Петък, 23 Декември 2016 09:04

„Чисти сърца“ бяха на гости при бабите и дядовците в село Фатово

Написана от
Оценете
(0 гласа)

„Чисти сърца“ бяха на гости при бабите и дядовците в село Фатово

 

   P1340272

Да зарадваш възрастни и немощни хора, настанени в Дом, да седнеш на леглото им, да си поговориш с тях, да видиш просълзени очи, да чуеш: „Моите дни – вам години…“  Това преживяха доброволци МПЦ „Чисти сърца“ към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в предколедното си гостуване в Дома за стари хора в село Фатово. Това бе 15-ото по ред посещение от края на 2010 г., когато точно в този Дом Младежки православен център „Чисти сърца“ по инициатива на няколко деца, сега студенти, създаде своя доброволческа организация със същото име „Чисти сърца“. Оттогава децата-доброволци два или три пъти годишно прекрачват прага на това социално заведение и всеки път преживяват различни срещи и случки, но с общ извод – прекрасно е да се преживява  заедно радост,  която вече е станала като роднинска.

    Че има капризни или тревожни състояния при възрастните, е вярно. Че има болка у някои, че техните близки и деца не се обаждат и не ги посещават, също е вярно. Но вярно е и това, че за тях се грижи  денонощно и безрезервно екип от медицински, социален и помощен персонал. И това го признават много от настанените тук и благодарят.

    Децата от „Чисти сърца“ пристигаха заедно с приятели от Неделното училище  при „Св. Николай Чудотворец“ в Устово и ПМГ „Васил Левски“ в Смолян, с председателката на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева, носейки подаръци, плодове и саморъчно изработени картички. Бананите и мандарините бяха закупени с „доброволчески левчета“, които  децата отделят от джобните си парички за свое  включване в благотворителните прояви.

    Новият директор на Дама за стари хора с лежащо отделение в село Фатово Живко Билянов  се запозна с децата и им благодари. След това той и част от екипа придружиха децата и учителките им да посетят по стаите всички настанени в трите сгради на дома  - общо 77 баби и дядовци, от които 36 лежащи и в инвалидни колички. За тях се грижи персонал от  35 човека. Десетгодишният Васко от „Чисти сърца“ им посвири на гайда. Украсена бе и коледната елха.

   „Чисти сърца“ благодарим от сърце на всички добри хора, които подкрепят благотворителните инициативи на децата и с тяхна помощ могат да бъдат зарадвани повече хора. Щедростта и милостта вдъхновяват за повече добро в обществото ни! Възпитават добродетелно!

   В храм „Св. Висарион Смолянски“ в началото на декември децата-доброволци поставиха благотворителна касичка за децата от Съюза на инвалидите в Смолян и Дома за стари хора в село Фатово, за да бъдат зарадвани за Коледа и Нова година, за да стоплим сърцата и дадем знак, че не са сами, а с приятели! Благодарим ви милостиви, хора!

„Чисти сърца“

Последно променена в Петък, 23 Декември 2016 09:04
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате