Неделя, 22 Февруари 2015 17:42

Клуб „Родопски скаут“ отбеляза Световния ден на скаутското движение Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Клуб „Родопски скаут“ отбеляза Световния ден на скаутското движение

 

С поход до парк „Амзово“ клуб „Родопски скаут“- Смолян  отбеляза Световния ден на скаутското движение. Там скаутите, заедно с доброволците от „Fun in the mountain“  направиха демонстрации на техники за оцеляване сред природата. Естествено имаше и много забавления, скаутски игри и почистване на гората около парка.

На 22 февруари, скаутите от цял свят отбелязват „Деня на основателя“.

На този ден през 1857 г. в западен Лондон, Англия, в семейството на духовник е роден Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел (Robert Stephenson Smyth – основателя на скаутството по света. Той по време на своето детство обича да обикаля по „шубрака“, както той сам казва, и да наблюдава и изучава дивата природа. След като става военен, за първи път прилага в армията обучение на малки групи и състезанията между тях, станало по-късно основата на скаутският метод.

През лятото на 1907г. Бейдън-Пауел, заедно с няколко помощници, събира двадесетина момчета, синове на приятели и хлапета от всички слоеве на обществото и отива с тях на лагер на о. Браунси в залива Пуул, графство Дорсет, южна Англия. Това е и първият скаутски лагер и се счита за началото на скаутското движение.

Скаутството е доброволно, неполитическо, образователно и демократично, открито за всички хора по света, без разлика на произход, раса, възраст и вероизповедание, стоящо в съгласие и хармония с целите, принципите и метода на скаутството, такива, каквито са били създадени от неговия основател - Лорд Робърт Бейдън Пауел.

Последно променена в Неделя, 22 Февруари 2015 17:43
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате