Четвъртък, 10 Април 2014 15:52

По Великден на ски в Пампорово или сред природата в Смолян Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

По  Великден на ски в Пампорово или сред природата в Смолян

С падналия сняг днес по високите места в Смолянско, се очертава скиорите и сноубордистите да бъдат най-доволни по Великден. Официалното закриване на сезона в курорта Пампорово ще бъде на 20 април. Дотогава лифтовете ще работят, а по основните писти има  достатъчно сняг за ски.  Така, че на Великден Пампорово отново очаква  своите фенове. Припомняме, че от началото на април паднаха и цените на лифт картите в курорта. Дневна лифт карта за възрастен струва 39 лв., а за деца – 24 лв. В събота пък- 12 април, в  Пампорово за втора година се ще се проведе “Stavri Invitational – Pool party”, което ще съчетае басейн и ски. На ски плац “Студенец” ще бъде изграден басейн, подходящ за скокове със ски, сноуборд или приспособления за водни атракции.

Ако все пак сте любители на разходките сред природата и искате през почивните дни да видите нещо уникално красиво, екопътеката Каньонът на водопадите ще привлече със сигурност вниманието ви. Най-горната й точка е на около 1800 м. надморска височина, а денивелацията й е около 700 м. Самият каньон е изграден от риолитни скали, които поради своята твърдост не са се поддали на въздействието на водата и така са се образували големи прагове и спускащи се по тях бистри планински водопади.. Екопътеката е уникална, защото минава през резервата „Сосковчето“, Естествените обитатели на резервата „Сосковчето“ са мечката, глухарът, дивата коза, сърната, както и много специфични растителни видове.

Много красиви са и Смолянските езера, които   са пръснати навсякъде по цялата долина, от Орфеевите скали до самия Смолян. В миналото езерата са били около 20 на брой, но днес добре оформени са 7 езера, другите са се превърнали в блата. Първото езеро е в края на Смолян, в ляво от пътя за Пампорово и Пловдив – Керяновия гьол (известно още като Платеното). В долния си край то е преградено изкуствено и така се е получило едно от най-големите по размери езера. Точно над него, на 50 метра върху пътя, в долния край на поляните се намира друго по-малко езеро – Милушевия гьол. По-нагоре покрай самия път за Девин, под квартал Езерово е разположено третото езеро – Силажа. В долния си край има малко островче обрасло буйно в тръстика. Тук има удобни места за къмпингуване и риболов. Малко по-нагоре по пътя на големия завой е другото езеро – Османовия гьол. Около него има още две-три по-малки езерца, но през лятото някои пресъхват. Още по-нагоре, по пътя за хижа “Смолянски езера” и след това в дясно, се намира може би най-голямото по площ езеро – Лагера. Най-красиви са последните три езера. Те са разположени най-високо под самите скали. Малко след отклонението за хижа “Смолянски езера” по пътя за лифта вдясно се намира Тревистото езеро. На 6 метра от Тревистото езеро се намира Бистрото езеро. Двете езера са свързани с речен ръкав, който минава между многото струпани камъни между двете езера.

Ако сте любители на екстремното, някои от пещерите в Смоянски са това, което търсите. Пещерата „Голубовица“ е водна пещера с подземни езера и поток. Маршрутът започва с десет минутен пешеходен преход по планинска пътека, по-голяма част от която минава по десния бряг на живописното Гарга дере, пресича го по въжен мост и само след сто метра по левия скат се стига до входа на пещера „Голубовица 2”. Очакват ви интересни емоции вътре, а след това бихте могли да обогатите преживяванията си с Алпийски тролей и Via Ferrata.

Проходната пещера край смолянското с. Кошница  е един от природните феномени в района. Представлява огромен скален свод, водещ към върха, където се намират останките от едноименната стара крепост.

Пещерата Ледницата е разположена в подножието на Широколъшки снежник.
Името й се свързва с широколъшката девойка Маруда, отвлечена от юруците. Тя успяла да убие един от похитителите си и за да се спаси от останалите се скрила в пещерата. От тогава никой не чул нищо за девойката.
 

На голям интерес сред туристите се радва Момчилова крепост. Установено е, че укрепителното съоръжение наследява тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр. То е разположено на най-високата точка в землището на крепостта и от него се разкрива 360 градусова панорама - към вр. "Голям Перелик", кулата "Снежанка" на Пампорово, Националната астрономическа обсерватория "Рожен", връх "Свобода".  В историята крепостта е свързана с името на Момчил юнак, който през 1343г. възстановява крепостта, след което епизодично я обитава две години. Средновековната крепост е била превзета и опожарена при османското нашествие в Родопите. Следи от това са многобройните върхове от стрели открити пред входа и стената покрай него.

Последно променена в Петък, 11 Април 2014 13:16
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате