Понеделник, 20 Януари 2014 19:14

Становище на РИО относно преместването на ученици от базата в кв. Райково Избрана

Написана от

Становище на РИО относно преместването на ученици от базата в кв. Райково

 

ОТНОСНО: Публично заявеното решение на директора на ученическо общежитие /УО/-Смолян и ръководството на община Смолян за преместване на 44 ученици от базата в кв. Райково.

            Регионален инспекторат по образованието/РИО/ – Смолян като потвърждава изнесените факти и обстоятелства в жалбата на 44 ученици, включително, и относно  личния принос на г-н. Живко Билянов- директор на УО-Смолян, чрез управленска политика и пропаганда за отказ на ученици и родители от настаняване в базата в кв. Райково и като се основава на фактите за постоянно влошаващ се достъп до образование на децата в Смолян и областта, водещ до тежки последици за стотици млади хора, до принудителна миграция:

            - само за последните 5 години над 350 ученика са напуснали гимназиалния етап на училищата на област Смолян, основно по социални причини.

            - закрити са над 75 училища, заради което стотици семейства напуснаха област Смолян, търсейки нормален достъп до образование за своите деца.

            - в оцелелите училища над 1000 ученици всеки ден пътуват, като над сто от пътуващите с часове и често в риск са първокласници.

            - ежегодно драстично намаляващ прием в гимназиите и гимназиален етап на училищата в областта, което води до закриване на специалности, а може да доведе и до закриване на професионални гимназии.

            - ученическите  карти за  транспорт, т.е. за достъп до образование са едни от най-скъпите в страната.

            - таксата за ученическото общежитие, без да са извършени никакви подобрения, беше повишена и също е една от най-високите в страната, а малките бонуси за второ и трето дете от семейството, настанени в УО-Смолян, премахнати. 

            РИО-Смолян определя преместването на 44 ученици като поредния удар върху единствения национално признат конвертируем продукт на област Смолян, публично заявеното решение за това преместване от директора на УО и ръководството на община Смолян е непрофесионално, неиздържано и незаконно поради:

$1-         то е непрофесионално защото е взето през зимата при приключване на учебния срок  и оформяне срочните оценки на учениците.

$1-         то е неиздържано, защото се налага от институции и длъжности, които по закон, национална и европейска практика и традиции, следва да осигурят нормален живот на учениците, да контролират разпределението и разходването на средствата.

$1-         то е неиздържано, защото се прилага в условията на най-меката и безснежна зима от десетилетия, т.е. при значим по нисък разход за отопление, и всякакви твърдения за високи разходи или са непроверени или са плод на лошо управление и контрол.

$1-         то е неиздържано и поради значимите суми, изплатени за неправомерно уволнени учители и служители, вместо те да отидат по предназначение т.е. за учениците.

            Решението за преместване на 44-те ученици е незаконно защото:

$11.      Решението е взето през зимен период като са нарушени договорните права на настанените ученици в база Райково на УО-Смолян.

$12.      Решението е взето без знанието и съгласието на началник РИО-Смолян.

$13.      Решението е взето без нормативно задължителното информирано съгласие на родителите.

Изрично отбелязваме, че няма и не може да има два отделни бюджета, за двете бази на УО-Смолян, като единят според твърденията бил разходван.

Изрично и категорично заявяваме, че няма правна норма, която да дава право на няколкото правни субекта заявили това, че ще раздават на учениците по 10 лв. за транспортна карта, което е некоректно и подвеждащо учениците и техните родители.

РИО-Смолян продължава да настоява пред община Смолян за изработване и приемане от общински съвет концепция за развитие на достъпа до образование в гимназиален етап на училищата в областния център

            ИВАН МУЦЕВСКИ

            НАЧАЛНИК     РИО

rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате