Смолян

Смолян (5068)

Смолян

Четвъртък, 22 Февруари 2018 15:00

Министър Нанков ще посети Смолян

Написана от
Министър Нанков ще посети Смолян
 
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще посети Смолян
    Утре, на 23 февруари, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще посети гр. Смолян.
    В 16 часа министърът ще провери хода на проекта за цялостен ремонт на ППМГ „Васил Левски“ в областния град. На място Николай Нанков ще провери напредъка в изпълнението на предвидените по проекта мерки за енергийна ефективност, изграждане на система за видеонаблюдение и нов физкултурен салон, финансирани със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.
    Регионалният министър ще се запознае с изпълнението и на проекти за обновяване на градската среда в Смолян, които се изпълняват със средства по линия на управляваната от МРРБ оперативна програма.
    Министър Нанков ще има работна среща с областния управител Недялко Славов и с кмета Николай Мелемов.
 

Изложба  „За честта и славата на България“ откриват в музея в Смолян

По повод 3 март - Националният празник на Република България и 140-годишнината от Руско-турската война 1877-1878 година РИМ „Стою Шишков“ – Смолян ще открие изложбата „За честта и славата на България“. Това е първата инициатива на Смолянския музей по повод на Европейската година на културното наследство 2018 г. Основната й цел е популяризирането както историята на българската наградна система, така и високата художествена стойност на отличията като произведения на ювелирното изкуство. Събирана и обогатявана в продължение на десетилетия тази музейна колекция включва тематични сбирки от ордени, медали, знаци и почетни звания. Най-ценните образци обхващат периода от Освобождението до края на ХХ век. В изложбата се представят 142 автентични образци от монархическата и народно-републиканската системи. Наградните отличия са неотменен атрибут от историята на всяка държава, от нейния политически и дипломатически живот. Най-важната им функция - да се връчват за заслуги на проявилите се в името на България, остава неизменна. Те, като източник на информация, се изучават, събират и оценяват с техните конкретни исторически характеристики, наименования, статути, изисквания за награждаване, външен вид и символи. За периода от 1989 г. до 2016 г. изложбата е гостувала в много музеи в страната: Асеновград, Кърджали, Пазарджик, Генерал Тошево, Търговище, Попово,  Разград и Батак.

В деня на Националния празник 3 март след 13.00 часа и на 4 март в музея ще се експонира  пушката на Петко войвода, защитникът на Родопите през 1878-79 г., съхранявана в  колекция „Оръжие“ на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян. На този ден  за трета поредна година в общинското тържество историческото оръжие обр. „Уинчестър“ ще присъства специално.

Изложба „За честта и славата на България“ ще се открие на 2 март от17.00часа в експозиционните зали на музея.

Златка Петрова- главен уредник
Южен вятър и Неша Маркович  на Балканското парти в Рудозем 
 
 
Грандиозно Балканско парти стягат в Рудозем. По  предварителна програма ще гостуват известните изпълнители от Сърбия Неша Маркович и оркестър Южен Вятър. Събитието ще се проведе в края на март в Спортната зала в Рудозем, като в празничната програма са включени още изпълнители от Гърция - Nouro Xanthiotis и неговият бенд. Гостите ще бъдат забавлявани и с богата хумористична програма, както ще има и родопски изпълнители. Концертът е предвиден за 31 март от 20:30 ч. Вече се продават куверти за проявата. В залата отново ще бъде специално подготвена за събитието с маси за по десет човека, като кувертите са по 35 лв. на човек. „В тази сума е включен входа, индивидуален ордьовър, ядки, както и литър алкохол за маса, пожелание водка или уиски“, разясни директорът на Спортни бази Рудозем Емил Кехайов. Това е поредното шоу, което се организира в Спортната зала, като през юли гост бе сръбската звезда Кеба.

Комисията прие разумно, балансирано и съобразено със специфичните нужди на област Смолян, предложение за Областна здравна карта

Под председателството на областния управител Недялко Славов се проведе заседание на Комисията за изработване на Областна здравна карта на област Смолян, съгласно Заповед № РД-02-34/29.01.2018г. на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Славов откри заседанието с призив към членовете на Комисията за конструктивен диалог, който да доведе до балансирано и разумно решение, отговарящо в максимална степен със специфичните потребности на региона и методическите указания.

В представеният анализ на състоянието на здравеопазването в област Смолян, директорът на РЗИ – д-р Мими Кубатева наблегна върху направената оценка на потребностите. Според анализа броят на леглата за активно и интензивно лечение в многопрофилните болници в област Смолян не се използва оптимално и не е пряко свързан с повишаване качеството на здравните услуги в региона. По-важно е осигуряване на достъп до медицинска помощ на хората от малките и отдалечените места, оптимизиране на спешната, доболничната медицинска помощ, дългосрочната грижа към пациентите, продължителното лечение.

Всички тези фактори са отчетени и в  приложенията към Областната здравна карта са направени предложения, касаещи преструктуриране и въвеждане на нови дейности, с цел подобряване и оптимизиране на медицинското обслужване в областта. Сред тях са: оптимизиране броя на леглата в многопрофилните болници за активно лечение в областта, развитие на дейностите в болничните заведения за дългосрочна грижа за пациента, легла за продължително лечение и палиативни грижи, разкриване на отделение по онкология в областната многопрофилна болница, развитие на неотложната медицинска помощ, денонощна дентална помощ, непрекъснат достъп на населението до лекарствени средства, развитие на телемедицината  и на интегриранитемедико-социалните услуги за подобряване достъпа на отдалечените населени места до медицинска помощ, организиране на санитарна авиация с хеликоптер в Девин, която да обслужва Смолян, Чепеларе и Девин, и при бедствени ситуации – цялата област.

Извън предвиденото в методическите указания, се предлага да бъдат заложени в здравната карта 76 практики за първична помощ, вместо предвидените 73 по методика, съобразно специфичните условия на региона. По отношение на специализираната извънболнична медицинска помощ допълнително се предлага да се включат специалисти по анестезиология и интензивно лечение, специалисти по медицинска онкология, клинична хематология, неврохирургия, инфекциозни болести, детска кардиология, детска психиатрия. Допълнителни специалисти по акушерство и гинекология, ревматология, ортопедия и травматология, психиатрия, физикална и рехабилитационна медицина, по вътрешни болести, параклинични специалисти.

Относно броят на леглата за активно и интензивно лечение в Проекта за Областна здравна карта се предвижда съвсем минимална рестрикция на броя болнични легла – от 1027 легла на 979, с 48 легла по-малко като цяло.

Областният управител отбеляза, че при определяне броя на леглата е по-важно достигане на оптимума, който да гарантира добра използваемост, а в приложенията към Проекта за ОЗК са застъпени дейности, които ще допринесат за подобряване достъпа и качеството на медицинските услуги за региона. „Предложението е разумно, балансирано, гарантира запазване на всички отделения в лечебните заведения и дейности. То спазва методическите указания, като отчита особеностите на областта и специфичните нужди от здравни услуги на населението.”, коментира Славов.

Директорът на РЗОК-Смолян – д-р Кузман Гелов припомни, че броят на леглата е общ за областта. Всяко лечебно заведение може в рамките на работния ден, месец или година да ги промени. Не трябва да има притеснения относно лимитирането на дейностите за нашия регион, защото през изминалата година са използвани при пълна заетост не повече от 75-78 %.

 С пълен консенсус Комисията прие предложеният Проект за изготвяне на Областна здравна карта на област Смолян.

В заключителната част на заседанието, областният управител повдигна темата за иницииране на профилактични кампании по населените места, отбелязвайки, че има необходимост и потребност от подобен подход. „Много ми се иска през 2018-та година 4-те лечебни заведения на територията на областта да могат да организират поне по две профилактични кампании за регионите, които обслужват. Ние констатираме голяма потребност от това специалистите да отидат на място, при хората, да провокират интерес за профилактични прегледи, което значително ще намали заболеваемостта.” Славов отвори темата, като изрази готовност за организиране на специална среща, на която да бъде обсъден въпросът обстойно и евентуално изготвен календар за провеждане на профилактичните кампании в областта.    

Пресцентър на Областна администрация-Смолян    

Четвъртък, 22 Февруари 2018 07:59

Отсякоха незаконно 20 бука край Арда

Написана от

 Отсякоха незаконно 20 бука край Арда

РУ Смолян е получен сигнал на тел. 112 от служител в ДГС с. Смилян, общ. Смолян, че в местността "Водоема" на мах. Речани, землище на с. Арда, общ. Смолян е установил незаконна сеч на 30 броя широколистни дървета - бук без, редовно позволително за сеч. Щетите са в процес на установяване. Извършен е оглед на местопроизшествието и е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава. 

Четвъртък, 22 Февруари 2018 07:56

Отново дрогиран шофьор на пътя

Написана от

Отново дрогиран шофьор на пътя 

В РУ Чепеларе е започнато бързо полицейско производство срещу Е.М.П.  на 26 години  от с. Малка Арда, общ. Баните, обл. Смолян който на 21.02.2018г. около 11.30 ч. в КК Пампорово на "Ски център 1" е управлявал личният си лек автомобил "Ауди" със смолянска регистрация, след употреба на наркотични вещества – тетрахидроканабинол /марихуана/, установено с техническо средство. Водачът е отказал кръвна проба. Той е задържан за 24 часа. Работата по случая продължава.  

