Бизнес

Бизнес (305)

Бизнес

Нови марки и множество премиери на TRUCK EXPO 2021 в Пловдив

 

Две нови марки се присъединяват към семейството на TRUCK EXPO, което тази година ще представи новостите в сектора на тежката автомобилна индустрия. DODGE и RAM за първи път ще застанат редом до всички водещи производители на камиони, автобуси, лекотоварни и специализираните превозни средства от 10-ти до 12-ти юни в Международен панаир-Пловдив.

Изложението тази година може да се похвали с множество премиери на модели и технологии в помощ на екологията, безопасността, комфорта и улесненията при шофиране. RENAULT ще покаже новите Express, Kangoo и Renault Trafic SpaceClass. И трите модела идват на TRUCK EXPO броени седмици след дигиталната им световна премиера в края на март. Собствениците на малък и среден бизнес ще оценят ниския среден разход на гориво и допълнителния „Еко“ режим, който осигурява още до 12% икономия, в зависимост от двигателя. Open Sesame by Renault е иновация в новото Kangoo, която премахва централната колона от дясната страна на автомобила и осигурява страничен достъп от 1 446 мм, отваряема до 90° предна врата, сгъваема пътническа седалка и въртяща се преграда. Това позволява пренос на товари с дължина до 3,05 м. и извършването на товаро-разтоварни дейности в тесни пространства.

MITSUBISHI ще покаже новото поколение на L200 - всъщност 6-та версия на 40-годишния вече еднотонен пикап. Подобрената надеждност, усъвършенствани он- и офроуд възможности, в комбинация с комфорт и екстри като в лек автомобил, го правят любопитен за екстремно шофиране. 4 нови off-road режима, система, подпомагаща спускането по наклон, както и Super Select 4WD-II системата го превръщат в най-проходимия модел 4WD автомобил на Mitsubishi Motors, след легендарното Pajero.

Като говорим за електрификация, премиера на TRUCK EXPO 2021 ще има и електрическият eSprinter 312 на RCEDES-BENZ, с товарен обем 11м3. Производителят ще покаже за първи път в България и влекачът Actros F – с 6 цилиндров редови двигател с обем 10 677см3, стандарт на вредните емисии - Евро 6D,  мощност 428 к.с. и максимален въртящ момент 2 100 нМ. Високоефективна моторна спирачка, телематична система и иновативната Active Brake Assist 5, са само част от оборудването на автомобила. На изложението Mercedes-Benz ще покаже още една своя технологична разработка в камионите Actros – заместникът на конвенционалното огледало за обратно виждане MirroCam. Вградените в рамката на покрива отляво и отдясно мини камери заменят масивните външни огледала, като осигуряват безпрепятствен изглед отпред и широкообхватна видимост към ремаркето при завой и маневриране.

В „Зеления” автопарк на логистичните оператори навлиза и IVECO, с премиерният за България IVECO S-WAY на природен газ. По данни на производителя, S-WAY Natural Power е единственият камион на LNG, с горивна автономност от 1600 км при превоз на дълги разстояния и мощност 460 кс. Камионът постига още по-ниски емисии на прахови частици, азотни оксиди и CO2, посредством специална система за третиране на отработените газове, висока горивна ефективност и множество решения за пестене на гориво. Носител е на престижната iF DESIGN AWARD 2020, а конкретно IVECO S-Way NP 460 в LNG-версия беше избран за устойчив камион на годината 2021 в категория „влекач“ на италианското специализирано списание Vado e Torno.

Премиера ще има и при полуремаркетата. Ново самосвално полуремарке MegaLight4 ще покаже OTTO TRAILЕR на изложението в България. Максималното натоварване на модела е 40 000 кг, при собствено тегло от 6700 кг и обем от 32 м3. Шасито е от високоякостна стомана (Strenx) заварена конструкция, двоен “T” профил с 2 надлъжни греди, алуминиева броня и брезент. Оборудвано е с дискови спирачки, пневматично окачване, автоматично регулиране на нивото и кош от висококачествена стомана с дебелина на пода и стените, съответно - 5 мм и 4 мм. Задната врата се отваря автоматично, гумени уплътнения и тампони между шасито и коша осигуряват плавно движение. Брезентът е странично отваряем.

TRUCK EXPO 2021 очаква професионалисти и любители от 10-ти до 12-ти юни в Пловдив, на територията на Международния панаир. Входът е свободен, след регистрация: https://truckexpo.eu/visitors/registration.html

 
Завърши строежа на  инсталациите  за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци, които ще обслужват общините Мадан, Златоград и Неделино
 
Завърши строежа на ключово важно за екологията на региона съоръжение - инсталации за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци.
Кметът на Мадан Фахри Молайсенов, заедно с кмета на община Златоград Мирослав Янчев и кмета на община Неделино – Боян Кехайв прерязаха символично лентата на обекта, намиращ се на територията на Регионално депо за ТБО гр. Мадан.
На церемонията присъстваха още директорът на Регионалната инспекция по околна среда и водите – Смолян инж. Екатерина Гаджева, главният архитект на община Мадан арх. Елисавета Метишева и председателят на Общинския съвет Бедри Базеников.
„Посредством изградените инсталации ще се намали количеството на депонираните битови отпадъци, включително ще се осигури рециклирането на зелени и биоразградими отпадъци“, отбеляза кметът Молайсенов на тържествената церемония. Реализирането на мащабния инвестиционен проект стана възможно благодарение на широкото участие на експерти, еколози, проектанти, инженери, строители и общественици, отбеляза кметът на Мадан и благодари за отдадеността и професионализма.
Боян Кехайов, кмет на Неделино, благодари на водещата община Мадан за успешното осъществяване на този труден проект, в един труден за цялата държава период. „Осъзнаваме че това е един жизненоважен проект за трите общини защото всички ние се борим за чиста околна среда и подобряване живота на хората. Трите общини имат общо население около 28 000 души, надявам се те още веднага да усетят ползите от проекта“, подчерта Кехайов.
Кметът на Златоград Мирослав Янчев допълни, че отговорността предстои оттук нататък. „Досега беше лесната част. Този проект ще ни помогне да подобрим системата за управление на отпадъците, но ние трябва да мислим за управлението на тези отпадъци. Оттук нататък имаме голямата отговорност да рециклираме не по-малко от 70-80 % от отпадъците на трите общини“.
Директорът на РИОСВ – Смолян инж. Гаджева обърна внимание колко малко проекти са одобрени, а още по-малко са достигнали този етап на реализация. „Това се получи поради факта, че сте обединени. Чудесно е, че тримата кмета бързо намериха верния подход и разбраха, че за да се постигне нещо, важното е да сме обединени. Това липсва като цяло в държавата, за това примерът е прекрасен“, допълни тя.
Проектът „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци на територията на РДБО Мадан, за общините Мадан, Златоград и Неделино“ е реализиран по Приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и Държавния бюджет на Република България по Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №BG16M1OP002-2.002-0015-C01.
От 18 потенциални бенефициенти на програмата само 4 са завършените регионални системи. Ръководителят на проекта е заместник-кметът на община Мадан Явор Орлов. Той представи финансовите му параметри. Общата стойност е 8 984 731.25 лв, от които безвъзмездна финансова помощ в размер на 6 736 381.56 лева, в т.ч. съфинансиране от ЕФРР на ЕС в размер на 5 725 924.33 лева. Националното съфинансиране е 1 010 457.23 лева, а съфинансирането от бенефициента - 2 248 349.69 лева
С реализирането на проект №BG16M1OP002-2.002-0015 и изграждане на инсталациите, трите общини ще осигурят устойчива система за управление на отпадъците, намаляване количеството им и съответно до спиране на бъдещото покачване на таксите за смет, оповести кметът на община Мадан Фахри Молайсенов.

ГКПП „Рудозем“ е готов на над 80% ,  прогнозите са до края на юни да бъде завършен

vlcsnap 2021 05 11 22h38m07s140vlcsnap 2021 05 11 22h40m11s574

ГКПП „Рудозем“ е готов на над 80 процента. Прогнозата е до края на юни т.г. цялата инфраструктура по проекта от българска страна да бъде завършена“, каза днес при  оглед на обекта  областният управител на Смолян Недялко Славов. От гръцка страна се очаква пътя до пункта да е готов до края на август т.г..

Проектът за ГКПП Рудозем-Ксанти  е на площ 76 дка, като това включва площадката за граничния пункт, заедно с подходния път, който е с обща дължина дълъг 700 м. Самата площадка е разположена на площ 35 дка. В нея са разположени всички сгради, съоръжения и пътни връзки, които да обслужват бъдещия митнически и граничен контрол.

„Пряк ангажимент на областна администрация е изграждането на граничния пункт  и заедно с гръцката пътна агенция Егнатия одос и българската АПИ, сме бенефициенти в проекта, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество и дофинансира от Държавните бюджети на Гърция и България.Не крия, че се гордеем се с това, което правим на граничния пункт, тъй като този обект ни изправи пред много предизвикателства и се радвам, че те са на път да приключат успешно. Много от строителните дейности вече са завършени. Основни трудности през месеците имахме с изкопните и земните работи, тъй като възникваха доста непредвидени неща, които трябваше да се решават  и коригират в хода на строителството“, каза Недялко Славов.

Основната сграда е с обща площ 900 кв. м, на два етажа. Върху нея ще бъде изградена навесната конструкция. От двете страни на сградата са разположени трасетата за вход и изход към Гърция и от Гърция. В сградата ще има офиси за българските и гръцките гранични и митнически власти. В района на пункта има още две сгради. Почти е завършена сградата за здравния пункт. В момента се изгражда халето за щателната митническа проверка, където ще бъдат разположени рентгеновите съоръжения за щателна митническа проверка.

vlcsnap 2021 05 11 22h32m27s176

Пунктът се предвижда за всички видове  превози и товари, и да това, съгласно сключената спогодба, са предвидени по пет трасета за вход и изход, като за товарните автомобили се предвижда изграждане на  товарни кантари, обясни  още Славов.

Това, което предстои да се прави е основно полагане на асфалтовите пластове. Престои завършване на халето за щателна митическа проверка, електроснабдяване, водоснабдяване, отопление и климатизация а сградите .

„Не следва да има притеснение за завършването на този обект, тъй като финансирането е изцяло осигурено. Около 3 млн. лв. за строежа за пункта са осигурени по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България 2014 г. – 2020 г., а финансирането до 18 млн. лв. е от държавния бюджет, по Постановление на МС от 18 декември 2019 г. И тези средства са по сметките на областна администрация. Аз не виждам проблеми този обект да бъде завършен до месец- два“, каза недялко Славов.

„Работим в момента по сградата, конструкцията на навеса е готова. Халето се изгражда в момента, на подходния път остана да се постави последния пласт асфалт, озеленява се активно, вече се оформя и зелената част а пункта“, каза инж. Стефан Соколов, представител на консорциума от четири фирми, извършващи строителството.

vlcsnap 2021 05 11 22h41m45s716vlcsnap 2021 05 11 22h40m41s013

От гръцка страна зимата не се забелязваше активност, но през последния месец доста активно работят. Това, което има  като рамка е,  че обектът трябва да бъде завършен до края а август 2021 г. Това е удължение близо с година и половина над първоначално определения срок,  допъли Славов.

От гръцка страна се изграждат много тежки виадукти, които са били основната причина за забавяне на проекта, тъй като са допълнително включени и проектирани, обясни още областния управител а Смолян.

Стана ясно още, че Агенция „Митници“ е назначила за пункта 12 нови служители, а в момента текат конкурси за 60 нови гранични полицаи.

Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от облагане

Доходите от е-търговия с наложен платеж се записват предварително в данъчната декларация

 

При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. В случаите, в които става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба, гражданите дължат данък, който определят и декларират в годишната данъчна декларация за съответната година.

От 16 март 2021 г. приходната агенция пуска електронната услуга за предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица в Портала за е-услуги. В нея гражданите ще могат да видят и данните, получени в НАП от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г. Те ще имат ангажимента да преценят дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от продажба на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност. В случай че са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, физическите лица ще трябва да ги посочат в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2020 г., в срок до 30 юни 2021 г.

От НАП уточняват, че в случаите, в които физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин,  свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение № 5. В тези случаи, срокът за деклариране на доходите и за внасяне на дължимия данък е до 5 май 2021 г.

Повече информация за това кои доходи от търговия в Интернет се облагат може да разберете от видеото в канала на НАП в YouTube.

Нова специалност „Автомобилно и индустриално инженерство“ се открива в базата в Смолян на Физико-технологичния факултет на ПУ 
 
Нова специалност „Автомобилно и индустриално инженерство“ се открива в базата в Смолян на Физико-технологичния факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”, съобщиха от ФТФ. Приемът по новата специалност се обявява за учебната 2021-22 г. , като кандидатстудентската кампания във Факултета вече стартира.
Разкриването на специалността „Автомобилно и индустриално инженерство“ е в отговор на нарастващото търсене на фирмите региона на високо квалифицирани специалисти в областта на машиностроенето и автомобилния транспорт, уточняват от Факултета. Дисциплините, включени в учебния план на специалността, съответстват на изискванията на световните и европейски стандарти, базирайки се на широкопрофилна подготовка и използване на съвременни технологии при проектирането на сложни изделия и системи, според доц. Кънета Паскалева.
Факултетът предлага обучение по атрактивни специалности, които отговарят на нуждите на трудовия пазар, коментира деканът проф. Невена Милева. Засилен интерес през последните години предизвикаха специалностите „Автомобилни електронни системи”, „Електроснабдяване и електрообзавеждане”, „Хардуерни и софтуерни системи”, „Машиностроителна техника и технологии”.
Информацията е на БТА.

Новият регионален мениджър на EVN  представи  инвестиционната програма на дружеството 

 IMG 9053 1

 Заместник-областният управител Андриян Петров се срещна с представители от Съвета на директорите на мрежовата компания на EVN в България, на която се запозна с новия регионален мениджър Александър Сипек . От 1 януари 2021 година г-н Сипек поема позицията и става член на ръководните органи на част от компаниите в групата на EVN в България: EVN Eлектроснабдяване, EVN Топлофикация и EVN Трейдинг. Промяната следва приключването на управленския мандат на Робърт Дик, който продължава своята дейност на друга ръководна позиция за концерна EVN AG. Александър Сипек работи за концерна EVN AG от 2004 г., като от октомври 2019 г. до 1 януари 2021 г. заема позицията на заместник-председател на Съвета на директорите на мрежовата компания на EVN в България - Електроразпределение Юг ЕАД. В срещата участваха също Калина Трифонова от ръководството на компанията и Елица Чавдарова – главен експерт в Областна администрация Смолян.

По време на разговора Александър Сипи представи инвестиционната програма на EVN за област Смолян през следващите 5 години, съобразена с нуждите на населението за 10-15 години напред. Той увери, че ще продължи работата по подобряване сигурността на енергоснабдяването чрез разширяване на подземното окабеляване. Ще бъдат направени необходимите инвестиции за отстраняване на слабостите в електроснабдителната мрежа към малки и отдалечени населени места, където възникват чести аварии.

     Относно окабеляването, Калина Трифонова допълни, че към момента се изгражда кабелна линия за квартал Устово, ремонтират се електропроводите за НАО „Рожен“ и до станцията при яз. Пловдивци. Развита е мрежата и е повишена сигурността на захранването до помпената станция на село Мугла и к.к. Пампорово.

     През изминалата 2020 година в региона ни Дружеството е инвестирало 6.9 млн. лв. за развитие  на мрежите и повишаване сигурността на захранване. Извършени са реконструкции на мрежи средно напрежение (СН) и ниско напрежение (НН) – изградени са 6.4 км. нови електропроводи СН и 10.7 км с НН, както и 6 нови трафопоста. Продължава и работата по подмяна на битовите електромери по системата за дистанционно отчитане. За периода от 2005 до 2020 година инвестициите на EVN за развитие на електроснабдителната мрежа в област Смолян възлиза на 121.7 млн.лв., в следствие на което загубите на електричество при преноса са намалели драстично – от 20% на 8%. Това води до спестяване на 960 гигаватчаса /GWh/ през последните години – електроенергия, която може да покрие нуждите на региона изцяло за един зимен месец.

       Заместник-областният управител Андриян Петров запозна Александър Сипек с инфраструктурното развитие и климатичните условия в област Смолян. Петров потвърди, че развитието на мрежата и повишаването сигурността на захранването в региона са осезаеми, особено през последните пет години, след голямото предизвикателство – снежното бедствие от началото на март 2015-та. Заместник-областният управител отбеляза, че съвместната работа между Дружеството и държавните институции е ползотворна и дава добри резултати през последните години. Той пожела тази функционална координация, не само да продължава и занапред, но и да се доразвива.

       Петров също така призова за по-високо ниво на информираност за необходимите стъпки, които населението трябва да предприеме при избора на доставчик на електроенергия в условията на Свободен пазар.

      Сред другите засегнати теми по време на срещата беше партньорството за развитие на дуалната форма на обучение между EVN и професионалните гимназии в региона. Калина Трифонова каза, че в Дружеството се обучават през настоящата година 17 ученика от Професионалната гимназия по техника и технологии, като за учебната 2021/2022 година са предвидени още 10 нови кандидатури.

3400 фирми са получили подкрепа с оборотен капитал за 38 млн. лв.

 

Над 3400 търговци са получили до момента подкрепа с оборотен капитал чрез Националната агенция за приходите в общ размер 38,1 млн. лв.

По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването, получават 20 % или 10 % от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г., припомнят от НАП.

До момента повечето от получилите подкрепа бизнеси са ресторанти и заведения. Значителна част от кандидатите (близо 60 %) обаче са допуснали неточности в проектните си предложения. Най-честите отклонения са в срока, за който се иска подкрепа, както и в посочения от компаниите оборот за предходната година, сочат данните на НАП. Има и кандидати, чиито обекти никога не са били затваряни със заповеди на здравния министър, както и такива, които декларират обороти за 2 месеца, които са по-големи от целия им годишен оборот за предходни периоди. Приблизително 50% от заявленията за подкрепа в размер на 10% от оборота на затворени обекти в молове или търговски центрове се оказва, че се отнасят за обекти, които не са на територията на молове или търговски центрове, което е задължително изискване за подпомагането, показват наблюденията на приходната агенция. 

През тази седмица ръководството на НАП е увеличило тройно броя експерти на приходната агенция, работещи по програмата, за да се ускори допълнително комуникацията с кандидатите. В тази комуникация се изясняват неточностите и кандидатите коригират подадени данни. Друга промяна, която ускорява отпускането на помощта, е скъсяването на 7-дневния срок след отговор от кандидата до 1 ден, допълват от НАП.  

Eдноличните търговци плащат 15% данък върху доходите си от стопанска дейност

Декларацията се подава по електронен път до 30 юни

Доходите от стопанска дейност на едноличните търговци се облагат със ставка от 15%, а за останалите доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък. Така например едноличен търговец, чиято дейност е производство на млечни изделия, ще заплати 15% данък върху годишната данъчна основа като ЕТ. В същото време, ако собственикът на предприятието на едноличния търговец е получил хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък върху общата годишна данъчна основа в размер на 10 на сто.

 Задължително условие е декларацията да бъде подадена по електронен път чрез персонален идентификационен код /ПИК/ или с електронен подпис. Подадат ли годишната си декларация до 31 март 2021 г. ще ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне, но не повече от 500 лв. Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март 2021 г. Едноличните търговци, които през 2020 г. не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи, подлежащи на деклариране, не са задължени да подават годишна данъчна декларация през 2021 г.

Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП - www.nap.bg. Едноличните търговци  подават формуляра до 30 юни 2021 г.

При откриване на грешка в декларираните данни лицата имат право еднократно в срок до 30 септември на годината, следваща годината на придобиване на дохода, да правят промени чрез подаване на нова декларация.

Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания, на пощенските записи и на данъчните декларации клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

Работещи български граждани могат да поучат безплатна и проверена юридическа консултация за по-малко от 1 минута

 

От тази седмица всички работещи български граждани могат да поучат безплатна и проверена юридическа консултация за по-малко от 1 минута. Това е възможно в www.mywork.bg - най-новата българска платформа за отговори на въпроси, свързани с правата на работното място.

