Смолян

Смолян (4400)

Смолян

Катастрофа на пешеходна пътека в Смолян, за щастие няма жертви
 
Два леки автомобила се удариха преди минути на пешеходна пътека в Смолян. Инцидентът е станал в района на Пощата. Млад мъж с „БМВ" се е блъснал в спряло за отдаване на предимство на „зебрата" „Пежо". Зад волана на френския автомобил е била жена, разкязаха очевидци на произшествието. Няма пострадали. Според свидетели, „баварецът" се е движил с висока скорост. Щетите по двата автомобила са сериозни.
Преобразуването на 101-ви Алпийски батальон в Смолян в полк, вече е факт, набират над 70 кадрови войници 
 
 Преобразуването на 101-ви Алпийски батальон в Смолян в полк вече е факт, като за целта на този етап се набират кандидати за новооткритите 73 нови щата за войнишки длъжности. Това бе обявено днес официално на пресконференция от областния управител на Смолян Недялко Славов, командира на батальона подполковник Димитър Кацаров и зам.-кметът на общината Марин Захариев. Трансформацията ще се осъществи още в края на 2017 г, а не както бе предвидено в доктрината – 2018г. „Това е първият етап, в който ще се набират военнослужещи, като предстои нови етапи на попълнения. За новооткритите щатове могат да кандидатстват младежи от цялата страна, като документите се подават във военните окръжия по места. Крайният срок е до 7 ноември, като конкурсите са през февруари идната година“, коментира подполковник Кацаров. Желаещите трябва да са до 28 – годишна възраст, в момента на подписване на договора, като напусналите преди години армията могат наново да кандидатстват, ако не са навършили 41 – годишна възраст. За новопостъпилите военни, ще бъдат подсигурени безплатни жилища, което стана факт благодарение на Община Смолян, която прехвърли едно от общежитията си на Министерството на отбраната. „Документите се оформят и предстои официално Министерството на отбраната да влезе във владение на бившото общежитие на ДЮФА, като предстои ремонт. Всеки един постъпил на служба при нас, ще получи правото да бъде настанен там, като ще има апартаменти с различна квадратура, в зависимост дали са семейни, с колко деца или са ергени. Практиката досега показва, че те ще заплащат само консумативите“, добави подполковник Кацаров. Областният управител Недялко Славов не скри удовлетворението си от случващото се, като подчерта, че това преобразуване на батальона в полк, ще даде нов тласък за развитие на региона.
В различните години в Смолян е имало различни формирования на армията, като дори е имало и бригада, но от 2007г. полкът бе преобразуван в батальон, а десет години по-късно, отново ще има полкова част в родопския град.

16-годишен налетя на бой на възпитателка в Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания в Смолян

 

16-годишен младеж налетя на бой на възпитателка в Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания в Смолян. Момчето нанесло удари на 60-годишна жена, служител на Центъра, с което й е причинил телесна повреда. Деянието е извършено по хулигански подбуди, съобщиха от полицията. На пострадалата й е оказана медицинска помощ, а младежът е бил задържан за срок до 24 часа в РУ-Смолян. Срещу него е започнато бързо производство.

Младежът е известен с буйния си нрав и преди е създавал проблеми в Дома, потвърдиха от полицията.

Понеделник, 25 Септември 2017 07:23

Газ Racing team Смилян с второ място от Загора Трофи

Написана от

Газ Racing team Смилян с  второ място от  Загора Трофи

 

Кристин Заимов и Костадин Гергьовски от Клуб по офроуд –Смилян спечелиха второ  място в  най-тежкия клас „Прототип“ на състезанието по  „Загора Трофи “ 4X4  . Та­зи го­ди­на „За­го­ра Тро­фи“ бе кръг от два шам­пи­о­на­та ед­нов­ре­мен­но: 4-ти кръг от на­ци­о­нал­ния шам­пи­о­нат на Бъл­га­рия „Bulgaria Trophy Challenge“ и 3-и кръг от шам­пи­о­на­та Бал­кан­с­ка ку­па „Balkan Offroad Cup“. В сътезанието участваха около 50 еки­па­жа. Сред тях и  со­лид­но при­със­т­вие на пи­ло­ти от Гър­ция, Ма­ке­до­ния, Пор­ту­га­лия„Три дена бой по трасетата, с леки технически проблеми и със  сериозна конкуренция от Гърция, успяхме да финишираме и да се класираме“, каза Кристин Заимов.

Работници, които не са получавали заплатите си от 2015 година, блокираха за час пътя Смолян-Пловдив

 

 

22042290 1913429982307246 8973266833394620130 o21768572 1913430558973855 7222467179169622319 o

За близо час работници, които не са получавали заплатите си от 2015 година, блокираха за час главния път Смолян-Пловдив. На входа на Чепеларе се образуваха опашки автомобили в двете посоки, които бяха пропускани през 15 минути.  Фирмата, в която хората са работили е придобита от друг собственик, а те не могат да получат възнагражденията, дори след като повечето от тях имат съдебно решение.

21768515 1913430768973834 126349058325989391 o

 

"Решихме да направим този протест, за да напомним на тези, от които зависи казуса, че не сме забравили и сме си дали труда и здравето за това ,което ни дължат.Казусът е такъв, че 2015 г. фирмата, в която работихме над 150-200 човека, Виастройинженеринг, по схема българска бе изкупена от ИСА 2000 и активите ги купиха , а заплатите останаха неразплатени. Потърсихме съдействието на правосъдната българска система, дадохме си парите за адвокати и съдилища, но не ни помогнаха. Обърнахме се към всички други институции в лицето на президентство, НАП , НОИ, на инспекция по труда, от всякъде нищо. Единствено институцията на омбудсмана ни дава някакви надежди, за този гаранционен фонд за който се говори, но и от там май ще пием по една студена вода, защото все още не е приет и се умува как да се приеме.  Това е, търсим си заплатите, искаме си труда“, каза един от потърпевшите Атанас Станков от Чепеларе.

 При протестиращите от името на Омбудсмана Моя Манолова пристигна  Венцислава Мирчева- началник отдел в институцията. Тя обясни, че в началото на тази година институцията на омбудсмана е била засипана буквално от жалби за неизплатени заплати назад във времето. Мая Манолова е предложила на вниманието на народните представители пакет от законови промени, за да може да се защитят правата на работещите. Едно от тези предложения е удължаване на тримесечния срок, който сега съществува в закона и който касае  времето от прекратяване на трудовото правоотношение до вписване на решението за откриване на производство по несъстоятелност. Този срок от 3 месеца е изключително кратък и е преграда за много хора да придобият право на вземания от фонда. Предложението на Омбудсмана  е този срок да бъде 12 месеца."Депутатите имат разбирането, че този срок трябва да е 6 месеца. Силно се надяваме този срок да бъде удължен“, каза Венцислава Мирчева- началник отдел в институцията на Омбудсмана.

 
Фитнес клуб с дарителска акция в помощ на параолимпиеца Мустафа Юсеинов 
 
Дарителска акция в помощ на Параолимпиеца Мустафа Юсеинов стартира фитнес клуб "Ира Спорт" в Смолян. Във фитнес центъра вече се предлагат тениски с логото на клуба, като цената на всяка една е в размер на 10 лв, а средствата събрани от продажбата ще бъдат дарени за операцията на състезателя в инвалидна количка. Именно в залата на „Ира Спорт“, Мустафа се готвеше за Световното първенство, в което взе участие преди време. Както вече писахме, Мустафа Юсеинов има шанс да проходи след 25 години в инвалидна количка. Маданчанинът е преминал всички необходими прегледи в специализирана клиника в Истанбул и от там са предложили, освен да оперират дисковата му херния, която го мъчи от години, да му поставят и импланти за изправяне на гръбначния стълб. Медиците му дали надежда, че благодарение на тези интервенции, той ще има възможност отново да проходи, ако бъде упорит. За целта обаче ще трябва да заплати 25 хил. евро, с които параолимпиецът не разполага.. През 1992г. Мустафа претърпява инцидент в една от мините в Мадан и остава прикован за инвалидната количка. Юсеинов е световен шампион в хвърлянето на копие от 2015 г., има и редица призови класирания от различни републикански и международни първенства. На последното си участие на Световното първенство в Англия, той стана четвърти в хвърлянето на копие. Състезавал се е и в хвърлянето на диск, гюле и др. Кампанията в помощ за лечението на Юсеинов стартира в края на август и вече има събрани известни средства, но те все още не са достатъчни Юсеинов да замине за Истанбул. Всеки, който има възможност, може да помогне на Мустафа, като преведе сума по дарителската му сметка. МУСТАФА АХМЕДОВ ЮСЕИНОВ СМЕТКА:02/0000000002816279 Валута:BG IBAN:BG33STSA93000002816279 BIC:STSABGSF

Родопски хайдути посрещнаха  Капитан Петко войвода в Чепеларе

 

DSC 0213

 

Родопски хайдути посрещнаха  тази вечер  Капитан Петко войвода в Чепеларе. На своя бял кон легендарният капитан, определян като закрилник на Родопите,  поведе шествието към площад „Олимпийски“ под звуците на родопска гайда. Цялата тази сцена от историята „оживя“ с възстановката на Сдружение „Родопски хайдути“, която бе част от програмата на първите Национални хайдушки тържества в Чепеларе. В ролята на Петко войвода се превъплъти актьорът Стоян Пепеланов. Специално за празника изнесоха като светиня оригиналната пушка на капитана, която се съхранява в Регионалния исторически музей в Смолян.

 

DSC 0265vlcsnap-2017-09-23-21h41m12s111

Родопчани поднесоха венци и цветя пред бюст паметника на войводата. Гост на тържествата бе  вицепрезидентът Илияна Йотова, която също  сведе глава в знак на преклонение.

„Актът на независимостта е дело на големи политически мъже, хора с визия за бъдещето на България. И днес трябва да им признаем дължимото и да бъдем достойни за тях. Днес България има нужда от своите синове и дъщери, тези, които пазят спомена за герои като капитан Петко войвода“, подчерта вицепрезидентът.

 

DSC 0224

На площада тържествата продължиха с възпоменателен митинг, заря и музикална програма. Чепеларци и гости на града не смогваха да се снимат с капитана и неговата пушка, които бяха най-голямата атракция тази вечер.

Празниците продължават и утре, с възстановки на епизоди от живота на Капитан Петко войвода и изяви на самодейци на площада в Чепеларе.

 

vlcsnap-2017-09-23-21h40m35s422

Илияна Йотова: Разширението на ЕС трябва да е по посока на Западните Балкани

Българската позиция трябва да бъде политическо разширение на ЕС по посока на Западните Балкани, това заяви заяви вицепрезидентът на България Илияна Йотова в Смолян. Тя посети Роженската обсерватория, а тази вечер е официален гост на Националните хайдушки празници в Чепеларе.

Според вицепрезидентът, тази българска идея се приема твърде добре в ЕС, независимо от факта ,че комисията е все още доста резервирана към въобще бъдещи разширения в рамките на ЕС.

„Европа като че ли гледа на Западните Балкани повече като на икономически проект, на транспортен проект, на проект за инвестиции, отколкото на политическо решение за разширяването на ЕС. Ще трябва  да си свършим работата докрай , българската позиция трябва да бъде политическо разширение на ЕС по посока на Западните Балкани, ние сме заинтересовани  от това около нашите граници също да са страни членки на ЕС, защото това създава освен повече гаранции за сигурността на нашите граждани, защото все пак ние сме външни граници на Европа ,за много съвместни трансгранични проекти, икономически и инвестиционни проекти ,транспортни коридори. Така ,че това ще бъде нашата воля и се надявам да намерим подкрепа от други европейски държави“, коментира Йотова.

Според нея, има скептици, не толкова от Балканските държави, отколкото от старите членски на ЕС.

„Знаете ,че в момента Европа все още не е намерила коя ще бъде най-добрата формула за бъдещето развитие на ЕС. Все още не е приключила дискусията за различните варианти, които председателя на комисията Юнкер и колегиума на ЕК предложиха само преди няколко месеца. Дали това ще бъде Европа на силните и слабите страни, на центъра и периферията, кои отрасли в ЕС ще се развиват, на каква база и на каква степен ще бъде сътрудничеството и взаимната обвързаност между държавите членки и затова много голяма част от тях са с резерви към бъдещо разширяване“, добави още вицепрезидентът.

Според Йотова е безспорно, че 27 държави е вече достатъчно трудно за ЕС, но за това пък не са били и малко гласовете , които говорили, че ако има по-голяма степен на сътрудничество, по-голяма симбиоза, ако един ден всички са в Еврозоната и еврото стане единна валута ,тогава икономическите процеси щели да бъдат много  по-активни.

„Аз лично съм привърженик на това да има разширение, нов политически съюз, по-голям в Европа , особено след излизането на Великобритания и както виждате резултатите все още не са налице , но от друга страна да се създават възможности за икономически просперитет“, коментира още Йотова.

Тя смята още, че най-важното на този етап е че ЕС трябва да престане с двойните стандарти.

„Докато ги има между различните държави, между различните нива на развитие,  не можем да говорим за успешна формула на ЕС“, категорична е Йотова.

Величко Пачилов, летописецът на Делю Войвода, получи национална литературна награда
 
Величко Пачилов, авторът на поредица изследвания и книги за историята на  Златоград и за Делю Войвода, получи Националната литературна награда
„Станислав Сивриев”, предаде БТА. Наградата е присъдена с решение на Общинския съвет в Златоград. Отличието бе връчено на церемония днес в Етнографския ареален
комплекс в Златоград на тържествата, включени в програмата на ежегодните Делюви празници. По калдъръмите и мегдана на Стария град бе представена
възстановката „Един пазарен ден отпреди 100 години”.
 
WP 20170923 11 24 17 Smart
В изследванията за Делю Войвода съм се старал да предам това, което съм научил от поколенията в Златоград, родени след 1850 г., заяви пред БТА
Величко Пачилов. Авторът на книгата „Излел е Делю Хайдутин” обяснява, че е предал образа на войводата такъв, какъвто е съхранен в паметта на
златоградчани. В книгата на 87-годишния Пачилов са цитирани и писмени източници от края на 19-и век, отнасящи се за делото на емблематичния за
Родопите хайдутин. Наред с полетялата в космоса песен в изпълнение на Валя Балканска, в проучването са възкресени още десетки народни песни от
Златоградско, посветени на Делю. Разказани са подвизите на легендарния хайдутин, превърнал се в закрилник и за християни, и за мюсюлмани. 
Пресъздадена е легендата за смъртта на неуловимия войвода, застигнат от сребърен куршум. Възстановката „Един пазарен ден” препраща към атмосферата на старата
градска чаршия на Златоград от преди век. Участниците във възстановката дефилираха пременени в автентични носии и облекла от градската мода от
началото на 20-и век. Чорбаджии, търговци, латернаджии, глашатаи, вестникопродавци върнаха век назад по калдъръмите на Стария град. 
Празничната атмосфера е допълнена от родопски каба гайди, а сред гайдарите от златоградския състав „Делю Хайдутин” е и кметът на общината
Мирослав Янчев. Делювите празници се организират от Община Златоград и Етнографския ареален комплекс. Златоград обяви 2017 за година на Делю Войвода, отбелязвайки 240 г. от неговото рождение.

Благотворително парти събра 1 080 лв. за сноубордиста Михаил Костов

Благотворителното  парти под мотото " ДА ВДИГНЕМ МИШКАТА НА КРАКА " събра  1080 лв. в помощ на смилянския сноубордист. Проявата бе  в бар "Мими" на  читалище „Орфееви гори“ в Райково. Малко над хиляда лева още трябват ,за да може момчето да замине за първата си операция. Михаил Костов  е на 35 години. Страда от асептична некроза на двете тазобедрени стави. С този вид заболяване  е дигностициран от преди години. Младият мъж е  с болки и спешно трябва да се оперира. За двете операции в Горна Баня, са необходими  13 200 лв. Едната хирургична интервенция предстои през октомври , като към събранте до момента  над 4 хиляди лева, щесе добавят и средствата от благотворителното парти, органицирано от неговите приятели.

„Мишо е прекрасно момче, работи като сноуборд учител, на за да се вдигне отново на крака, трябва спешно да ес съберат парите. Това, което ни обединява е любовта към белите спортове. Немислимо е за  за един скиор или сноубордист, да знае, че няма да се качи на ските или сноуборда си. Именно за това ние всички искаме да му помогнем, за да се съберат парите час по-скоро“, каза Мария Балабанова, която е скиор и председател на Ски клуб „Ветеран“ в Смолян.

 „Де факто Мишо е един от първите хора в града, които са започнали да карат сноуборд в града. Знаем, че от известно време има проблеми, които в последствие бяха диагностицирани. Жалко е един човек, който е толкова активно движещ се, сега да не може да прави това, което обича да прави. Нашата цел е колкото се може по-бързо да съберем тези средства. Той ще има нужда и от средства за последваща рехабилитация, за това ще опитаме да съберем колкото се може повече средства“, разказа Атанас Найденов, който е приятел на Мишо от години.

 Всеки , който иска да помогне, може да дари и по сметката на Михаил. 

IBAN BG 31STSA93000024659842

BIC STSABGSF

Банка ДСК

Михаил Димитров Костов

PayPal

Mouse82 @ abv.bg

Страница 1 от 315