Конкурс за народна носия  организират в Момчиловци  на Тодоровден

Конкурс за народни носии е включен в празничната програма за Тодоровден на 24 февруари в Момчиловци, съобщи кметът на селото Сийка Суркова, цитирана от БТА. Традиционните за родопското село конни надбягвания ще бъдат съчетани с дефиле на участниците в надпреварата за най-красиви народни носии. Организаторите очакват гостите на празника в Момчиловци да пристигнат в автентични носии.
Кушиите в родопското село ще започнат с парад на конете, предвождан от иконата на Св. Теодор, трибагреници и гайдари. Четириногите състезатели ще мерят сили в няколко категории. Надпреварата включва конкурси за бърз, силен, тежък и красив кон, за атрактивен коняр и състезание за майсторска езда.
Празничната програма ще продължи с ревю на участниците в конкурса за народни носии. Предвидени са награди за мъжка, женска и детска носия и за семейство в автентично облекло. 

Четвъртък, 22 Февруари 2018 07:43

Близо 10 процента ръст на туристи в Пампорово

Написана от

Близо 10 процента ръст на туристи в Пампорово

Около 6-7 процента ръст  на туристи се отчита  в Пампорово от началото на ски сезона,  по данни на  „Пампорово” АД.  Отчетеното увеличение е по отношение на туристите в ски зоната в сравнение с данните от миналата зима. От началото на зимния сезон се запазва и близо 90 на сто заетост на легловата база в хотелите в курорта. Ръстът се дължи основно на повече български и балкански туристи- румънски, гръцки, турски, сръбски, македонски и др. И през тази зима вкурарта преобладават българските туристи, които са около 50-60 на сто от клиентите. Повишен интерес се отчита и при руските и британски ваканционни групи. След падналия нов сняг през тази седмица, заявките за резервации се увеличават, отчитат хотелиери. Очакванията са до края на март да продължи периодът с почти пълни хотели. 

Над 60 машини разчистваха новия сняг в Смолянско, автобус закъса заради поледица

 

Над 60 машини разчистваха новата снежна покривка в Смолянско през  нощта, но няма въведени ограничения по пътищата в областта, както и затворени пътни артерии, съобщиха от дежурната част на Областно пътно управление. Пътните настилки са мокри, на повечето места със снеговалеж.  През нощта е нямало сигнали за инциденти. В ранните часове на деня обаче е получено съобщение за закъсал автобус с пътници  по пътя Смолян- Смилян. Автобусът не е могъл да изкачи стръмен участък, който бил  поледен. Наложило се екипи на Пътното управление да опесъчат района, за да продължи автобуса по линията, която изпълнява.

Според данни от Планинската спасителна служба, новата снежна покривка в Пампорово е около 5 см, като вече дебелината на снега на хижа „Студенец“ е 75 см. Температурите  в курорта са около – 3 градуса, като от снощи в района има мъгла.

Пострадала при катастрофа  осъди застрахователи за над 127 000 лв. 
 
 
 Обезщетение в размер на 127 960 лв. ще трябва да получи момиче от Неделино, което е пострадало сериозно преди години в тежка катастрофа. Това става ясно от решение на Окръжен съд Смолян, с което е осъдено застрахователно дружество, да изплати неимуществени вреди от болки и страдания от валидната полица за Гражданска отговорност. Катастрофата, при която има и загинала жена е станала на 21 ноември 2014 г. по пътя Мадан - Златоград тогава, лек автомобил "Пежо" 106, управляван от 33-годишна жена от Неделино, е излязъл вдясно извън лентата за движение. Тя е загубила контрол над машината, навлязла е в насрещното и се е ударила челно в товарен автомобил "Мерцедес", управляван от 35-годишен мъж от Хасково. Жената умира на място. Ранени са пътуващите с нея 4 деца на възраст между 6 и 11 години. Между тях е момичето осъдило застрахователната компания. Тя е била пострадала най-много, като е била настанена за лечение в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив с опасност за живота. За радост, след продължително лечение тя е спасена. Съдът присъжда 97 000 лв. обезщетение за причинени от счупване на черепа, кръвоизлив над твърдата мозъчна обвивка, контузия на мозъка, разкъсно-контузна рана над цялото слепоочие, съчетани с огромен загрозяващ белег над слепоочието. Освен това заради счупване на лява подбедрица и настъпили вреди, компанията ще трябва да изплати още 15 000 лв, както и още толкова за неимуществени вреди от психически страдания, става ясно още от решението на магистратите. Компанията ще изплати и 960 лв. за медицински консумативи и разходи, както и лихвата по начисленото обезщетение, която възлиза на 9 419 лв. Решението подлежи на обжалване.
Дарик
Страница 1 от 362