Събота, 12 Декември 2015 15:00

Министър Павлова:Българското правителство спаси 23 млн.лв. безвъзмездни европейски пари Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Министър Павлова:Българското правителство спаси 23 млн.лв. безвъзмездни европейски пари

 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството откри официално рехабилитираните пътни отсечки Пампорово- Смолян и Смолян- Стойките. Обновени са общо 18 км от двете направления, които  включват проходите „Пампорово“ и „Превала“.  Участъците са част от Лот 27, който се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. с 23 млн.лв. По проекта  се рехабилитира и пътят между Рудозем и Смилян.  По време на официалната церемония министър Павлова отбеляза, че  работата по Лот 27 се е превърнал в  сага, от която са страдали всички в продължение на пет години, заради провала на първата фирма изпълнител. „Пет години мъка, но сега се справихме само за 4 месеца, затова благодаря много за усилията на строителя, който успя да възстанови справедливостта и за кратко време се справи с ремонта на общо 26 км пътища, включващи двата тежки прохода, и пътната отсечка, свързваща Рудозем и Смилян, които са изключително важни за хората от региона и развитието на туризма“, заяви министър Павлова. Тя подчерта, че българското правителство е спасило 23 млн.лв.  безвъзмездно европейско финансиране по линия на ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. буквално в последния момент. „Никои не вярваше, ще се справим с проекта. Получих много парламентарни запитвания от опозицията, които не ни вярваха и смятаха, че няма да успеем, че ще загубим проекта, но ние се справихме само  за 4 месеца“, каза още регионалният министър. 

По отношение на третия участък от лот-а министър Павлова информира, че са асфалтирани и готови 6 км от осемкилометровото трасе, но са възникнали три големи свлачища, чието укрепване предстои със средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.„Важното е, че проектът в целостта си е изпълнен, че не загубихме европейското финансиране и имаме основно ремонтирани пътища“, каза още Павлова. 

Тя подчерта, че приоритет за Смолянска област остава довършването на рехабилитацията на главния път  Асеновград- Чепеларе. По думите й  в момента текат довършителни дейности, но като цяло проектът е завършен. Остава да се положи износващ слой асфалт и маркировка.  Министър Павлова припомни, че заради тежката зима е имало множество аварии, свлачища и срутища по цялото направление, което е наложило допълнителни дейности и средства за разчистване и укрепване. Вече е напълно завършено укрепването на опасното срутище при Юговското ханче, както и трите свлачища  между Асеновград и село Наречен. Министърът информира, че са осигурени средства за основен ремонт на трите тунела по направлението, който ще се извърши догодина. 

При жителите на Смолян министър Лиляна Павлова заяви, че МРРБ ще подкрепи Община Смолян за довършването на обходния път на града, който се строи от 80-те години на миналия век, но е замразен вече 30 години. Поемаме ангажимент, ако община Смолян се справи с проектирането и останалите процедури да осигурим финансиране. Условието обаче всички строителни процедури да приключат до декември 2016 г., за да може да се ползват безвъзмездни европейски средства. „Топката е в ръцете на общината, а ние ще съдействаме“, увери министър Павлова. Тя се ангажира и с пълно съдействие на областния управител при изграждането на граничния пункт Рудозем- Ксанти. 

Последно променена в Събота, 12 Декември 2015 15:00
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате