Сряда, 21 Декември 2016 07:13

Около 80 сурвачки измайсториха смолянски деца в музейна работилница

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Около 80 сурвачки измайсториха смолянски деца в музейна работилница

 15418319 1351102391567979 2166128934053379496 o

По традиция, в навечерието на Коледните и Новогодишни празници в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян отвари врати работилница за родопски сурвачки, която работилница се оформи като една от устойчивите образователни форми в областта на етнографията. Главната идея още при стартиране на тази инициатива е тези, които заявят желание да участват – да се запознаят с традициите и обичаите около празниците, като по-специално внимание се обръща на един от най-жизнерадостните и тачени български обичаи в Средните Родопи – Сурвак. Под ръководството на музеен специалист участниците изработват сурвачки по стар образец, украсени само с естествени материали, осигурени от музея. На присъстващите в работилницата се предоставя  възможност да проявят творческо въображение, усет и умения в процеса на работа, съобщи Тинка Белегова от РИМ-Смолян.

Тази година 115 на брой са  представителите на широката общественост, на различни организации и структури, гости на града и разбира се ученици от училищата в град Смолян, които изявиха желание да участват в образователната проява на музея.. Най-масово беше присъствието на учениците от ОУ „Иван Вазов“ – Смолян: втори клас, водени от г-жа Т. Раева; трети клас, водени от г-жа Стефанова и четвърти клас, водени от г-жа Стоилова. От СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ представители бяха шестокласници, водени от г-жа Р. Михайлова. За поредна година в работата се включиха и представители на ДЦДВУ „Звънче“ – Смолян. Да се потопят в магията на празниците и да покажат своите умения за първи път заявиха желание и деца с приемни грижи от община Смолян, заедно със своите приемни родители.

Изработени бяха около 80 сурвачки, по-голяма част от които участниците отнесоха със себе си. С избрани образци от изработените сурвачки, с пожелание за весели празници и успешна нова 2017 година, музейната колегия ще поздрави представители на местната областна и кметска управа.

Последно променена в Сряда, 21 Декември 2016 07:13
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате