Вторник, 05 Май 2015 08:19

Изложба „От Родопите до Алпите“ представя музеят в Смолян Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Изложба  „От Родопите до Алпите“ представя музеят в Смолян

 

Изложбата „От Родопите до Алпите“, посветена на 70 – годишнината от края на Втората световна война, ще бъде открита на 7 май  във фоайето на Регионален исторически музей – Смолян от 17 ч.. Най-кръвопролитната и жестока война в историята на човечеството, нямаща равна на себе си по мащаби и ожесточеност. Продължила шест години, въвлякла 61 държави – 4/5 от населението на земното кълбо.

Бойните действия се водят на три континента – Европа, Азия и Африка, и три океана – Атлантическия, Тихия и Северния ледовит. В нея загиват над 50 мил.

Автори на изложбата са Цвета Колева и Катя Сулинаджиева. Тя е реализирана със специалното участие на ДА – Смолян.

Целта на изложбата е да възкреси паметта за родопчани сражавали се геройски по фронтовете на войната от септември 1944 г. до май 1945 г.

Състои се от фотодокументална и предметна част.

Фотодокументалната част, обособена в 6 табла, е въвеждаща и е кратка хроника на войната, проследяваща причините и последиците от шестгодишната драма, наречена Втора световна война; годините на т.н „странна война“ и светкавичното прегазване на Европа от войските на Вермахта от септември 1939 до юни 1941 г.;Отечествената война на съветския народ и победния път съветската армия до Берлин – 22 юни 1941 – 9 май 1945 г.

Хронологически е проследено включването на България във военния конфликт. Акцентирано е върху участието на Българската народна армия и родопчани по бойните полета на заключителната й фаза.

В редовете на Българската армия храбро се сражават 3042 родопчани. Голямата част от тях са мобилизирани, други заминават на фронта като доброволци.

През Първата фаза, в Югославия, те воюват предимно в редовете на Втора пехотна дивизия в състава на 21-ви, 9-ти и 27-ми полк. Сражават се при Крива паланка, Страцин, Сражин, Куманово, Скопие и вземат участие в Нишката операция. Родопчани допринасят за успешното изпълнение на задачата – пресичане пътя за отстъпление на германските части, намиращи се в Гърция и Егейските острови.

Във Втората фаза на войната родопчани воюват в състава на Първа българска армия до окончателното разгромяване на фашистка Германия. От декември 1944 и началото на 1945 г. те преминават пътищата от Родината до австрийските Алпи. Сражават се в редовете на 16-а дивизия, (наречена „касапска“ заради многото  жертви, дадени в боевете при р. Драва), 10-а  Родопска и 8-а Тунджанска пехотни дивизии. В Дравската отбранителна операция, в пробива и завземането на укрепената линия „Маргит“ при Мурската настъпателна операция, в боевете при Балатонското езеро те бележат един от върховете на българската бойна слава. По бойните полета на Сърбия, Македония и Унгария 266 от тях загиват със смъртта на храбрите и остават в Пантеона на безсмъртието.

Предметната част включва съхранената памет за родопчани от фонда на РИМ – Смолян, архивния масив на ДА – Смолян, както и ценни семейни реликви на родопчани, участници във войната.

Музейният показ е реализиран в няколко тематични модула:

„Хроника на войната“, представя веществени свидетелства за събитията от фронтовата линия. Интерес представляват Дневникът на Никола Манолов Люнчев от с. Соколовци, участник и в двете фази на войната, за бойния път на 7 – а батарея от Втори армейски артерелийски полк – Хасково и бележникът на кандидат подофицера Рафик Аговски от гр. Чепеларе; Заповедта на ген. Владимир Стойчев, командир на Първа българска армия за завършване на Дравско - Мурската  операция, Радио-бюлетина за примирието с България от 20.10.1945 г. и др.

В модула „Спомен от войната“ са експонирани спомени на фронтоваци за хода на бойните действия, за личните драми от загубата на другари и възторга от победите на Българската армия; писма и картички до най-близките.Тук ще бъдат представени и бойни лични карти, уволнителни билети, военно-отчетни книжки на участници от войната от Широка лъка, Райково, Смилян и др. селища от Смолянска област.

„Всичко за фронта – всичко за победата!“ е следващият модул. Включва позиви, писма от сънародници в подкрепа  на воюващите и за повдигане на бойния им дух.

Посетителите ще бъдат потопени в бита на фронтовака чрез неизменните атрибути на войнишката палатка – фронтово походно легло, войнишката раница, войнишки съдове, бинокли, компаси и др.

В музейния показ са експонирани и лични бойни униформи на офицери и войници,както и образци на оръжие от годините на войната.

Посетителите ще могат да видят и ордени и медали от съветската и българската наградна система присъдени на родопчани за участието им във войната.

За музеят е чест, че в навечерието на откриването на изложбата Областният съвет на Съюза на ветераните от войните – Смолян дари за неговия фонд най-новия юбилеен медал „70 години от победата над фашизма 1945 – 2015“, много снимки от срещи на ветерани от войната, електронни и печатни издания.

Признателни сме на фамилиите Бояджиеви, Люнчеви, Стронгелови и Дамянови ,наследниците на ветераните от войната, предоставили специално за изложбата техни лични вещи и отличия.

Музейната публика за първи път ще се докосне до героя от Дравската епопея Тодор Тумбалов от Райково чрез негови лични вещи предоставените от сестра му Дора Куклева

Последно променена в Вторник, 05 Май 2015 08:19
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате