Туризъм

Туризъм (419)

Пампорово приема голямо международно състезание
 
Планински колоездачи от 8 нации са заявили участието си в събитието до момента
 
Традиционния „Пампорово Байк Фест“ ще се проведе в родопския ни курорт от 17 до 20 юни за 7 поредна година. В програмата на събитието тази година са включени първи кръг от един от най-престижните форуми в Европа – iXS Downhill Cup, състезание от клас 1 на Международния Колоездачен Съюз, носещо точки за световната ранглиста, кръг от Виваком Даунхил Сериите за 2021 и детско състезание по спускане.
Това е най-голямото събитие по планинско колоездене в България и района за сезона и се очаква да предизвика много голям интерес и участие на елитни състезатели от цяла Европа. До момента записани за участие са състезатели и отбори от Италия, Франция, Германия, Гърция, Кипър, Великобритания, Румъния и България, като регистрацията за участие все още е отворена и се очаква и други нации да се включат в стартовете.
В съботния ден на 19.06 ще се проведе състезанието за най-малките, кръг от Детските Даунхил Серии, а в неделя, 20.06 ще бъде основната част и финалите на iXS купата, които ще се излъчват на живо онлайн. По традиция в рамките на фестивала, освен състезателната част се провеждат и други съпътстващи развлекателни събития, пълната програма можете да откриете на www.pamporovo.bike.
Трасето за състезанието е с дължина от близо 2 км и е едно от най-трудните и технични не само в България, но и в района. Включва множество стръмни и скоростни отсечки, корени, камъни, големи скокове и скални дропове.
Междувременно в Пампорово тече подготовка за летния сезон, чието официално начало ще бъде дадено именно по време на събитието. Много изненади и иновации ще очакват всички гости на курорта, като нови пешеходни и вело маршрути, наблюдателни площадки и обекти, специално разработени медицински и здравни програми, новости в Приключенски Парк Язовира, интересни събития и други. Повече можете да научите на www.pamporovo.me
Събитийнияt календар стартира в събота, 5 юни, с традиционната кампания „Да почистим Пампорово Заедно“, която се провежда ежегодно съвместно с общините Общините Смолян и Чепеларе, спортни клубове и организации, бизнесът в курорта и всички любители на Пампорово и района. Целта на събитието бе да се съчетае полезното с приятното – разходка в планината с грижа за природата.
Специално за събитието лифтовете в курорта ще работят безплатно през целия ден за участниците в кампанията, а за децата до 16 години е осигурен и безплатен достъп до атракционите в парк "Язовира". Всеки, който иска да се включи, е добре дошъл, като за желаещите от Смолян и Чепеларе има и организиран транспорт.
 
Може да бъде изображение с велосипед и текстово съобщение
 
 

 
 
Четвъртък, 03 Юни 2021 13:59

Да почистим Пампорово заедно!

Написана от

Да почистим Пампорово заедно!

 

5 YUNI 01

След стопяването на снега по планинските склонове и в гората се появяват много следи от човешката дейност, които замърсяват и нямат място сред природата. Затова, за поредна година, Пампорово АД съвместно с общините Смолян и Чепеларе, спортни клубове и организации, представители на бизнеса в курорта и всички любители на Пампорово и района ще се съберат и включат кампанията „Да почистим Пампорово заедно“.

Всички желаещи да бъдат част от събитието, могат да дойдат на 5 юни, събота, в 10:00 на плац Студенец, където ще бъде сборния пункт и от където ще се направи разпределение на групите по райони. За всички доброволци ще има осигурени ръкавици и чували за боклук.

Специално за събитието лифтовете в курорта ще работят безплатно през целия ден за участниците в кампанията, а за децата до 16 години е осигурен и безплатен достъп до атракционите в парк Язовира.

Тези, които участват в кампанията, могат да се възползват и от безплатно посещение на една от емблемите на Пампорово - Кулата Снежанка.

Организаторите се надяват повече хора да се включат в кампанията, като съчетаят полезното с приятното – „да прекараме един хубав ден в планината заедно, като същевременно се погрижим за нея, както заслужава“, отбелязаха от Туристически Център Пампорово – един от основните инициатори на събитието.

За доброволците от Смолян и Чепеларе ще бъде организиран безплатен превоз от градовете до Пампорово и обратно, бусовете ще тръгват в 9:00 часа от паркинга пред църквата „Св. Висарион Смоленски“ в град Смолян и от паркингът пред община Чепеларе и ще се връщат обратно в 16:00 часа.

Да запазим уникалната природа на България и за бъдещите поколения заедно!

За допълнителна информация не се колебайте да се свържете с нас на 0882643100.

Момчиловци влиза в интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия с известния пататник

 

Момчиловци влиза в интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия с известния пататник. От три дни професорите от БАН Ана Кочева и Славка Кермедчиева изследват диалекта и кулинарията в Родопите. За мисията им съдейства проф. Елена Николова, съобщи кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

Освен прочутия момчиловски пататник, в картата ще намерят място и мазаните колаци, смилянският фасул, смидаль, пареник и други традиционни родопски ястия, представени в Момчиловци, Смолян, Смилян, Старцево и Златоград. Рецептите са изцяло на родопски диалект.

Територията на картата не се ограничава до границите на страната ни, а обхваща цялата българската езикова територия, макар и в пределите на съседните ни държави.

От 18 до 20 юни ще се проведе  седмото поредно издание на Пампорово Байк Фест
 
 
От 18 до 20 юни ще се проведе едно от най-очакваните байк събития за годината, а имено седмото поредно издание на Пампорово Байк Фест.  Тази година в рамките на събитието ще се проведат първи кръг от iXS Downhill Cup, UCI клас 1 състезание, 2 кръг от Виваком Даунхил Сериите и 3 кръг от Детските даунхил серии. Освен състезателната част се предвижда и развлекателна такава, официално откриване на сезона в Пампорово и други приятни изненади.
 
Формата за записване вече е активна през сайта на iXS Downhill Cup , кратка инструкция как точно се случва регистрацията стъпка по стъпка можете да откриете тук. За участниците в детското състезание и тези, които искат да заплатят на място, регистрацията се намира тук.
 
За поредна година официален партньор на събитието ще бъде прекрасния Хотел Перелик***** , който освен неустоими пакети за участниците в състезанието и техните придружители, които можете да видите тук, ще предложи и специален "байк пакет" с включена лифт карта, който ще е активен през целия сезон.
 
Подготовката на трасетата тече с пълна сила, нови елементи и линии ще има и по състезателното трасе за откриващото състезание на iXS купата! Очакваме засилено международно участие и много високо ниво на каране, нямаме търпение да видим какво ще се случи, а вие?
 
За вскякакви интересни подробноси, а такива ще има доста, се включете във фейсбук събитието и следете профилите ни в социалните мрежи! ;) #pbf2021 #pamporovobikefest #ixspamporovo
 
Пампорово Байк Фест 2021 се провежда с подкрепата на:
Пампорово АД, Ред Бул България, Виваком, хотел Перелик, MAXXIS, Допелхерц, Skulls & forks и други.
 
Ето каква е и програмата:
 
17.06 Четвъртък
10:00 - 14:00 – Регистрация
12:00 – 17:00 – Оглед на трасето без колела
16:00 - 18:00 – Регистрация
 
18.06 Петък
9:00 – 14:00 Регистрация
10:00 – 12:00 – Тренировки KIDS
13:00 - 16:30 - Тренировки DH
16:00 -18:00 – Регистрация
17:00 – Техническа конференция /във финалната зона/
18:00 - Welcome парти /плац Студенец/
 
22.06 Събота
9:00 – 12:00 Регистрация
9:30 –10:30 Тренировка само категория PRO!
10:30 - 13:00 Тренировка DH
14:00 - 15:30 Тренировка деца KIDS
16:00 - Финал KIDS
20:00 - Боулинг вечер
 
23.06 Неделя
9:30 – 10:00 – Тренировка само категория PRO!
10:00 – 11:00 – Тренировка DH
11:30 – 14:00 - Квалификация DH
15:00 – Финали DH | 30 мин. след финала - Церемония по награждаването
 
 
Националната астрономическа обсерватория Рожен отново отваря врати за посетители от 14 май
 
 
До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-м телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10:00 до 16:00 часа в дните от четвъртък до неделя.
От 2 юни обсерваторията ще приема посетители с традиционното за летния сезон работно време - от 10:00 до 16:00 часа на всеки кръгъл час (почивен ден - вторник).
От същата дата - 2 юни, ще се провеждат и нощни наблюдения. Повече подробности - на сайта на НАО "Рожен" http://nao-rozhen.org/visit/fr4.html
Посещенията ще се осъществяват при стриктно спазване на противоепидемичните мерки: граждани ще се допускат само със защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата , при спазване на физическа дистанция и на групи до 15 човека.

ГКПП „Рудозем“ е готов на над 80% , прогнозите са до края на юни да бъде завършен

vlcsnap 2021 05 11 22h38m07s140vlcsnap 2021 05 11 22h40m11s574

ГКПП „Рудозем“ е готов на над 80 процента. Прогнозата е до края на юни т.г. цялата инфраструктура по проекта от българска страна да бъде завършена“, каза днес при  оглед на обекта  областният управител на Смолян Недялко Славов. От гръцка страна се очаква пътя до пункта да е готов до края на август т.г..

Проектът за ГКПП Рудозем-Ксанти  е на площ 76 дка, като това включва площадката за граничния пункт, заедно с подходния път, който е с обща дължина дълъг 700 м. Самата площадка е разположена на площ 35 дка. В нея са разположени всички сгради, съоръжения и пътни връзки, които да обслужват бъдещия митнически и граничен контрол.

„Пряк ангажимент на областна администрация е изграждането на граничния пункт  и заедно с гръцката пътна агенция Егнатия одос и българската АПИ, сме бенефициенти в проекта, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество и дофинансира от Държавните бюджети на Гърция и България.Не крия, че се гордеем се с това, което правим на граничния пункт, тъй като този обект ни изправи пред много предизвикателства и се радвам, че те са на път да приключат успешно. Много от строителните дейности вече са завършени. Основни трудности през месеците имахме с изкопните и земните работи, тъй като възникваха доста непредвидени неща, които трябваше да се решават  и коригират в хода на строителството“, каза Недялко Славов.

Основната сграда е с обща площ 900 кв. м, на два етажа. Върху нея ще бъде изградена навесната конструкция. От двете страни на сградата са разположени трасетата за вход и изход към Гърция и от Гърция. В сградата ще има офиси за българските и гръцките гранични и митнически власти. В района на пункта има още две сгради. Почти е завършена сградата за здравния пункт. В момента се изгражда халето за щателната митническа проверка, където ще бъдат разположени рентгеновите съоръжения за щателна митническа проверка.

vlcsnap 2021 05 11 22h32m27s176

Пунктът се предвижда за всички видове  превози и товари, и да това, съгласно сключената спогодба, са предвидени по пет трасета за вход и изход, като за товарните автомобили се предвижда изграждане на  товарни кантари, обясни  още Славов.

Това, което предстои да се прави е основно полагане на асфалтовите пластове. Престои завършване на халето за щателна митическа проверка, електроснабдяване, водоснабдяване, отопление и климатизация а сградите .

„Не следва да има притеснение за завършването на този обект, тъй като финансирането е изцяло осигурено. Около 3 млн. лв. за строежа за пункта са осигурени по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България 2014 г. – 2020 г., а финансирането до 18 млн. лв. е от държавния бюджет, по Постановление на МС от 18 декември 2019 г. И тези средства са по сметките на областна администрация. Аз не виждам проблеми този обект да бъде завършен до месец- два“, каза недялко Славов.

„Работим в момента по сградата, конструкцията на навеса е готова. Халето се изгражда в момента, на подходния път остана да се постави последния пласт асфалт, озеленява се активно, вече се оформя и зелената част а пункта“, каза инж. Стефан Соколов, представител на консорциума от четири фирми, извършващи строителството.

vlcsnap 2021 05 11 22h41m45s716vlcsnap 2021 05 11 22h40m41s013

От гръцка страна зимата не се забелязваше активност, но през последния месец доста активно работят. Това, което има  като рамка е,  че обектът трябва да бъде завършен до края а август 2021 г. Това е удължение близо с година и половина над първоначално определения срок,  допъли Славов.

От гръцка страна се изграждат много тежки виадукти, които са били основната причина за забавяне на проекта, тъй като са допълнително включени и проектирани, обясни още областния управител а Смолян.

Стана ясно още, че Агенция „Митници“ е назначила за пункта 12 нови служители, а в момента текат конкурси за 60 нови гранични полицаи.

Празник на гайдата събра любители на фолклора в Златоград

3F9195599 06D4 434C BB85 D074764E963B

4652F8583 E3EE 412B 8DE6 D785D8D9C8B6 1

Празник на гайдата събра любители на фолклора в Златоград. В гайдарската фиеста се включиха 40 малки и големи гайдари, които преминаха по калдъръмите на старинните улици на Етнографския ареален комплекс, а техните изпълнения радваха готите и местите жители. Празникът премина под мотото „Гайдата – от траките до днес“.

В концерта прозвучаха изпълнения на гайдарски състав „Дельо Хайдутин“, в свири и  кмета на Златоград Мирослав Янчев. Сред гайдарите бяха доайенът Костадин Илчев и  гайдарят на Валя Балканска Петър Янев.

С изпълнения се включиха още танцов състав „Опа-Иха“ от Рудозем с художествен ръководител Екатерина Лазарова, индивидуални изпълнители от НЧ „Христо Ботев – 2000“ – Рудозем с художествен ръководител Соня Борисова, танцов състав „Акрани“ при ОНЧ ”Просвета-1908” от Златоград с художествен ръководител Даниела Тасева и младежка фолклорна група при ОНЧ ”Просвета-1908”- Златоград с художествен ръководител Нели Шъкова.

Освен да слушат музика, гостите на празника имаха възможност на се запознаят в двора на Взаимното училище с историята на гайдата от траките до днешно време. Демонстрирана бе и изработка на родопска каба гайда. Беседата и демонстрацията направиха Петър Янев и Костадин Илчев.

6C26C8F06 FD02 4D26 8AB4 731BAF688360

Празникът се финансира по проект от Програма за развитие на селските райони по линия на МИГ Кирково-Златоград.

Със средствата от проекта ще бъдат закупени и 30 родопски носии за деца и младежи от самодейния гайдарски състав към Сдружение „Дельо Хайдутин“- Златоград, съобщи Тодор Кайков, ръководител на гайдарския състав.

Впечатляващо започна честването на 150-годишнината  на църквата „Св. Георги Победоносец“ в Златоград

 

С тържествен камбанен звън,  Вечерня с Петохлебие и литийно шествие из града  с иконата на Св. Георги Победоносец  и духов оркестър  започна тази вечер /5 май, сряда/ юбилейното честване на църквата „Св. Георги Победоносец“ в Златоград, която навършва 150 години.

IMG a27f319510934113e51c27785c0b90c2 V

Празничната Вечерня с петохлебие в навечерието на Гергьовден  оглави архиерейският наместник Негово Преосвещенство  Смоленският епископ Висарион с благословението на Пловдивски митрополит Николай. В съслужение с епископа бяха  пловдивският епархийски духовен надзорник ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, архиерейският наместник на Ивайловградска духовна околия свещеноиконом Николай Величков, секретарят на архиерейското наместничество в Смолян иконом Запрян Шиков, енорийският свещеник на празнуващата църква свещеноиконом Виктор Христев, свещеноиконом Димитър Куцев от чепеларски храм „Св. Богородица“. Помощници в служението бяха иподяконите Марин, Илия, Красимир, Емил и Тодор, а в  песнопенията се включваха църковните певци.

В тази празнична вечер сред присъстващите в храма бяха областният управител Недялко Славов, кметът на Златоград Мирослав Янчев, командирът на 101-и Алпийски полк в Смолян полковник Димитър Кацаров и други гости.

В края на Вечернята Негово Преосвещенство епископ Висарион поздрави всички и произнесе слово, в което каза: „Възлюбени в Господа братя и сестри! В навечерието сме на празника в чест на свети великомъченик Георги Победоносец. Светец, който отдава живота си в името на Господа Иисуса Христа и просиява като един от най-тачените светии, на него се уповават безброй християни, а и не само християни.  Братя и сестри, независимо дали сме призвани да носим меч за битки или да се трудим скромно и ежедневно, независимо дали сме млади или в зряла възраст, дали имаме многобройни имоти или само дрехите на гърба си, независимо дали сме семейни или не, ние имаме светлия пример на св. Георги, ние имаме Божието Слово и знаем, че каквито и трудности да ни срещат по пътя, ще продължим. И Бог ще ни подкрепи! И голяма ще е нашата награда на небесата: да пребиваваме в славата на Единосъщната, Животворяща и Неразделна Троица навеки.  С нами Бог! Амин! Христос Воскресе!

Преподавам Архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит +Николай!“

След това под звуците на тържествен камбанен звън епископ Висарион поведе литийното шествие през града  с иконата на Свети Георги Победоносец, в което участваха и дечица, духов оркестър и много вярващи.

*

На Гергьовден от 8 часа Негово Преосвещенство епископ Висарион ще възглави Възскресната празнична Утреня, а от 9 часа – архиерейската света божествена Литургия.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Презвитера Таня Шикова

 
Шест мечки са снимани в различни местности в района на смолянското село Могилица
 
Шест мечки са снимани в различни местности в района на смолянското село Могилица, съобщиха местни жители. Информацията за появата на защитените животни в близост до селото бе потвърдена от кмета Милко Кисьов. Мечка с две малки мечета са фотографирани да се разхождат в нива в самото село на около 20 метра от къща, а останалите екземпляри са записани на фотокапани, заложени от ловната дружинка.
Снимките на майката-мечка с двете й малки е заснета от обитателите на къщата, край която се появили хищниците. Местни жители се опасяват от внезапна среща с тях, защото в подобни случаи мечката може да прояви агресия, защитавайки новородените. Другите кадри с активизирали се през пролетта мечоци са от местности в околностите на Могилица.
Необезпокояваната поява на мечки в района на селото не е за първи път, обясняват от кметството. Жители на Могилица са писали през годините жалби и оплаквания за увеличаващия се брой мечки в района. Приближаването на маршрутите им в близост до населеното място рискува да засегне и пешеходния туризъм в Могилица, опасяват се хотелиери. Информацията е на БТА.
Предимно български туристи са избрали Пампорово през ски сезона
Предимно български туристи са избрали Пампорово през ски сезона, съобщават от "Пампорово" АД. От дружеството отчитат динамичен и непредсказуем зимен сезон. Лифтовете в курорта  вече са спрени от движение, тъй като ски сезонът приключи.  От "Пампорово" АД прогнозират, че лифтовете ще бъдат пуснати в действие през юни, когато се планира началото на летния туристически сезон. Лифтовете се спират за обичайния период на техническа профилактика. Туристическият център в Пампорово ще работи и през пролетно- летния сезон.
Страница 1 от 30

Pamporovo

V1 250x250 BG 2018640pxX640px water design

  

 

 

 

 

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

 

Скъпи потребители,

От  25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това Родопи нюз ЕООД  приема нова "Политика за поверителност", съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.

 

В момента има 75  гости и няма потребители и в сайта