Четвъртък, 25 Септември 2014 21:27

Нощ на отворените врати в обсерваторията в Рожен по повод Европейската нощ на учените Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Нощ на отворените врати  в обсерваторията в Рожен по повод Европейската нощ на учените

Нощ на отворените врати организира Националната астрономическа обсерватория в Рожен на 26 септември(петък) по повод Европейската нощ на учените и честването на 145-годишнината от създаването на Българска академия на науките.

При ясно време в нощта на 26 срещу 27 септември с телескоп в Посетителския център на Обсерваторията ще може да се наблюдава планетата Сатурн, която ще бъде видима в угасващото зарево на залеза ниско на югозапад, в съзвездието Везни. Планетата Марс ще бъде видима веднага след свечеряване, също ниско на югозапад, в съзвездие Змиеносец. Планетата Юпитер ще изгрее в 03:30 ч. над източния хоризонт, в съзвездие Рак.

През есенните нощи са достъпни за наблюдение голямо множество звездни купове и мъглявини, по-атрактивни от които са следните: М8 – дифузната мъглявина „Лагуна” в съзвездие Стрелец. М24 – звезден облак в съзвездие Стрелец. М11 – разсеян звезден куп в съзвездие Щит. М13 и М92 – кълбовидни звездни купове в съзвездие Херкулс. М27 и М57 – планетарни мъглявини съответно в съзвездията Лисиче и Лира. М15 и М2 – кълбовидни звездни купове съответно в съзвездията Пегас и Водолей. М31 и М33 – ярки спирални галактики съответно в съзвездията Андромеда и Триъгълник. „H” и „Chi” (NGC869 и NGC884) – красив двоен звезден куп в съзвездие Персей. М45 – яркият разсеян куп „Плеяди” в съзвездие Бик. М42 – голямата дифузна мъглявина „Орион” в едноименното съзвездие.

Последно променена в Четвъртък, 25 Септември 2014 21:27
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате