Понеделник, 21 Септември 2015 12:45

Около 5 хиляди гости събра възстановката "Един пазарен ден от преди 100 години" Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Около 5 хиляди гости събра възстановката "Един пазарен ден от преди 100 години"

Около 5 хил. гости от страната и съседна Гърция събра възстановката на „Един пазарен ден от преди 100 години“ по калдъръмените улички в Стария град в Златоград. 

Различни персонажи от миналия век - кокони и чорбаджии,  хайдути, търговци, оживяха  от онова време. Поп и ходжа  се движеха заедно сред хората, а в синхрон с настоящето, цяла рота  охраняваше границата от бежанци.

Сред пресъздадените персонажи в пазарния ден имаше и депутатско семейство с файтон, агитиращо хората за изборите, като черпеше с вино.

В двора на Етнографския музей бе открит Лапидариум с археологически артефакти от 3-и до 19-и век. Ценен експонат  в него представялва  мюсюлмански надгробен камък с издълбан кръст в зоната,  скрита под земята. Този камък е едно от свидетелствата за криптохристиянството в региона.Специален гост на празника бе Йордан Йончев-Гъмзата и неговия духов оркестър, чиито ритми веселяха гостите на Златоград.

Източник: 

http://btvnovinite.bg/gallery/bulgaria/regionalni-novini/zlatograd-se-potopi-v-magijata-na-edin-pazaren-den-ot-predi-100-godini.html

Последно променена в Понеделник, 21 Септември 2015 12:49
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате