фирмите-длъжници са в ликвидация и несъстоятелност. Така според оптимистичните разчети излиза, че от тези 3.6 млн. лв. бихме могли да си съберем сумата 1-1.5 млн. лв. Тук би трябвало да благодаря на коректните данъкоплатци - "Пампорово" АД, "Амер спортс", хотел "Камелия" и др.

Въпрос: Ще продължат ли ангажиментите на Община Чепеларе за подпомагане на спорта?
Отговор: Общината винаги помага, доколкото е възможно, подкрепяйки масовия спорт в училищата. Гордост за нас е Обединеният детски комплекс, в който в момента тренират деца с добри постижения в алпийските дисциплини, ски бягане, биатлон. През тази година успяхме да преодолеем дрязгите между старите спортни клубове и създадохме "Рожен Чепеларе 2016". Този спортен клуб вече е регистриран и в него ще се тренират различни спортове, започвайки със ски бягане и биатлон. Общината помага засега много скромно за този клуб, осигурява възнагражденията на треньорите. В бюджета за 2017 г. ще предвидим средства за издръжка на "Рожен Чепеларе 2016". Вече има записани деца и за ски алпийски дисциплини, и за сноуборд. Клубът е отворен за всички, които искат да практикуват зимни спортове.
И през тази зима "Пампорово" АД предоставят безплатни лифт карти за децата, трениращи алпийски дисциплини и сноуборд в ОДК и спортен клуб "Рожен Чепеларе 2016". Това е важен за нас жест от страна на "Пампорово".

Въпрос: Чепеларе е известно със спортната си школа, с шампионите Екатерина Дафовска и Радо Янков. Някога се твърдеше, че във всяка къща в Чепеларе има поне един скиор. Продължена ли е традицията в зимните спортове?
Отговор: Сега може би вече има и скиор, и сноубордист. След резултатите на Радослав Янков много от децата се запалиха по сноуборд. Интересът към сноуборда се увеличава, това се усеща и по записалите се желаещи да тренират в новия спортен клуб. 
 
Последно променена в Петък, 09 Декември 2016 11:23
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате