Вторник, 12 Декември 2017 13:13

Работилница за сурвачки заработи в музея в Смолян

Написана от

Работилница за сурвачки заработи  в музея в Смолян

 

Myзeйнaтa paбoтилницaотвори врати за пopeдeн път в нaвeчepиeтo нa Koлeднитe и Hoвoгoдишни пpaзници. Всеки желаещ може да се научи, как се правят традиционните родопски сурвачки в Регионалниятисторически музей „Cтoю Шишĸoв“ – Cмoлян.Представители на широката общественост бяха първите желаещи да разберат какви са обичаите и обредите в Родопите около Коледните и Новогодишни празници и по-специално около Сурвак. Под ръководството на музеен специалист те изработиха сурвачки по обичая, като разбира се вложиха своето творческо виждане относно цветовете и украсата им.

Myзeйнaтa paбoтилницa щe работи ежедневно от 14.00 чaca дo 16.00 чaca, като  oтвopи вpaти вчера. Maтepиaлитe зa paбoтa ca ocигypeни. Heoбxoдимo e дa ce нaпpaви пpeдвapитeлнa зaявĸa. Таксата е 1 лв.

Вторник, 12 Декември 2017 07:08

Задигнаха 130 лв. от касата на фитнес зала в Смолян

Написана от

Задигнаха 130 лв. от касата на фитнес зала в Смолян

26-годишен управител на фитнес зала, се жалвал во полицията, че за неустановен период от време до 11.12.2017 г. в гр. Смолян, бул. "България" от помещение, обособено за фитнес зала, са отнети парични средства в размер на 130 лева, поставени в каса в залата. Проникнато е чрез взломяване на входна врата на помещението. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група при ОД МВР и РУ-Смолян. Щетите са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Вторник, 12 Декември 2017 07:02

От 50 до 5 000лв. е глобата за незаконно добита елха

Написана от

От 50 до 5 000лв. е глобата за незаконно добита елха

 

Над 21 хиляди елхички  пуска на пазара Южно-централно горско стопанство в Смолян за предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

 Близо 3 хиляди от дръвчетата, които ще потеглят към пазара от разсадниците на горските стопанства от района, са със закрита коренова система.

 Дали елхичката е законно добита, може да се познае по  пластината, която се закрепва на дръвчето. Също така тя трябва да е придружена с документ за покупката й.

 „При констатация на незоконно добита или превозвана елхичка, глобата е в размер от 50 до 3 хил.лв за физическо лица, или между 100 лв. и 5хил.лв за юридическо лице“, каза инж. Елин Лилов,  зам.-директор на ЮЦДП – Смолян

От предприятието ще дарят елхички за Коледа на социални домове и детски заведения в областта.

111 кандидати за военнослужещи в 101 –ви Алпийски полк

 

От началото на декември 101-ви Алпийски батальон бе преобразуван в полк. Военното формирование е наследник на 21-ва стрелкова бригада, създадена още през 1953 година. Полкът набира граждански лица, като конкурсът ще бъде през месец февруари. Търсят се 73 кадрови войници, а подадените молби са 111. В полка се провежда военна подготовка, както  и специализирана алпийска подготовка  за оцеляване при трудни планински условия.

„Наред с основната подготовка, която водим, имаме специфични умения , които придобиваме със ски алпийска подготовка и много млади момчета, които се занимават като любители, професионално със ски спорт или алпинизъм, точно тук е мястото, където хобито им може да се превърне в професия“, каза командирът на полка полковник Димитър Кацаров. .

Военните от Смолян участват редовно в  мисии извън страната. „Формированието участва във всички мисии на БА , ние имаме военнослужещи, участвали в Косово, Босна, Ирак. В момента тече подготовка за мисия на БА за Афганистан, като основният й състав ще е от 101-ви Алпийски полк“, добави още полковник Кацаров. 

Близо 7% от състава на полка са представители на нежния пол.

„Жените са изключително отговорни и дисциплинирани  и съвсем смело мога да кажа, че те изпълняват отлично своите задължения „, каза още командирът на 101-ви Алпийски полк в Смолян. Стартовата заплата на военнослужещите е 650лв., като ползват някои добавки за дежурства, действия при бедствия и др.

Старинни радиоапарати получи като дарение музеят в Смолян

 

 РИМ „Стою Шишков“ - Смолян получи ценно дарение от колекционера Съби Мезински и брат му Асен Мезински. Те дариха  радиоапарат от 1961 година и портативно радио от 1968 година. И двата са произведени от баща им Алдин Мезински. Дарението е придружено със сребърен „Народен орден на труда“ от 1964 г., връчен на Алдин Мезински.

С  този ценен дарителски жест, се обогати фонд „Най-нова история на България“, съобщха от музея.

Вижте как се заплаща извънредният труд по време на празниците


По Коледа и Нова година ще се почива общо осем дни. Тази година за коледните празници ще се почива от 23 до 27 декември, въпреки че официалните празници са само три. По Нова година ни очакват три дни почивка - от 30 декември до 1 януари, въпреки че само 1 януари е празничен. Теодора Дичева от Инспекцията по труда уточни в сутрешния блок на БТВ, че според закона всеки, който работи на празник получава двойна надница и добавка за извънреден труд. Това важи за работещите на трудов договор. За 27 декември например, който не е празник, но е почивен ден, добавката ще бъде само за извънреден труд - 75% увеличение на надницата за деня. Когато се работи на график например – т.нар. сумирано отчитане на работното време, тогава се плаща двойно само за работа на национален празник. Работодатели и синдикати влязоха в спор за това плащат ли коректно фирмите извънредния труд и наистина ли работим най-малко и най-неефективно. Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ, посочи, че често получават сигнали не само за бавене на допълнителни възнаграждения, но и като цяло за неизплатени заплати. Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, това са частни случаи. „Забавените заплати са под 30 млн. лв , а платените са 30 млрд.”, каза той. Колко работни дни имаме през годината скара допълнително представителите на КНСБ и АИКБ. Тази година работим с 4 работни дни по-малко. „Ние сме българи и християни и имаме нужда да споделяме време със семейството си, да почетем героите си. Обидно ми е”, категоричен беше Капитанов. „Като производителност на труда сме на 15% от средноевропейското. По принцип дори когато работим сме нископроизводителни, работим малко дни и за кратко през живота си”, обобщи Велев. „Няма да се изненадам и ако, за да празнувам Коледа трябва да си взема отпуска. В магазините сега в празничните дни работещите ще имат най-интензивните си работни дни за цялата година. И ще получат по 20 лв. Толкова струва, че няма да са със семействата си на празника”, посочиха от КНСБ. Според Велев броят работни дни трябва да се уеднакви за всяка година – до 251. А Капитанов смята, че трябва да се увеличи възнаграждението на хората, които се трудят в почивни дни.

https://www.novini.bg/news/459301-%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5.html

Честваха 90-годишнината от организирания футбол в Смолян

Тържествено бе чествана 90-годишнината от организирания футбол в Смолян. Проявите започнаха с приятелски мач между ветераните на „Родопа" и „Левски", който завърши 1:2 за „Левски”. Двубоят се проведе на стадион „Смолян”. B дербито ce вĸлючиxa вeтepaнитe нa “Лeвcĸи” Яceн Πeтpoв, Дoнчo Дoнeв, Зaxapи Cиpaĸoв и дp., вoдeни oт бившaтa лeгeндa нa cинитe и нacтaвниĸ нa „Poдoпa" Aнгeл Cтaнĸoв /Гeлe/.
C гoлoвe зa cинитe ce paзпиcaxa cмoлянчaнинът Зaxapи Cиpaĸoв и Aнгeл Cтaнĸoв, ĸoйтo влeзe в игpa пpeз втopoтo пoлyвpeмe и oтбeлязa втopия гoл зa oтбopa нa “Лeвcĸи”. Зa дoмaĸинитe тoчeн oт дyзпa, ĸoятo бe дaдeнa зa cпъвaнe нa Лeвeнт Aвpaмoв бe Ивaн Meчĸapcĸи, ĸoйтo peaлизиpa пoчeтнoтo пoпaдeниe. Футболният мач наблюдава кметът Николай Мелемов, зам.-кметът Марин Захариев и президентът на „Родопа” Валентин Кюлхански. Фенове наблюдаваха интересния двубой и аплодираха легендарните футболисти.
След приятелската среща се състоя тържеството в Пампорово в Почивната база на БНТ. В официалната част взеха участие членът на Изпълкома на Българския футболен съюз Емил Костадинов, председателя на ЗС на БФС -София Валентин Чакъров и др. Председателят на клуба на ветераните Георги Делов, който съвместно с община Смолян организираха събитието, представи доклад за 90-годишнината на футбола в Смолян.
Кметът Мелемов връчи поздравителни адреси на футболните ветерани в знак на признателност за всичко, което са направили за развитието на спорта в областния град. Градоначалникът благодари на Делов и на всички футболни ветерани за постиженията им с които се гордеем и днес, защото те са оставили своя принос в историята на спорта. Той пожела тази приемственост да бъде продължена от младите таланти и да стане традиция.
Емил Костадинов поздрави Мелемов затова, че е превърнал спорта в приоритет в управлението си, както и за съвременната спорта база в Смолян и му връчи отличие от името на Българския футболен съюз.
Председателят на Футболен клуб „Родопа” –ветерани Георги Делов припомни, че Смолян е дал 11 състезатели за Националния ни отбор през годините . Той беше категоричен, че не трябва да се забравя откъде се е тръгнало и да се даде заслуженото на спортистите, прославили града ни.
За починалите футболисти беше отслужена панихида от свещеник Димитър Михайлов.

http://www.smolyan.bg/bg/news/view/3757

Изписаха параолимпиецът Мустафа Юсеинов от турската клиника

 

Параолимпиецът Мустафа Юсеинов е изписан днес от турската клиника  „Медикал парк", като състоянието след операцията се подобрява и той  вече си мърда леко левият крак. Това съобщи лично Мустафа, като уточни, че с всеки изминал ден, той се чувства по-добре. От клиниката в Истнбул, 46 – годишният мъж ще замине директно за санаториум в Павел баня, където ще продължи с рехабилитацията, която е от голямо значение за състезателя в инвалидна количка, за да може да му се сбъдне мечтата, след 25 години, той отново да проходи.

„Лекарите определиха операцията като успешна. Освен имплантите, са извършили и сложна интервенция на гръбначния стълб, където са съединявани сухожилия и нерви. Вече имам чувствителност в левия крак и го мърдам леко“, коментира Мустафа.

Той за пореден път изрази своята благодарност към всички дарители, благодарение на които бе събрана сумата от 50 000 лв. нужни за операцията в Турция.

„Хората, които помогнаха са много, няма да ги изброявам, тъй като това е невъзможно. Сърдечно благодаря на всички тях, както и на екипа на клиника  „Медикал парк", които ме оперираха и се грижиха за мен “, добави Юсеинов.

Припомняме ви, че за събиране на средства за операцията на Мустафа, която бе в края на ноември се организираха няколко мащабни благотворителни акции. Една от тях бе в родното му село Борино, където по инициатива на кмета Мустафа Караахмед, бяха поставени дарителски кутии в търговски обекти на територия на общината. В Мадан по инициатива на градоначалника Фахри Молайсенов се организира благотворителен концерт, като с лични средства той пое и транспортните разходи на Юсеинов до  Турция.

Подобни акции имаше и в Смолян, като във фитнес клуб "Ира Спорт" и др. В последните дни, дарители, които искат да останат анонимни дариха също сериозна сума, за да се съберат средствата. В дарителската сметка на Мустафа са постъпвали дарения от цялата страна, както и от чужбина.

46 – годишният мъж пострада при инцидент в една от мините в Мадан през 1992 г. и остана прикован за инвалидната количка. Мустафа Юсеинов е световен шампион в хвърлянето на копие от 2015 г., има и редица призови класирания от различни републикански и международни първенства. Само преди месеци, той участва и на Световното първенство в Англия, където стана четвърти в хвърлянето на копие. Състезавал се е и в хвърлянето на диск, гюле и др.

На официална церемония в Пазарджик  бяха връчени трите  годишни награди на ФА „Родопа”

 

Ансамбълът кани смолянчани на коледен концерт, който ще се проведе на 14 декември  /четвъртък/ от 19.00 часа в Театъра

На официална церемония в Пазарджик бяха връчени три награди на ФА „Родопа”. Формацията от Смолян е обявена за Ансамбъл на годината, Постановка на годината с „Невястата”  и Хореограф на годината е Сийка Василева. Тя е и гл.хореограф на музикално-танцовия спектакъл „Невястата”.  Хореографи на постановката също така са Спас Стойнев и Стефка Барбудова.Композитор е Николай Балабанов, а режисьор и сценарист е Адриан Петров, който е и главен художествен ръководител на ансамбъла.  Отличията  бяха връчени на четвъртото издание на Годишните фолклорни награди, които бяха посветени на 80-годишнината от рождението на Надка Караджова. Церемонията се  проведе под патронажа на кмета на Пазарджик Тодор Попов. 

Годишните фолклорни награди се провеждат всяка година в различен град на България. Връчват се на специално тържество.

Te са оценка за майсторството на изпълнителите в областта на народното творчество. Целта е дa сe представи и популяризира фолклорното ни богатство.

Ансамбъл "Родопа" кани смолянчани на коледен концерт, който ще се проведе на 14 декември  /четвъртък/ от 19.00 часа в Родопския драматичен театър . Входът е свободен.

http://www.smolyan.bg/bg/news/view/3758

 

Понеделник, 11 Декември 2017 09:01

Ударно заснежават пистите в Пампорово

Написана от
Ударно  заснежават пистите  в Пампорово 
 
Започна изкуственото заснежаване на пистите в Пампорово. Всички оръдия в курорта работят от събота вечерта, като при последния снеговалеж естествената покривка е била около 5 см., посочиха от Планинската спасителна служба в курорта. „В момента се набляга на обработването на т.н. туристическа писта, както и тази в посока на с. Стойките. Работят оръдията, както и машините за обработване на пистите“, коментираха от Планинската спасителна служба. В момента условията все още не са за каране на сняг, но до дни и това щяло да стане. Оръдия за изкуствен сняг покриват през този зимен сезон 95 % от пистите в Пампорово- Мечи чал. Със система за заснежаване ще бъде осигурена и основната писта от вр. Мечи чал в Чепеларе. Цените на лифт картите за Пампорово- Мечи чал ще останат непроменени и през тази зима- 55 лв. за дневна карта, която важи и за двете ски зони- и в Пампорово, и в Чепеларе. Все още не е открит официално сезона, като на този етап няма и обявена дата за това.
Страница 1 от 152