Новини от страната и чужбина

Новини от страната и чужбина (267)

Възрастен мъж лекувал сам болните си очи 3 седмици от страх да не се зарази с COVID-19

 

 

Пациентите с очни заболявания в никакъв случай да не отлагат повече консултацията с офталмолог. Този призив отправи началникът на Очно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Димитриос Власиадис, според когото пандемията от коронавирус все още парализира значителна част хората и те се боят да посещават кабинетите на лекарите.

В последните дни се увеличават случаите на пациенти, които търсят лекарска помощ, защото положението им вече е станало непоносимо. При някои от тях обаче забавянето е с давност по-голяма от 4 месеца, въпреки оплакванията, които са имали.

През втория месец на пандемията по спешност в отделението е приет възрастен мъж с херпетичен кератит /б.а. - заболяване на роговицата на окото, причинено от херпес вирус/. Състоянието на 78-годишния мъж е изключително тежко, защото от страх да не се зарази, се е самолекувал с компреси около 3 седмици. Все пак дойде на време и нямаше трайни и необратими последици, отбеляза началникът на отделението.

Според него епидемичната обстановка в никакъв случай не бива да е причина да се изостави вече назначеното от офталмолог лечение, защото има риск състоянието на болния да се влоши необратимо. Д-р Власиадис смята, че най-честите заболявания, които екипът диагностицира в карантината са рефрактивни аномалии, макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, глаукома, катаракта. Заедно с това по време на престоя вкъщи повечето хора натовариха очите си повече от обикновено. Намалено зрение, главоболие, световъртеж, болки на очите, плуващи мътнини и възпаления са само част от симптомите, които карат пациентите да ни посещават в момента.

Напоследък конюнктивитът привлича все повече върху себе си вниманието, като нов симптом на коронавируса. Очите, както носа и устата, могат да бъдат входна врата за коронавируса. Най-лесно опасната инфекция може да попадне директно в очите, когато със замърсени ръце пипаме лицето и очите.

Елементарна защита са очилата - предпазни, слънчеви или диоптрични. Те затрудняват попадането на вируса по въздушно-капков път директно в очите. Препоръчва се на пациентите, носещи редовно контактни лещи, да преминат за известно време към носенето на очила поради риска да се замърси контактната леща от пръстите ни и след това директно да се постави върху роговицата.

Зачервяване, оток на очите, дразнене и прозрачен секрет са сред първите симптоми на коронавируса, посочи д-р Димитриос Власиадис. Установено е, че при 1-3 % от пациентите с доказана COVID 19 инфекция се развива конюнктивит и има вероятност първата среща със здравната система на такъв болен да е в кабинета на офталмолога.

Затова в тази пандемична обстановка пациентите, които посещават очните кабинети, най-напред се питат за скорошно пътуване до чужди страни и региони. След настаняване в стационара е задължително да бъдат наблюдавани за симптоми, свързани с инфекции на долните дихателни пътища, като кашлица, температура, недостиг на въздух.

Тъй като вирусът се отделя и със сълзите, при работа в кабинета, се препоръчва лекарите да използват лични предпазни средства - ръкавици, маски, еднократни или стерилизуеми накрайници за тонометрия. Апаратурата и инструментариумът се дезинфиктират по обичайния начин преди и след всяко посещение на пациент в кабинета. След приключване на работния ден всички повърхности се обработват с дезинфекционни разтвори.

ЕС предприема действия срещу онлайн търговци, които използват кризата с коронавируса, за да продават фалшиви лекарства или да повишават цените
 
 
Европейският съюз предприема действия срещу онлайн търговци, които използват кризата с коронавируса, за да продават фалшиви лекарства или да повишават цените. В условията на самоизолация и социално дистанциране все повече се развива онлайн пазаруването. Тази тенденция обаче се използва и от търговци, които продават съмнителни продукти на изключително завишени цени.
 
С малко усилия в интернет можете да откриете редица продукти, които твърдят, че са "единствената защита срещу коронавируса" или "единственото лечение". Други търговци пък предлагат маски, дезинфекциращ гел или лекарства на надути цени. Използват се и други трикове - например, твърдения, че продуктът се изчерпва, за да се подтикне потребителят към бърза покупка.
 
За какво трябва да следите
Някои твърдения или практики би трябвало да Ви поставят нащрек:
 
• изрично формулирани или косвени твърдения, че даден продукт лекува или препятства заразяването с COVID-19;
• използването на неофициални източници за подкрепа на твърденията, например неизвестни лекари;
• използването на логото или имена на държавни органи, международни организации или известни експерти без линкове към официални документи;
• твърдения, че продуктът е “наличен само днес”, “бързо се изчерпва” и други подобни;
• твърдения като “най-ниска цена на пазара”, “единственият продукт, който може да излекува COVID-19”;
• високи цени, обосновани с "чудеодейните" лечебни свойства на продукта.
Ако попаднете на подвеждащи рекламни съобщения в някоя социална мрежа, можете да сигнализирате платформата. Имайте предвид, че някои от тези съобщения могат да бъдат споделяни от Ваши близки, които си мислят, че Ви помагат.
 
Най-добре е да разчитате на официални източници на информация относно коронавируса, например от държавните власти (Министерството на здравеопазването) или от международни организации като Световната здравна организация.
 
Мерките на ЕС
Европейската комисия и органите за защита на потребителите в отделните страни си сътрудничат в борбата срещу подобни измами онлайн. На 20 март те публикуваха обща позиция за най-често срещаните видове измами и нелоялни търговски практики, за да помогнат за по-доброто им идентифициране и премахване от онлайн платформите.
 
На 23 март комисарят за правосъдието и защитата на потребителите Дидие Рейндерс изпрати писмо на различни платформи, социални мрежи, търсачки и онлайн магазини, за да поиска тяхното съдействие за разобличаването и слагането на край на онлайн измами.
 
Директивата за нелоялните търговски практики забранява заблуждаването на потребителите за ползите или очакваните резултати от даден продукт. Всяко едно твърдение, че продукт лекува определена болест, трябва да бъде подкрепено с доказателства. Операторите на интернет платформи, функциониращи в ЕС, са длъжни да се намесят, ако научат за извършването на незаконна дейност.
 
Европейският парламент също полага грижи за защитата на потребителите онлайн. Научете за работата на Парламента относно премахването на таксите за роуминг, мрежовата неутралност, иновациите, електронната търговия и геоблокирането.

Президентът пред bTV: Кризата не бива да се управлява единствено чрез насаждане на паника и стра

 

Всяка власт се нуждае от коректив, особено когато сама е решила да обяви извънредно положение, когато на практика е блокирана работата на парламента и на съдебната власт, заяви Румен Радев

„Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля, че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Не е време за  емоция, избухвания и сърдити пози. В този спектакъл няма да участвам. Това заяви президентът Румен Радев днес в интервю за bTV. „Премиерът трябва да е наясно, че нито президентът, нито българският народ са публика, от която се очакват по всяко време аплодисменти“, заяви Румен Радев  в отговор на въпрос за отношенията с министър-председателя.

Държавният глава подчерта, че всяка власт се нуждае от коректив, особено когато е взела решения и то самостоятелно за обявяване на извънредно положение, когато на практика е блокирана работата на парламента и съдебната власт, а „критичността на масовата психика и масовото съзнание са драстично намалени от масовия страх“. „Премиерът е опитен и обигран политик, но не приемам да гради образа си на спасител върху страха, който той сам раздухва с трупове, с морги, с масови гробове“, заяви Румен Радев. Той посочи, че не бива кризата да се управлява единствено чрез паника и страх. Приоритетът на кабинета винаги са били инфраструктурните проекти, а трябва повече да инвестираме в човешкия капитал и хората. Ако бяхме давали повече средства за здравеопазване и образование, щяхме да имаме друга готовност в настоящата ситуация, заяви още държавният глава.

„Има опасност хаосът при излизане от строгите мерки да бъде много по-вреден от хаоса, който се създаде при влизането в извънредното положение“, заяви президентът и добави, че когато се говори за социални и икономически мерки, те трябва да са навременни, достъпни и безвъзмездни. В момента няма безвъзмездна подкрепа за най-нуждаещите се хора и  домакинства, въпреки препоръки в тази насока на международни институции и световни експерти. Президентът отбеляза, че редица държави отдавана са въвели масови мерки, които са обхванали самоосигуряващи се, хора с надомни занятия, културни дейци, малки и средни предприятия, а България изостава в това отношения. Най-застрашените домакинства и хора трябва да бъдат подпомогнати категорично например чрез ваучери за храна и минимални обезщетения. По думите на Румен Радев, без спешни мерки, каквито са предприели други държави, има риск възстановяването на българската икономика да отнеме по-дълго време, а така България ще загуби конкурентоспособност. „Ако изпаднем в рецесия и други държави „дърпат“ мощно напред, ще се случи масова емиграция, а за мен това е най-лошият сценарий", посочи Румен Радев.

Президентът припомни, че още в началото на кризата е призовал за спешно преразглеждане на финансовите и инвестиционни приоритети. „Има резерв, който интересно защо правителството към момента не обсъжда. Въпросът е важен, защото това определя и лимита на заема, който ще изтеглим и дали ще стигне 10 млрд. лв. и ще го изплащат поколения, или ще преразгледаме вътрешните резерви, каквито има, и да държим заема по-нисък“, заяви Румен Радев. По думите на президента активността на работодателите и работниците ще покаже ефективността на мярката 60/40.

„Нека мислим за психическото здраве и имунитета на хората“, заяви Румен Радев. Той призова за баланс при въвеждане на рестрикциите и посочи, че някои от ограниченията са непосилни, което може да доведе до омаловажаване и тяхното неспазване. Затова трябват ясни правила за управляемо и безопасно излизане от настоящото положение. По думите на държавния глава, когато се цитират препоръки на Световната здравна организация за налагане на изолация, трябва да се цитират и тези за масово тестване и проследяване на контактите на заразените с КОВИД-19. „Ние изтървахме момента за тестване“, заяви Румен Радев.

Според Румен Радев страната ни щеше да бъде много по-подготвена за настоящата криза, ако са били приложени Законът за защита при бедствия и използван Националният план за готовност за грипна пандемия. „Ако той беше спазен, ние щяхме да влезем много по-подготвени в тази криза с реално  управление, защото над националния щаб стои вицепремиер, всички заместник министри, не само експерти и лекари от широк спектър, но икономисти и т.н, за да имаме общ поглед, ясна йерархия, комплекс от мерки“, каза Румен Радев. Президентът отбеляза обаче, че нацията ни е показала, че българите могат да бъдат съпричастни, солидарни и решителни в името на човешкия живот, заяви още президентът.

Самите народни представители допуснаха многократно да бъдат управлявани чрез команди и до „доброволното“ отказване от заплати се стигна по команда на премиера Борисов, заяви президента Радев и допълни, че именно това прилича на „шашкане във всички посоки“. По думите на президента, депутатите са превърнали моралния, индивидуален и свещен акт на дарителството в политически фарс.

Президентът посочи, че трябва да се помисли за нов ефективен модел за управление на кризи, както и за модел за социално и икономическо възраждане, което ще бъде тема на заседание на КСНС. „Трябва да  използваме тази инерция от обединението на нацията, за да можем да достигнем бързо до преодоляване на всички социални и икономически негативи и да вървим много по-нагоре“, допълни президентът.

Отдавна е проблем, че едрият бизнес стана приоритет на Българската банка за развитие, която е създадена да кредитира малкия и среден бизнес, заяви още Румен Радев в отговор на въпрос. По думите му, освобождаването на изпълнителния директор и борда на ББР е „правосъдие в ефир“ и „прах в очите на хората“, който няма никакво значение, след като вече е утвърден скандалният заем. „Най-важно е какво ще каже прокуратурата и дали изобщо ще каже нещо“, допълни държавният глава. Радев изрази опасения, че целият проблем ще спре до ниво борд и ръководство на банката, както се случи и с Комисията по хазарта, за която се оказа, че „никой нито я назначава, нито я контролира“.

 

EVN България дарява средства в подкрепа на българските медици в борбата им с COVID-19

 

Компанията дарява 100 000 лв. на Министерство на здравеопазването

EVN България дарява 100 000 лв. на Министерство на здравеопазването за подпомагане на българските медици и болниците в страната за справяне с последствията от разпространението на COVID-19.

Компанията дарява средствата към дарителската сметка на здравното министерство с оглед призива на Националния оперативен щаб за координиране на постъпващите от дарения средства.

„Дарението е част от нашия принос към обществото и по-конкретно здравната система на страната в борбата за ограничаване на разпространението на COVID-19” заяви Робърт Дик, председател на съвета на директорите на EVN България.

„Заедно с това искам да уверя всички, че компанията изпълнява своите задължения по надеждното снабдяване с електроенергия на 1,6 милиона клиенти в Югоизточна България и топлинна енергия за Пловдив. Въвели сме организация на всички звена в компанията при стриктно спазване на санитарните изисквания и мерки за безопасност, така че да гарантираме сигурно снабдяване за нашите клиенти. Използвам случая да благодаря на нашите сътрудници за това, че са на своя пост и в тези времена изпълняват своите задължения професионално, достойно представяйки българската енергетика“ каза още той.   


ЕС ще закупи медицинско оборудване за болници на обща стойност от 50 милиона евро

 

  

Тестовете, маските и дихателната апаратура ще бъдат закупени съвместно

 

 

Към момента са репатрирани повече от 1800 граждани на ЕС

 

 

Парламентът работи с държавите членки, за да гарантира закупуването на дихателна апаратура, маски и друго необходимо медицинско оборудване за болниците в ЕС

Миналата седмица Европейската комисия (Комисията) създаде схема за снабдяване с медицинско оборудване (чрез програмата rescEU), така че необходимите доставки за справянето с COVID-19 да стигнат бързо до държавите членки, които са изправени пред недостиг на оборудване. Това оборудване е необходимо за лечението на заразени пациенти, защита на здравните работници и забавяне на разпространението на вируса.

Парламентът работи с държавите членки за бързото одобрение на 40 от 50-те милиона евро отделени за медицинско оборудване за интензивно лечение, като дихателна апаратура и лични предпазни средства, например маски за многократна употреба.

Държавите членки също се обединяват в рамките на споразумението за съвместно възлагане на обществени поръчки за закупуване на лични предпазни средства, дихателна апаратура и предмети, необходими за тестване за коронавируса. Работейки заедно по този начин, те придобиват по-силна позиция на световния пазар.

Цитат

Коментирайки предложението на Комисията, председателят на комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните Паскал Канфен (Обнови Европа, Франция) заяви:

„Миналата седмица Европа взе няколко исторически решения за противодействие на COVID-19, включително относно въздействието му върху икономиката на ЕС. Не казваме това достатъчно често и не го казваме достатъчно силно. Европа прави всичко възможно, за да спаси животи. Механизмът за гражданска защита на ЕС преди това е спасявал граждани на ЕС попаднали в зони на земетресения, урагани и наводнения и борба с горски пожари. Сега за първи път използваме средствата на ЕС от програмата rescEU, за да подкрепим усилията на държавите членки в борбата с вируса, като гарантираме наличието на крайно необходимото медицинско и защитно оборудване. Това е солидарността на ЕС в действие."

„Настоящата криза също така показва, че разполагането с достатъчно средства за нуждите на програмата по Механизма за гражданска защита на ЕС след 2020 г. е важно, съгласно позицията на Парламента“, заключи Канфен.

Бързи факти

Програмата RescEU е част от Механизма за гражданска защита на ЕС, който засилва сътрудничеството между държавите от ЕС в областта на гражданската защита. Откакто програмата rescEU бе създадена през 2019 г., ЕС може пряко да подпомага държавите членки, засегнати от бедствия, когато националният им капацитет е претоварен.

Благодарение на Механизма за гражданска защита на ЕС, над 1800 граждани са репатрирани от цял свят след възникването на извънредната ситуация с COVID-19. Натиснете тук, за да научите повече за вашата държава членка.

Президентът Радев: Генерал Боцев ще бъде запомнен като истински родолюбец и човек на честта

Генерал Андрей Боцев беше част от онова поколение наши генерали, олицетворяващо и въплъщаващо изконните български воински добродетели и ценности. Това заявява президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в съболезнователен адрес по повод кончината на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

В писмото до опечалените държавният глава посочва, че генерал Боцев винаги е отстоявал твърдо и решително принципите и каузите, в които е вярвал. „За мен беше чест да познавам и да работя с него“, заявява още върховният главнокомандващ на Въоръжените сили.

Президентът посочва, че ген. Боцев ще бъде запомнен като изключително подготвен и ерудиран офицер, обичан и уважаван от колегите си командир, с безспорен принос за развитието на Въоръжените ни сили. „В тези минути на мълчалива равносметка отдаваме почит пред големия български генерал, към един истински родолюбец, човек на честта и доблестта, посветил целия си живот на Българската армия“, заявява президентът Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също поднася най-искрени съболезнования на семейството и близките.

България и Китай ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на образованието
Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието на Китайската народна република за периода 2020 - 2023 година.
В проекта на документа са посочени квотите на обмен на студенти, докторанти, специализанти, преподаватели. Насърчава се прякото сътрудничество между висшите училища на двете страни, както и изучаването на български и китайски език, начините на финансиране на договореностите.
Предвидено е българската страна да предлага шест места за курсовете по български език и култура за китайски българисти. Предвижда се и активизиране на участието в Диалога за образователна политика между Китай и държавите от Централна и Източна Европа, насърчаването и подкрепата на висшите училища и колежи на двете страни да участват в Консорциума на институциите за висше образование на Китай и държавите от Централна и Източна Европа и в тази рамка да се развиват двустранното и многостранното сътрудничество и обмен.
Подписването на Споразумението за сътрудничество с Министерството на образованието на Китайската народна република за периода 2020 - 2023 г. през тази година съвпада с отбелязване на 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения с КНР и ще допринесе за запазването на дългогодишните връзки, за продължаване на успешния образователен обмен между двете държави, както и за активизирането и задълбочаването на двустранните отношения в областта на образованието и науката, включително по линия на Инициативата „17+1“. 

Мед, лимон, джинджифил, чесън и ябълков оцет пазят от грип

 

Мед, лимон, джинджифил, чесън и ябълков оцет укрепват имунната система, имат противовъзпалително действие и ни предпазват от грипа. Това обяви в предаването „Тази събота” по bTV природолечителят Иван Гарабитов. Тези продукти той е комбинирал в еликсир-сироп Дар от Гарабитов. Природният имуностимулатор прочиства организма от токсините, особено след празниците с обилно хранене. Когато клетката е освободена от отровите вирусите нямат среда за виреене, а и тялото по-бързо се справя с тях, обясни Гарабитов. При слаба имунна система всеки вирус ни атакува, подчерта той.

Съвременният застоял начин на живот също разболява хората, предупреди още природолечителят. Неговият съвет е всяка сутрин да отделяме 5-10 минути за гимнастика. Пред водещата Александра Кръстева Гарабитов демонстрира лесно упражнение с дълбоко вдишване при вдигане на ръцете в различни посоки и издишване при прибиране на ръцете до тялото. Тези елементарни движения сутрин са достатъчни човек да бъде в хармония, да излиза с усмивка и да се прибира с усмивка, завърши темата Гарабитов.

Модният фотограф Барух: Спрях инсулина и свалих 17 кг за 90 дни с българска програма

 2. Albert Baruch predi i sega

„Българин ме върна към живота, благодарение на българска програма спрях инсулина, възстанових си психическото равновесие и нормализирах теглото си като отслабнах 17 кг за 3 месеца!“ Това споделя 38-годищният Алберт Барух от София, един от най-успешните модни и рекламни фотографи у нас, признат творец и в графичната илюстрация. „Терапевтът Иван Гарабитов ми даде здраве, без него бях в тотална безизходица“, подчертава майсторът на обектива.

Здравословните проблеми на Алберт започват през 2005-та година, когато изпада в страхова невроза след тежка раздяла с бившия си съдружник. Поставят му диагноза параноидна шизофрения и започва да приема лекарството халоперидол. За една година благодарение на терапията мозъкът му започва да функционира нормално. „Аз съм от щастливците, от тези 5 процента от хората, които доказано със специален тест са успели напълно да си възстановят мозъчните клетки и психика“, казва известният моден фотограф. Но лечението оказва страничен ефект, което пречи на работата му - качва над 20 килограма, от 70 става 95 кг при ръст 173 см. Пробва всякакви диети, но без полза. През 2014-та година го застига още един тежък здравословен проблем. Многото работа и стрес отключват диабет. Открива болестта след обстойни изследвания, заради влошено зрение. Кръвната му захар е 28, влиза в болница на системи с инсулин, а след това започва лечение с хапчета.

Заради биполярното разстройство Алберт изпада понякога в дълбока депресия /затваря се в себе си/ или в еуфория /мозъкът работи непрекъснато, превъзбудата води до безсъние/. Всяко следващо влизане в такава фаза е все по-дълбоко и по-страшно за здравето. През 2016-та след пристъп на еуфория захарта му скача пак на 28. Минава на инсулин с инжекции по 3 пъти на ден и научава лекарската диагноза, че така ще е до живот. При пристъпа на еуфория през 2016-та година получава и амнезия. „Включвах копчето на фотоапарата и бях забравил как да го настроя за снимки, знаех как да пусна компютъра, но не и как да работя с него“, връща спомените назад Алберт. Заради психическото си състояние не може да изпълни поетите задължения към клиентите. 

Тогава идва спасението. Негови клиенти, Катя и Йордан Йосифови, собственици на кастинг агенция, го насочват към Иван Гарабитов. Терапевтът е помогнал на дъщеря им за решаване на здравословен проблем.

„Отидох в център „Гарабитов“ в София, Гарабитов ми каза да легна на кушетката, и както е в акупунктурата напипа с пръсти ключовите точки, отговарящи за органите в тялото. Постави точна диагноза и ми каза всички проблеми, които съм имал, без аз да си отворя устата“, разказва майсторът на обектива. „Изписа ми нещо много просто – три пъти на ден да пия сиропите „Дар от Гарабитов“ и „Мадал Бал“ и да правя тип „тибетски“ упражнения за около 20 минути. Те са лесни за изпълнение, но натоварването е сходно със силова тренировка във фитнеса. След като сутрин изпия сиропите давам на организма не храна, а натоварване с гимнастиката и след това нормално обядвам и вечерям.

В рамките на 3 месеца от 95 кг станах 78 кг с хранене, без гладуване и без увисване на кожата, съпътстващо всяко отслабване. И най-важното – още след първия месец на програмата „Гарабитов“ спрях инсулина. С инсулина имах кръвна захар над 10, а след като започнах да правя програмата захарта стана 5, на стойности на недиабетик, които са между 4 и 6. По предписание на ендокриноложката спрях инсулина и започнах да взимам най-малката доза медикамент за диабета.

Вече повече от 2 години поддържам нормално тегло от 78 кг, захарта ми е в норма, нямам пристъпи на депресия или еуфория. Сега съм жизнен и силен, катеря се като коза по планините. Продължавам да правя програмата „Гарабитов“. Няма по-хубаво нещо от нея за добро здраве. Дори и да нямаш проблеми можеш да я прилагаш за профилактика“, съветва модният фотограф. Той е категоричен, че методиката на Гарабитов е повлияла здравословно на тялото и духа му, както на диабета, така и на психическото му заболяване. Затова иска да я сподели чрез медиите с хора с подобни проблеми. За съжаление съвременното ни общество все по-често страда сериозно от последиците на стреса.

Одело Фарба - завод за фарове на Мерцедес край Пловдив, набира персонал – хора с технически умения

Турската компания търси инженери и за развоен център в София

desislava nikolova

С високо заплащане, безплатна храна и транспорт, обучения в чужбина и израстване в кариерата, привличат от „одело Фарба България“ различни специалисти и работници производство. Турската компания, която строи високотехнологичен завод за фарове на Мерцедес в зона Куклен, част от Тракия икономическа зона, стартира кампания за набиране на персонал. От „Сиенит строителна група“, изпълнител на обекта, уточниха, че в момента извършват грубия строеж и вдигат конструкцията.

„По предварителни разчети през януари 2019 г. трябва да внесем машините и производствената техника и да започнем нейното инсталирането в завода. Затова първо търсим електротехници и механици, които да изпратим на обучение в Турция“, обясни за медиите Десислава Николова, мениджър „Човешки ресурси“ на „одело Фарба България“. Оборудването не е специфично за България и е необходимо специалистите да преминат обучение за неговото монтиране и настройване. Кандидатстващите за работа трябва да имат средно образование, висока грамотност и силно развито логическо мислене, уточни г-жа Николова.  

Фирмата започна да набира и процесни инженери, както квалифицирани работници за производството със средно образование и технически умения. Работата, която изисква прецизност, е подходяща и за жени, допълва Десислава Николова. Производството не е конвейерно, а е с поточни линии. Очакваният брой служители до края на 2019 е 140. През 2023 наетите лица ще стигнат 400. 

От „одело Фарба България“ набират персонал и за складовото стопанство – мотокаристи и електрокаристи и всички специалисти, свързани с логистика. Компанията има намерение да направи логистичен хъб в България. „Тук ще се внасят продуктите от завода ни в Китай и ще ги дистрибутираме до клиентите в Европа“, посочи г-жа Николова. Тя допълни, че ще са необходими и специалисти със средно образование за отдел „Качество“ в завода. Желаещите може да се свържат с фирмата чрез jobs.bg, по имейл   desislava.nikolova @ bg.odelofarba.com    и тел.: 0882 550 164. 

Фаровете се променят много динамично. Затова турската компания създава развоен център в София. R&D звеното се нуждае до края на 2018 г. от 15 CAD дизайнери (конструктори) / машинни инженери. Това ще бъде третото развойно звено на фирмата след тези в Германия и Турция.

„Търсим не само персонал, но и фирми, които предлагат услуги като транспорт, храна, медицинско обслужване и др.“, допълва HR мениджърът. Тя подчертава, че „одело Фарба“ е компания, ориентирана към човека – всеки служител да работи в добър психоклимат, да е мотивиран, за да произведе качествен продукт. Турският холдинг идва с намерението да пренесе най-добрите световни практики в производството на светлини и сме горди от факта, че в нашите заводи процентът на доброволно напускащите в годишен размер клони към нула, което е показател за отличната работна среда и фирмена култура.“

Страница 1 от 20

Pamporovo

V1 250x250 BG 2018640pxX640px water design

  

 

 

 

 

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

 

Скъпи потребители,

От  25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това Родопи нюз ЕООД  приема нова "Политика за поверителност", съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.

 

В момента има 27  гости и няма потребители и в сайта