Само за няколко дни след старта, в mywork хиляди хора са стартирали своята автоматизирана консултация - безплатна алтернатива на скъпите юридически консултации. В нея те намират решения на най-често срещаните проблеми на работещите – от кандидатстването и приемането на работа, през бременност и майчинство, до напускането, пенсионирането или евентуалното уволнение, както и всички възможности за получаване на обезщетения преди и след това.

Дигитално и интерактивно, www.mywork.bg  разчита изцяло  на новите технологии, за да даде отговор на най-търсените въпроси от работещите при това на разбираем език:

  • Много бързо – за по малко от 1 минута
  • Много лесно – с от 3 до 5 клика
  • Много удобно – 24/7 през вашето мобилно устройство, компютър или таблет
  • Анонимно – напълно дискретно
  • Безплатно

Проектът е разработен от д-р Тодор Капитанов – водещ експерт по трудово право в България с над 10-годишен опит в сферата. Капитанов е национален секретар по защита на работещите в КНСБ.

„Mywork.bg има за цел да увеличи трудовата правна култура на всеки гражданин, като защитава и популяризира правото на достъп до информация на достъпен език. Вярваме, че пълноценните, плодотворни и щастливи работни взаимоотношения стъпват първо на буквата на закона, а защитата на правата на гражданите е задължение на всички институции и фирми, като смятаме да партнираме активно с тях в тази мисия“, казва основателят на платформата Тодор Капитанов.

„Информационно обслужване“  намали цената на квалифицирания електронен подпис за физически лица на 12 лв. за 3 години

 

Цената за издаване и управление на  квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП) за физически лица, предлаган от доставчика на удостоверителни услуги на "Информационно обслужване" АД StampIT, вече e 12 лв. с ДДС и ще важи за период от 3 години. По този начин българските граждани ще могат да ползват услугата, която предоставя едно от най-високите нива на сигурност на личните данни, за едва 4 лв. с ДДС/ година или само за около 1 ст./ ден, което е без аналог на българския пазар. Намалението спрямо досега действащите тарифи е близо 63%. На практика Националният системен интегратор предлага електронния подпис за тригодишния период на цена, която до скоро беше за годишен абонамент.

За да ползват електронен подпис, новите притежатели трябва да закупят смарт карта и четец за смарт карти. Цените им са съответно 9 лв. с ДДС и 12 лв. с ДДС.  Общата цена на целия комплект за тригодишния период е 33 лв., с ДДС за нови потребители, а до скоро тя беше почти два пъти по-висока.

Всеки може да заяви своя електронен подпис онлайн на страницата на StampIТ тук.

„С намаляване на цената на електронния подпис за физически лица го правим по-достъпен за българските граждани. Така всеки ще може да има евтин достъп до електронния си сертификат след ваксинация срещу COVID-19 и медицинските си данни, които се съхраняват в електронното медицинско досие.“, каза изпълнителният директор на  „Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов.

Преди дни компанията пусна в експлоатация новия модул, който е част от Националната здравно-информационна система (НЗИС). Достъпът до електронното медицинско досие и електронния сертификат за ваксинация става единствено чрез електронен подпис, който предпазва гражданите от злоупотреби с чувствителната медицинска информация и лични данни. 

С квалифициран електронен подпис всеки гражданин може да подписва документи и да ползва електронните услуги на държавните институции. С КУКЕП се достъпват разработените услуги за граждани на Национална агенция по приходите, Министерство на финансите, Министерство на икономиката и енергетиката, Министерство на околната среда и водите, Министерство на транспорта и информационните технологии, Министерство на земеделието и храните, Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Агенция по вписванията, Главна инспекция по труда, Комисия за защита на личните данни, Агенция по заетостта, НОИ, НСИ, НЗОК, Агенция „Митници“ и др. Притежателите на електронен подпис могат също така да криптират електронни трансакции, да ползват електронно банкиране на търговските банки, да плащат сметки и данъци през epay.bg, да регистрират домейни и др.

Използването на електронен подпис намалява значително разходите  на гражданите, спестява време на притежателите, а в настоящата пандемична ситуация ще даде възможност за облекчаване на човекопотока
Страница 1 от 22

Pamporovo

V1 250x250 BG 2018640pxX640px water design

  

 

 

 

 

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

 

Скъпи потребители,

От  25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това Родопи нюз ЕООД  приема нова "Политика за поверителност", съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.