Смолян

Смолян (5313)

Смолян

Нападател на „Палас” привлече вниманието на един от най-успешните клубове


Президентът на „Палас” (Рудозем) Хайри Шерифов съобщи, че 15-годишният Филип Чукаров е забелязан от скаутите на Global Premier Soccer и на един от най-успешните клубове в историята на световния футбол – „Валенсия”.

Футболистът привлякъл вниманието на грандовете по време на елитен международен турнир на „Валенсия”, проведен в Гърция, в който участвала и школата на Шерифов по повод съвместната й дейност с испанските професионалисти.

Чукаров достигнал отлични резултати, демонстрирайки топ физика, бързина и голмайсторски нюх. Той вкарал 5 гола и направил 4 асистенции, което го изстреляло директно на челното място в неговата възрастова група.

От ФК „Палас” (Рудозем) информираха още, че заради силното впечатление, което направил младият талант, GPS и „прилепите” го канят за седмица в Испания. Филип ще стане част от „идеалния тим” на „Валенсия” за Югоизточна Европа в периода 17-22 май и ще има възможност да тренира и играе с най-добрите футболисти от училищата на испанския клуб. Той ще бъде поставен в среда, наподобяваща пробен лагер, зорко надзираван от експерти в сферата на най-популярния спорт на планетата. Пакетът, който играчът на „Палас” ще получи, ще включва още обиколка из забележителности на Кралството, а също и посещение на мач на „Валенсия” от Ла Лига.

Хайри Шерифов каза още, че ръководството на ФК „Палас” (Рудозем) истински се радва на успеха на Филип Чукаров, понеже той е доказателство за ползотворната работа на клуба с GPS и „Валенсия”, която развива още повече индивидуалните качества у децата с помощта на специфична методология, а също, че му пожелава покоряване на все по-високи върхове занапред и реализация в световен мащаб!

ФК "Палас"

ПП ГЕРБ организира девета кръводарителска кампания в Смолян

ПП ГЕРБ организира девета кръводарителска кампания в Смолян под наслов „Да дарим кръв за нуждаещите се!“. Акцията се осъществява със съдействието на д-р Даниела Дариткова, народен представител от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване към 44-то НС. Целта е да се насърчи редовното и необвързано с облаги кръводаряване, тъй като доброволните кръводарители са изключително малко. Акцията ще се осъществи в Кръвния център при МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров” – Смолян, на 24.04.2018 г. /вторник/ от 8.00 ч. до 16.00 ч. Началото й ще бъде дадено от д-р Даниела Дариткова, която приканва всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години да бъде съпричастен към инициативата, тъй като кръводаряването спасява на човешки живот. 

 

Милка Манева вече официално е сребърна медалистка от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

 

 

Милка Манева вече официално е сребърна медалистка от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Това става ясно от писмото, изпратено от Българскияξ олимпийски комитет до Българската федерация по вдигане на тежести. Според документа, подписан от Стефка Костадинова, Международният олимпийски комитет е уведомил, че Манева е призната за втора на игрите, след като са дисквалифицирани състезателките Мая Манеса, Светлана Царукаева и Сибел Симсек, които съответно са били класирали на първо, второ и четвърто място при жените в категория до 63 кг. От Милка Манева със същото писмо се иска да върне дипломата си за петото място, след което МОК ще престъпи към процедурата по връчване на медала на Манева, която в момента тренира децата от клуба по вдигане на тежести в Смолян.

Писмото е изпратено до президента на  Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев.

„Това бе очаквано, след като бяха оповестени положителните допинг проби на въпросните състезателки.  Процедурата се забави с близо две години. Чакам получаването на медала и съответно полагащата ми се премия за това класиране, както и пожизнената месечна стипендия, която ми се полага за второто място", коментира Манева. Тя добави още, че най-вероятно ще изминат още няколко месеца докато приключи процедурата. „Добра новина, остана още малко... ЧАКАНЕ“, написа смолянската тежкоатлетка в социалната мрежа“

 

Стартира обучение за здравословно хранене на деца от Първо СОУ

 

 

Даде се старт на обученията в „Работилницата за здравословно хранене“, в рамките на проекта „Затлъстяването при децата - бомба със закъснител“, който се реализира от  Сдружение  ЦУРП 

 

Сблагодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България  "Ти и LIDL за по-добър живот", реализирана в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Партньор на проекта е Първо СУ „Св. св. Кирил и Методий“, чиито възпитаници взеха участие в работилницата за здравословно хранене. Лектор на модула: „Здравословни и нездравословни храни“ беше д-р Марияна Василева, която привлече интереса на учениците сами да разберат рисковете и неблагоприятните последици от нездравословното хранене. Тя препоръча на децата да обръщат внимание на пълноценното хранене, сутрин да се набляга на зърнените закуски, плодове и чай, захарта да се замени с мед, най-правилно е да се обядва в стола, супи и готвена храна, вечер да не се прекалява с пържени и тестени храни. Според д-р Василева прекалено консумиране на нездравословните храни води до големи рискове от затлъстяване и последици за здравословното им състояние. Тя препоръча на родителите и семействата на децата да контролират количеството захар, което те приемат ежедневно за да няма последици.

В рамките на този модул се проведе и лекция, чрез интерактивни занимания за превенция и хигиена на зъбите на децата, с лектор д-р Бирсен Лазарова. Д-р Лазарова обърна внимание на децата, как правилно се мият зъбите, и колко е важно здравословното хранене и поддържането на хигиената на устната кухина за здрави зъби.

Най-активните участници в обучението получиха грамоти и награди.

Сряда, 18 Април 2018 10:18

Здравните инспектори отново на протест

Написана от

Здравните инспектори отново на протест

 

Служители от Регионалните здравни инспекции в страната, подкрепени от синдикалните структури по места, излизат на  национален протест на 23 април  в София.

Справедливо и достойно заплащане на труда и за провеждане на структурни реформи, са част от исканията на служителите. Основните искания в петицията, която ще бъде внесена в Министерство на здравеопазването, са  създаване на Класификатор на длъжностите за работещите в системата на РЗИ,  промяна на индивидуалните основни месечни заплати и начина за оценяване работата на служителите, по-добра кадрова обезпеченост и структурни промени, които да отговарят на специфичните функции на системата, съпроводени с намаляване на ръководния състав.

Същият ден в Министерски съвет ще бъде внесено писмо с подписите на служители от 20 регионални здравни инспекции с искания за промяна в наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация. Според неговият автор -старши експертът в РЗИ – Смолян Светлана Стефанова, сегашната система за заплащане не само че не допринася за осигуряване на равно възнаграждение за еднакъв или равностоен труд, но и не мотивира служителите, поради финансовите ограничения, съпровождащи нейното въвеждане и пожелателния характер на текстовете за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати. Настоява се за бързи и адекватни мерки за унифициране правилата за определяне заплатите на държавните служители, така че да се изкорени несправедливото определяне на трудовото възнаграждение, съществуващо към настоящия момент не само в системата на РЗИ, а и в други структури на държавната администрация.

Настояват също представители на РЗИ да вземат участие в работната група за обсъждане на промените в Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация.

Служителите на Здравните инспекции, които няма да могат да пътуват до София, ще подкрепят своите колеги със символичен протест пред инспекциите по места.

 

Заместник-областният управител Андриян Петров участва в информационна визита в Брюксел

Заместник-областният управител Андриян Петров участва в информационна визита в Брюксел, организирана от Европейската комисия и ръководена лично от ръководителя на Председателството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

В рамките на тридневната визита, в периода 15-17 април 2018 г., областни и заместник-областни управители от цяла България посещават презентации за Европейската комисия и функционирането й, за процеса на взимане на решения в ЕС. Дискутират се различни европейски политики и актуални теми, свързани със селско стопанство, бъдещето на храните и земеделието. Разглеждат се политиките на сближаване, европейските структури и инвестиционните фондове, хуманитарната помощ и гражданската защита, както и бъдещето на енергийно-транспортната мрежа.

Сред другите важни теми, представени по време на визитата, са новият бюджет на Европейския съюз, предизвикателствата пред разширяването на ЕС и възможностите за присъединяването на страни от Западните Балкани.

Половината от жителите на тютюнопроизводителни родопски села са гурбетчии

    

Около 50 процента от жителите на доспатските села Црънча и Бръщен са гурбетчии в чужбина, информират от кметствата. Трудовата миграция засяга в по-голяма степен родопските села, за които тютюнопроизводството е било основен поминък от десетилетия. Все по-малко тютюнопроизводители и увеличаващ се брой на гурбетчиите се наблюдава като трайна тенденция в с. Црънча според кмета Юли Делибашев. Гурбетчиите от региона се заселват за сезонна или постоянна работа в Англия, Шотландия, Испания, Португалия, Холандия, Германия, а семейства от Црънча и Бръщен от години са останали отвъд океана в САЩ,предаде БТА. Вълната на заминаващи работници от родопските села се засилва обичайно в периода от февруари до пролетта. В Црънча остават само децата и възрастните,  за които е късно да търсят препитание зад граница, обясняват от кметството. Едва 3 семейства в селото ще отглеждат тютюн през тази година, а очакваните добиви са около 2 тона от цигарената суровина.  Тютюнопроизводителите в района на Доспат са намалели в пъти, а занимаващите се с отглеждането на никотиновата култура са предимно в пенсионна възраст.  Работещите зад граница обитатели на с. Касъка са  основно международни шофьори, обикалящи из европейските държави.  

Радо Янков поднови тренировките си в Чепеларе,  нахъсан е за нови победи
 
Радослав Янков поднови тренировките си за физическата си подготовка в Чепеларе. До август месец световният шампион в сноуборда ще заложи на конденционни тренировки с личния си треньор, които ще се провеждат по график в родния му град  и в София. 
През август месец сноубордистът ще проведе летен лагер на Белмекен. Въпреки резултатите от Олимпиадата, Радослав Янков  е нахъсан за нови успехи.
 
 
" Тренировките продължават и до следващия сезон, имаме Световно първенство, така че съм си мотивиран и така започвам да тренирам, така имам глад за класирания", каза Янков. Радо не пропуска в свободното си време и да покара колело в родната си планина.

Празникът на чевермето стягат в Златоград  на 5 май

 

Празник на златоградското чеверме стягат  на 5 май в южния ни град,  информират от Община Златоград. Чевермето като част от празничната трапеза на Родопите е в центъра на феста  в Златоград, провеждащ се за пета поредна година. Стотици каба гайди и чевермета ще посрещнат гостите на празника в Златоград.  Около 150 чевермета ще бъдат приготвени за празничната трапеза.  Предвидени са дегустации на традиционни за Златоград блюда. Празничната програма в центъра на Златоград ще продължи от 10 часа на 5 май до 17 часа на Гергьовден. Двудневния фолклорен спектакъл включва  родопска музика и танци в изпълнение на група „Елика”,  Николай Славеев, Виевската група, оркестрите  „Рожен” и „Славяни”, самодейни състави от Златоград. Ансамбъл „Родопа” ще представи „Невястата” от 20 часа на 5 май. Самодейни танцови състави ще се конкурират в „Надиграй ме в Златоград” на 6 май.

Дафовска и Григорова се включват в благотворителна акция за подпомагане на младите биатлонисти в Чепеларе  Олимпийската шампионка по биатлон от Нагано Екатерина Дафовска и единствената жена, пробягала най-дългия туристически маршрут в България Ком-Емине Антония Георгиева,се включват в благотворителната акция за подпомагане на младите биатлонисти в Чепеларе. Инициативата за поредна година е на биатлониста Антон Синапов, който разпродава състезателните си номера с автографи на световни звезди.Средствата ще бъдат предоставени на подрастващите състезатели от родния му клуб в Чепеларе. През миналата седмица бяха изпратени 16-те състезателни номера на победителите от търговете. 14 от които бяха вече получени от печелившите,а другите два пътуват в момента към своите притежатели, единият пътува към Испания, а другият към Англия. До края на тази седмица всеки може да се включи в томболата като дари минимум 2лв. и без да се включва в търга.Начините са следните- Чрез IBAN: BG26 ESPY 4004 0085 7921 99 и чрез КИН номер: 8689079855 към Epay и Easypay. Всеки включил се има шанс да спечели една от наградите ни които ще бъдат разиграни на томбола. Наградите са предоставени от Дафовска и Григорова. Книгата "От Чепеларе до Нагано" с автограф от Екатерина Дафовска – пет бройки, състезателен номер от Олимпийските игри, както и шапка "The North Face" предоставени от Антония Григорва. Освен това Антон Синапов предоставя и състезателен номер от Олимпийските игри и Състезателен номер от първата световна купа в Тюмен,Русия.
Страница 1 от 380