Петък, 17 Април 2015 21:09

Мащабен българо-гръцки форум обсъжда старта на новите трансгранични програми Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Мащабен българо-гръцки форум обсъжда старта на новите трансгранични програми

 

В областната администрация беоткрит  регионален българо-гръцки форум. Домакин на събитието е областният управител Недялко Славов. На трансграничния форум, който е най-мащабен досега, присъства 38 - членна гръцка делегация, ръководена от префекта на Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис. „Инициативата за провеждането на форума се роди на последната ни среща с г-н Павлидис, на която обсъдихме сферите за сътрудничество между двете области през следващите години”, съобщи при откриването на събитието Славов.

Срещата се провежда в подходящ момент- преди стартирането на програмите в новия финансов период 2014-2020 г. Славов посочи още, че са поканени представители на управителните органи на програмите от българска страна и техническият секретариат. Те трябва да разяснят параметрите и да информират за новостите, свързани с кандидатстването по програмите.

Областният управител очерта  своите очаквания и  приоритетните сфери на сътрудничество. Той изтъкна необходимостта от съвместната  работа при реализацията на мащабни проекти между двата региона.  „Например, ако ще правим социално центрове – те да бъдат регионални, а не  само общински, ако ще изпълняваме мерки за защита от природни бедствия, да се търси по-генералният ефект.”, допълни още Славов. Сред целите на форума е и всеки представител на институция и общини, които присъстват да намерят партньори за реализирането на своите идеи и проекти.

В заключение областният управител благодари на г-н Павлидис за приноса  му за развитието на българо-гръцките взаимоотношения. „Той бе двигател, благодарение на който се реализираха много успешни проекти между нас и се радвам, че съдбата определи да работим заедно отново.”, завърши той.

„Целта на днешната среща е не да разменяме академични визитки. Важно е да получим резултати в предложените програми за регионалното развитие на Южна България и Северна Гърция, каза при откриването на срещата и Павлидис. Според него от затворените гранични пунктове е загубила много икономиката на двете страни. Затова е важно сега да се използват новите програми, да се подготвят проекти от българска и гръцка страна,  с които да се кандидатства и да се отворят нови пътища и пунктове, защото само така могат да се свържат двете държави. „Без отворена граница няма икономика и няма развитие”, аргументира становището си  Павлидис. „Нашите съвместни проекти трябва да продължат, да се реализират и финансират, за да може нашите два народа да имат съвместно икономическо развитие, посочи още областният управител  на Източна Македония и Тракия. Според него това е целта и на днешната среща.

Във форума участват заместниците на Павлидис  Константинос Екзакостос, Теодорос Маркопулос, Сотирис Пападополус, Димитриос Петровиц, кметове и представители от Орестиада, Мики, Кавала, Александруполис и др. Освен тях има сериозно присъствие на учени от висок ранг и представители на различни гръцки университети. От българска страна, освен екипа на областния управител, участват Тодор Петров - трети секретар на Генералното консулство на България в Солун, Милен Обретенов - началник отдел в МРРБ, областните управители на Кърджали и Хасково, кметове на общини от Смолянска и съседните области, представители на държавни институции и висши учебни заведения.

Последно променена в Петък, 17 Април 2015 21:09
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате